MÜCADELECİ ANLAYIŞLA EMEK PLATFORMU YENİDEN
DİSK´e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Çalışma ve Toplum Dergisi´nin ortaklaşa düzenlediği Sendikalar Yasası ve Örgütlenme Özgürlüğü´ konulu toplantı, 26 Ocak Cumartesi günü İstanbul Armada Oteli´nde yapıldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Çalışma ve Toplum Dergisi’nin ortaklaşa düzenlediği "Sendikalar Yasası ve Örgütlenme Özgürlüğü"’ konulu toplantı, 26 Ocak Cumartesi günü İstanbul Armada Oteli’nde yapıldı.
Toplantıya ağırlıklı olarak uzman akademisyenler ile sendika yöneticileri, ilgili milletvekilleri ve Çalışma Bakanlığı temsilcileri katıldı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açış konuşmasından sonra Çalışma ve Toplum Dergisi Yayın Yönetmeni Av. Dr. Murat Özveri çalışma yasalarıyla ilgili bir sunum yaptı, Çalışma Bakanlığı yetkilisi görüşlerini açıkladı.
Daha sonra da akademisyenlerin değerlendirmesine geçildi. Kimi akademisyenler, yeni çıkan 6356 sayılı Sendikalar Kanunu ile ilgili görüş ve eleştirilerini belirtirken bir kısım akademisyen de sorunun hukuk çerçevesinin ötesinde ekonomik ve siyasal bağlamda ele alınarak yeni bir sendikal anlayışın ortaya konması gereğine işaret ettiler. Ortak nokta, başta işçiler olmak üzere kitlelerle ilişki kuran güçlü bir emek hareketinin yaratılması konusu oldu.
Akdeniz Üniversitesi’den Prof. Dr Nergis Mütevellioğlu, sendikalı-sendikasız tüm emekçileri, taşeron işçilerini ve işsizleri kapsayan genişlikte bir emek platformunun yeniden oluşturulması gereği üzerinde durdu. Akademisyenlerin de bu platforma destek vermesini, hatta sendikalann katkısıyla özerk nitelikte bir Emek Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasını önerdi. Uluslararası dayanışmanın da önemine değinen Mütevellioğlu, işçilerin eğitilmesine de özel dikkat çekü.
Emek Partisinin eski Genel Başkanı Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, başta esnek çalışma, kıdem tazminatı ve kamu personel rejimi olmak üzere AKP’nin önümüzdeki dönem daha fazla hak kaybına yol açacak girişimlerinden söz etti. Eski sendikacı ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de, Çalışma Bakanı’nın ifadesiyle 567 bin işçinin toplu sözleşmeden yararlandığını, dolayısıyla gerçek sendikalaşma oranının yüzde 5 civarında olduğunu söyledi. Çetin, sendikaların sol partilerle daha yakın içinde olması gerektiğini,
CHP’de emek ayağının eksik ve noksan olduğunu belirtti. DİSK’e bağlı sendika yöneticileri de, Emek Platformunun mücadeleci bir anlayışla yeniden oluşturulması gerektiğini, fiili mücadelenin esas olduğunu, işbirlikçi sendikal anlayışa karşı da sendikal hareketin ciddi bir sınavdan geçtiğini belirterek, örgütlenmenin güçlendirilmesi ve sendikacıların da özeleştiri yapması gereği üzerinde durdular.
Türk-İş’teki muhalefeti temsil eden Sendikal Güç Birliği Platformundan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de toplantıya katıldı. Öztaşkın, işkolu sendikacılığının iflas ettiğini, küresel düzeyde bir örgütlenme gerektiğini, mevcut sendikal yapıların sorgulanmasını, sendika.siyaset ve akademi ilişkisinin yeniden kurulmasını, işçi sınıfı eğitiminin yeni bir anlayışla ele alınmasını önerdi.
Toplantıyı düzenleyen Birleşik Metal-İş’in Başkanı Serdaroğlu da bu tür çalıştaylann devam edeceğini söyledi. Toplantının son derece verimli geçtiğini ancak önerilerin kısa sürede hayata geçmesi için de çaba harcanması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım…