Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Şubat 2018
-MIŞ GİBİ İSTATİSTİK

Sendikal istatistikler senede iki defa açıklanır. Bu yıl da sendikal örgütlenmedeki içler acısı durum bir kere daha ortaya kondu.

-MIŞ GİBİ İSTATİSTİK

Sendikal istatistikler senede iki defa açıklanır. Bu yıl da sendikal örgütlenmedeki içler acısı durum bir kere daha ortaya kondu. Ben Çalışma Bakanı olsam bu rakamlardan dolayı yüzüm kızarır. Hoş ben AKP’de değil bakan, üye bile olmam o başka da, insan yine de utanıyor işte. 13 milyon çalışanın (o da kayıtlı), sadece 1 milyon 714 bini sendikalı. Gazetelere bu oran başlık olarak şöyle yansıdı: 100 işçiden 88’i sendikasız, 100 işçiden sadece 12’si sendikalı!

Şimdi bu sayı ne kadar gerçek sendikalaşma oranını yansıtıyor? Eğer üye olan işçinin işyerinde üye olduğu sendika, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamıyorsa o işçinin sendikalı olduğunu söylemek tam anlamıyla doğru mudur?
 
Bir sendikaya üye olmalarına rağmen; çeşitli nedenlerle işyerinde üye oldukları sendikanın yetki alamamasından dolayı hiçbir sendikal haktan yararlanamayan işçileri, bu 1 milyon 714 binden düşersek eğer geriye kalan sayı, yüzümüzü daha da kızartır. Noter şartının kalkmasıyla sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin aşılacağını sananlara sanırım bu rakamlar net bir yanıt veriyordur. Noter şartının kalkması sendikaların üzerinden ciddi bir mali yükü kaldırdı, bu da tabii ki önemli ama örgütlenmenin önünü gerçek anlamıyla açamadı. Bunun pek çok nedeni var. En başında da işçi sınıfına bakış geliyor. İktidarın işçi diye, sınıf diye bir bilinci yok. Ümmet bilinci ise işçinin sorunlarını çözmek yerine artırıyor. Ümmet, ekmek yediği kapının kölesi olmalıdır. Her şart ve koşul altında biat etmelidir, önce Allah’a sonra patrona. Bu anlayış iktidar partisinde o kadar hakim ki başkanları çıkıp, OHAL’i işverenleri korumak için ilan ettiklerini söylemekten bile çekinmiyor. Bu anlayış o kadar hakim ki, kendi sınıf kimliğini bile göremiyor. İşte en başat neden bu bakış ama tek neden değil.
 
FİİLİ ENGELLER YERLİ YERİNDE
 
İstedikleri kadar sendikalara üye olmayı kolaylaştırsınlar; isterlerse sadece işçinin sendikanın üyelik fişine imza atmasını yeter kabul etsinler. Eğer fiili engelleri yasal anlamda kaldırmaz ve bu engeli koyanlara ciddi yaptırımlar getirmezlerse sendikal örgütlenme yerlerde sürünmeye devam edecektir. İşçi sendikaya üye olur olmaz işten atılıyorsa ki üyelik anayasal bir haktır; bunun yasal bir karşılığı olmalıdır.
 
İşe iade davası açabiliyor olmak yasal karşılık olamaz. Üstelik artık iş mahkemeleri de neredeyse devre dışı bırakıldı. Zaten sendikal korumadan mahrum kalmış bir işçinin, arabulucuyu kabul etmemesi ve 1 ay içerisinde mahkemeye müracaaat etmesi imkansızken sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kalkmış olmuyor, daha da büyümüş oluyor.

SENDİKALAR VAR AMA YOK
 
Türkiye’de Çalışma Bakanlığı’nda kaydı bulunan 164 sendika var. Daha doğrusu ismi var. Bir de bu sendikaların görevlerini tanımlayan 6356 sayılı sendikalar yasası var. Çalışma Bakanlığı’nın istatistiklerine hadi bir de buradan bakalım.
 
Barajı geçip işyeri barajına takıldığı için üyesi sadece sayıdan ibaret olanların yanına, ilk barajı bile geçemeyen yani üye sayısı faaliyet alanındaki işçilerin yüzde 1’ini bulamadığı için TİS imzalayamayan sendikaların üyelerini de eklersek sokağa çıkamayız. 164 sendikanın 109’u baraj altında. Çalışma Bakanlığı istatistiklerinde bu sendikaların üyelerini de sendikalı işçiden sayıyor. Hükümet ve Bakanlık, sendikaların Kanarya Sevenler Derneği olmadığının herhalde farkındadır. Bana sorarsanız bu istatistikleri yayınlayıp mış gibi yapmasınlar. Nasıl olsa istedikleri konfederasyonu kurdular ve diğerlerini de etkisiz ve yetkisiz yapmanın adımlarını attılar.
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.