MISIR’DA TÜRKİYELİ PATRONDAN İŞÇİ DİRENİŞİNE SALDIRI
Mısır´da Türkiyeli yatırımcı Ali Kemal´e ait Mega Textil fabrikasında aralarında bağımsız sendika üyelerinin de bulunduğu 43 işçinin işten atılmasının ardından işverenin tuttuğu fedailer kırbaç, sopa ve elektrikli coplarla direnişteki işçilere saldırdı.

Mısır’da bulunan Mega Textil işçileri, işten atılan ve bağımsız işçi sendikasının yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 43 arkadaşlarıyla dayanışmak amacıyla grev halindeler. Sendika ve Emek Çalışmaları Merkezi (CTUWS)’un basın açıklamasına göre grev çağrısı yaptıkları gerekçesiyle fabrika sahibi Türkiyeli yatırımcı Ali Kemal tarafından işten çıkartıldığı öne sürülen işçilerle dayanışma amacıyla fabrikanın tüm işçileri greve çıktılar. Yaklaşık 750 işçinin çalıştığı fabrikada onuncu günü geçen direniş 10 Ekim Pazartesi günü işveren Ali Kemal tarafından dayatılan ve aralarında yeni kurulan bağımsız sendika yöneticilerinin de bulunduğu 47 işçinin işten çıkartılmasını öngören anlaşmanın işçiler tarafından kabul edilmemesiyle başladı. İşten atılan tüm işçilerin yeniden işbaşı yaptırılmasına kadar iş başı yapmayacaklarını ilan eden işçiler grev ilan ederken, işveren tarafından tutulan silahlı adamlar işçilerin fabrikaya girmesini engellediler.
SENDİKAL BASKI ŞİKAYET EDİLDİ
400’ü aşkın kadın ve erkek işçi Shebin El Koum’da bulunan Askeri Güvenlik Merkezine giderek son aylarda fabrikada örgütlenen bağımsız sendika üyelerine yönelik artan işveren baskılarını şikâyet etmişlerdi. İşçiler özellikle sendika üyesi işçilerin sendikadan istifa etmesini sağlamak için adaletsiz kararların alındığını, yaptırımların uygulandığını söylediler.
GREV FİTİLİ 9 EKİM’DE ATEŞLENDİ
Olaylar 9 Ekim Pazar günü işverenin silahlı adamlar tutarak Bağımsız Sendika Başkanı Mahmoud Abdel Nasser’i, sendika yönetim kurulu üyesi Mohamed Hassan’ı ve 30 işçiyi fabrikadan içeriye sokmamasıyla başladı. Fabrikada bulunan 50’yi aşkın işçi de fabrikaya alınmayan arkadaşlarıyla dayanışma sergileyerek Sedat Şehri bölgesel polis merkezine ve Çalışma Bakanlığının bölge merkezine şikayette bulundular.
Mahmoud Abdel Nasser soruşturma esnasında kendisini fabrikaya girmekten zorla alıkoyan silahlı kişilerle çatışmaktan kaçınarak arkadaşlarının can güvenliğini sağlamaya çalıştığını ifade etti. Fabrikada çalışan sendika üyelerinin işverenin fabrikaya silahlı adamlar getirerek işçilerin sendikal örgütlenmesini engellemeye çalıştığı geçen haftadan itibaren özellikle tehdit altında olduklarını bildiriyor.
İŞÇİLERE SİLAHLI SALDIRI
Yönetim, işçilerin hakları için mücadele etmesi için çaba sarf eden sendika üyelerini işten çıkarma kararı aldı. İşçiler durumla ilgili şikâyetlerini iletmek üzere Menoufia Vilayet Merkezine ulaştıklarında güvenlik kuvvetlerinin ve onlara destek veren onlarca silahlı kişinin saldırısına uğradılar. Saldırıda sopalar, elektrikli coplar ve kırbaçlar kullanılırken, 30’u aşkın işçi kafalarından, kollarından ve bacaklarından yaralandı. Yaralı işçiler yakında bulunan Shebin el Koum EĞİTİM Hastanesine kaldırılırken, bazı işçilerinin durumlarının ciddi olduğu bildirildi. Örneğin daha önce de belinden yaralanmış olan Mohamed Matar bel bölgesinden ağır darbeler alarak hastaneye kaldırıldı.
İŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI
Polis ise yedi işçiyi göz altına aldı: Iman Ramadan Aly, Reda Ahmed Hashish, Karam Bushra (suffering from infantile paralysis), Ayman Ibrahim Aly, Tarek Ibrahim Abu Shady (eye injury), Bahaa Kamal and Ahmed Abdel Aziz.
Göz altına alınan işçilerin vilayet merkezine götürülerek darp edildikleri öne sürülüyor. Saldırıya uğrayan ve bacağından yaralanan sendika üyelerinden Ahmed Matar yaptığı açıklamada "Türk vatandaşı olan fabrika sahibi arkamızdan otobüslerle silahlı-sopalı insanlar gönderdi. Bu insanlar güvenlik kuvvetleriyle birlikte, biz binaya girer girmez saldırdılar. Bu fabrika yönetimiyle güvenlik kuvvetlerinin işbirliği içinde olduklarını gösteriyor" derken, fabrikada grevin devam ettiği bilgisi veriliyor.
MISIR’DA TÜRK SERMAYESİ
Grevle ve genel olarak Mısır’da faaliyet gösteren Türk sermayeli şirketlerdeki çalışma koşullarıyla ilgili EmekDünyası.Net’e açıklama yapan Mısır Sendika ve Emek Çalışmaları Merkezi (CTUWS ) koordinatörü Basma Kamal Abbas, kendilerinin süreci yakından takip ettiklerini ve Türkiyeli sendikalarla işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.
MISIR’DAKİ TÜRKİYELİ ŞİRKETLER
Mısır’da 290 kadar Türk sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini bildiren CTUWS yetkilileri bu fabrikaların her birinde ortalama 750 işçinin çalıştığını ve çalışma koşullarının insanlık dışı olduğunu ifade ediyorlar. Geçtiğimiz Eylül ayında Diyarbakır’da düzenlenen Mezopotamya Sosyal Forumu’na Toplumsal Araştırma ve EĞİTİM Merkezi (TAREM) davetlisi olarak katılan bir diğer CTUWS yetkilisi Adel Zakaria’da "Arap Baharında İşçi Hareketinin Rolü, Ortadoğu Emek Ağı İhtiyacı ve Olanaklar" başlıklı seminerde yaptığı sunumda insanlık dışı çalışma koşullarının hüküm sürdüğü Mısır’daki Türk sermayeli şirketlerde yeni mücadeleci sendika merkezlerinin yoğun bir şekilde örgütlenme çalışmalarında bulunduğu bilgisini vermiş ve bu kapsamda Mısır’lı sendikaların Türkiyeli sendikalarla somut işbirliklerine girmek istediklerini duyurmuştu.