Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
01 Aralık 2011
MUHALİF SENDİKALARIN DELEGELİKLERİ İPTAL

TÜRK-İŞ´te genel kurul tarihi yaklaşırken, yönetimin muhalif bazı sendikaların delegeliklerini iptal ettiği ortaya çıktı. Sendikal Güç Birliği Platformu sözcülerinden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, bu süreçte yaşanan usulsüzlüklere işaret etti.

MUHALİF SENDİKALARIN DELEGELİKLERİ İPTAL

Türk-İş‘te muhalif sendikaların delegelikleri iptal edildi

       Türk-lş’te genel kurul tarihi yaklaşırken, yönetimin muhalif bazı sendikaların delegeliklerini iptal ettiği ortaya çıktı. Sendikal Güç Birliği Platformu sözcülerinden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, bu süreçte yaşanan usulsüzlüklere işaret ederken, Petrolİş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu genel kurulun "Bir dönüm ve kırılma noktası olacağı" görüşünde.

       Türk-İş, 8-11 Aralık tarihlerinde Ankara’da genel kurulunu topluyor. Muhalif 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, kendi adaylarını çıkararak yönetime aday olduğunu açıkladı. Ancak bu süreçte, muhalifleri engellemeye çalışan yönetimin usulsüzlük yaptığı savunuluyor. Büyük çoğunluğu konfederasyona bağlı merkez ve şube yöneticilerinden oluşan delegelik sisteminde de önemli usulsüzlük yapıldığı, genel merkeze borçları olduğu için Kıbrıs Türk-Sen, Deri-lş ve Liman-İş’in delegeliklerinin iptal edildiği belirti liyor. Ancak buna karşılık yönetime yakınlığıyla bilinen bazı sendikaların borçlarının çek karşılığında ertelenerek delegeliklerinin iade edildiği ifade edildi. Ayrıca, Genel Kurul’dan 15 gün önce askıya çıkarılması gereken delege listesi de hâlâ açıklanmadı.

TÜRK-İŞ YÖNETİMİ BİZDEN RAHATSIZ’

       Sendikal Güç Birliği Platformu sözcülerinden Havaİş Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaşananları, "Türk-İş yönetimi muhalefetten rahatsız" şeklinde değerlendirdi. Ayçin, "Neden rahatsız. Türk-İş Genel Kurulu yıllardır Ankara’nın merkezinde yapılırdı. Şimdi 40 kilometre şehir dışına taşmıyor. Genel kurul Türk Metal Sendikası’nm Anadolu Oteli’nde yapılıyor. Delegelerin dışında başkasının alınmayacağı söyleniyor. Bu bir defa Türk-İş‘in kimliğiyle, varoluş amacıyla uygun olmayan yaklaşım. Siz genel kurula bu ülkede, ‘benim patronlarımın önüne çıkacak güç beni bulur’ diyen Başbakan’ ı, bizi ‘ayak takımı’ olarak gören siyasetçileri, işçileri çıkaran patronları ve onların örgütlerini, çalışma yaşamının daha da esnekleşmesini söyleyen bakanları çağıracaksınız, konuşturacaksınız… Ama onların gelip gövde gösterisi yaptığı salona işçileri almayacaksınız. Bunun bir işçi sendikasının yapısıyla ne kadar ölçüştüğünü kamuoyuna bırakıyorum" diye konuştu.

TÜRK-İŞ YÖNETİMİ MUHALİFLERİ CEZALANDIRIYOR

       Türk-İş yönetiminin delegelik seçimlerinde haksızlıklar yaptığını kaydeden Ayçin, "Duyuyoruz bir takım insanlara pareler dağıtılmış. Yönetim kurulu sayısını arttırarak, büyük sendikaların desteğini almaya çalışıyorlar. Bu arada yapılan bazı haksızlıklar var. Örneğin, eylem ve direnişte olup ekonomik olarak zorlukta olan sendikalar, Türk-İş üyelik aidatlarını aksattıkları için –Sendikal Güç Birliği içinde kendilerini ifade ettikleri için de Türk-İş yönetimi tarafından cezalandırılarak delegelikleri iptal ediliyor. Böyle 4-5 sendikamız var" dedi. Ayçin, Kıbrıs Türk-Sen’in delegeliliğinin iptal edildiğini, Deri-Iş’te 4 delege iptal edildiğini, ancak itirazlarla çözüldüğünü, Liman-İş’te aynı sıkıntının yaşandığını kaydederek, "Ama buna karşılık yönetime yakın bazı sendikaların borçları çek karşılığında ertelenerek delegelikleri iade edildi" diye belirtti.

‘ŞİŞİRİLMİŞ ÜYE SAYISI ÜZERİNDE HİLE’

       Türk-İş‘e bağlı sendikalarda en üst delege sayısının 33 olduğunu kaydeden Ayçin, burada başka bir usulsüzlüğe işaret etti. Ayçin, "Birçoğu 33 delege karşılığı fiili aidat aldıkları üye sayısına sahip değiller. Şişirilmiş üye sayısı üzerinden 33 delegeyi Türk-İş genel kuruluna getirip, tek belirleyici olmak mantığıyla öylesi bir hileye başvuruyorlar. Bir nevi ‘parayı veren düdüğü çalar’ mantığıdır." "Bunun bile Platform’un mevcut Türk-İş yönetimi üzerinde nasıl bir korku ve dehşet oluşturduğunun görülmesi açısından önemli" olduğunu ifade eden Ayçin, "Ama bunlar büyük bir haksızlıktır. Türk-İş konfederasyonuna, yöntemini neden değişmesi konusunda ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir" dedi.

‘BU GİDİŞATA DUR DEMEK İSTİYORUZ’

       Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni Petrol-iş Sendikası’nm Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu genel kurulun "bir kırılma ve dönüm noktası" oldu- ı ğunu belirtti. Öztaşkın, J toplumsal, siyasal, sosyal eşitsizliklere işaret ederek, "Türkiye’nin en buyuk işçi orgutu Turkiş’in bunlar karşısındaki takındığı tavır suya sabuna dokunmayan, meselenin özünden son derece uzak hatta zaman zaman iktidarların eteğine tutunarak arka bahçesi haline gelerek açıktan olmasa da izlediği politikalarla örtülü destekler vermekte. Bunun sonucunda kazanılmış haklar sürekli elimizden alınmakta, yeni kazanımlar elde edilememekte, işçi sınıfını ve emekçilerin yaşam koşullarında iyileşmeler olmamaktadır. Biz bu gidişata dur demek istiyoruz" diye kaydetti.

‘YA AYAĞA KALKILACAK YA DA ÖYLE DEVAM EDECEK’

       Türk-İş genel kurulunu oluşturan delegelerin tamamına yakınının sendikaların merkez yöneticileri ve şube başkanlarından oluştuğunu ifade eden Öztaşkın, şunları belirtti: "Dolayısıyla bir yönetici grubunun kendi arasında yapacağı bir seçim gibi de düşünülebilir bu sistem. Bu sistemlerden sonuç almanın zor olduğunu biliyoruz. Türk-İş kurulduğu günden bu yana devletin güdümünden çıkmamış, siyasi iktidarlarla iyi geçinmeyi politika haline getirmiş, mücadeleden uzak durmuş bir çizgiye sahip. Tüm bunları değiştirmek -şunu da eklemek lazım. Türk-İş statükonun önemli kurumlarından biri- zor olduğunu biliyoruz. Ancak diğer taraftan da eğer gerçek anlamda işçilerin hak ve çıkarlarını savunduğunu iddia eden delege arkadaşlarımız bu durumdan rahatsız oldukların ifade ediyorlar. İşte biz onların önüne bir seçenek koyuyoruz. Dolayısıyla SGBP’nin göstereceği adayların desteklenmesi ve yönetime taşınması bir yerde Türkiye’deki sendikacılığın itibarını da kurtaracaktır. Aksi halde kazanılmış haklar elimizden alınmaya devam edecek, sendikalar daha da küçülecek. Şu anda yüzde 5,9 olan örgütlenme oranları daha aşağı inecek, sendikalar neredeyse yok denilebilecek noktaya kadar gelip güçlerini ve etkilerini kaybedecektir. Onun için bu genel kurul bir dönüm noktası, bir kırılma noktası olacaktır. Ya yeniden ayağı kalkılacak gerçek anlamda bir sınıf mücadelesi, toplumun çıkarları için mücadeleler ortaya konulacak veya varolan bu kötü gidişat devam edecek."

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.