Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Mayıs 2023
MEYDANLARDA SINIF DALGASI

Kötü yönetim, yüksek enflasyon, düşük ücret, çalışma koşulları, gıda ve enerji krizine; neoliberal sömürü düzenine karşı işçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler gezegenin dört bir yanında meydanları, sokakları doldurdu.

MEYDANLARDA SINIF DALGASI

Tarihe mücadelenin yılı olarak not düşülen 2023’te emekçiler, İşçi Bayramı’nda da grevdeydi. İnşaattan metale, kâğıttan kimyaya, ulaşımdan temizliğe çok sayıda sektörde emekçiler hakları için verdiği mücadeleyi büyütüyor.

Başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu’dan Afrika’ya Güney Amerika’dan Asya’ya işçiler, emekçiler, kadınlar, öğrenciler hemen her gün grev ve eylemde. Milyonların sokağı ve meydanları işgal ettiği dönemde 1 Mayıs İşçi Bayramı da kitlesel geçti. Farklı kıtalarda farklı meydanlarda benzer talepler yükseldi. Ücretlerin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen sınıf, mücadele çağrısı yaptı.

Endonezya

Başkent Cakarta’da düzenlenen yürüyüşte işçiler temel haklarını hedef alan istihdam yasasının iptal edilmesi için tek sesti. İstihdam yasasıyla asgari ücret, çalışma saati, kıdem tazminatı ve sosyal güvenliğin yanı sıra ağır iş endüstrisindeki yabancı işçi kotasının kaldırılması gibi çeşitli hakların kısıtlandığını belirten işçi sendikaları, bu emek düşmanı yasanın iptalini talep ediyor.

Fransa

Ülke çapında düzenlenen protesto ve grevlere rağmen yasalaşan emeklilik reformuna karşı halk protestoları 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da devam etti. Sendikaların ortak çağrısıyla, başkent Paris başta olmak üzere, Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes dahil birçok kentte reform karşıtı kitlesel eylemlerin 13’üncüsü gerçekleştirildi. Fransız basını Paris’te gösteriler daha başlamadan en az 22 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, göstericilerin kendilerine göz yaşartıcı gazla müdahale eden polislere havai fişeklerle karşılık verdiği görülürken ülkede ciddi çatışmalar yaşandı. Ülke genelinde 1 milyondan fazla kişinin katıldığı tahmin edilen gösterilerde güvenliği sağlamak için 5 bini Paris’te olmak üzere toplamda 12 bin polis görev yaptı. Orantısız güç kullandı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emniyet müdürlerine, polisin gösterilerde istihbarat toplamak için dron kullanması talimatı göndermesine yapılan itirazlar da Bordo İdare Mahkemesi’nce reddedildi.

Bangladeş

Başkent Dakka’da sendikaların çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, yoksulluğa ve düşük ücretlere tepki gösterdi. Ailelerinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını vurgulayan eylemciler, uzun çalışma saatlerine karşılık mahkum edildikleri sefalete boyun eğmeyeceklerini haykırdı. Ev işçileri de hükümetlerinin ILO’nun 189 Sayılı “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş” Sözleşmesi’ni onaylamasını talep etti.

Lübnan

Lübnan’da ise sokaklar kadın işçilerin gür sesiyle inledi. Başkent Beyrut’ta Lübnan Ulusal Müzesi önünde toplanan yabancı uyruklu kadın işçiler, maruz kaldıkları şiddete dikkat çekti. Kadınlar, çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep eden dövizler taşıdı.

Filipinler

Başkent Manila 1 Mayıs meydanına dönüştü. Emeğin ve emekçinin sesiyle inleyen meydanda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret ayrımcılığına dikkat çekmek için yüründü. Yürüyüşte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr’ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD-Filipinler ittifakı, ekonomik işbirliği ve halklar arası ilişkiler konulu ikili görüşmesi de protesto edildi.

Yunanistan

1 Mayıs Yunanistan’ın bütün kentlerinde ve adalarda kitlesel olarak kutlandı. Gösterilerin hemen hepsinde hükümet ve devam etmekte olan memorandum politikaları eleştirilerek işçi ve emekçilerin demokratik hak ve talepleri gündeme getirildi. Atılan temel sloganlarda ücretlerin artırılması, sosyal güvencenin sağlanması, enerji, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması, işsizliğin önüne geçilmesi talepleri öne çıktı. Meclis önünde yapılan konuşmada, “Ya ölülerimizi saymaya ve barbarlığı devam ettiren sisteme boyun eğmeye devam edeceğiz ya da örgütlü mücadeleyi seçerek baskının, sömürünün ve barbarlığın önüne geçeceğiz. Ya hayatımızı seçeceğiz ya onların kârlarını. Kapitalist sistemin azami kâr hırsı emekçilerin ve tüm halkların azgınca sömürülmesinin temel nedeni ve sorumlusudur” denildi. İşçiler 1 Mayıs’a da grevle girdi. Tren ve feribot sefer-leri 24 saatliğine durdu.

İngiltere

Ülkede bu yıl 1 Mayıs’ta milyonlarca işçinin ücret artışı talebi öne çıktı. 300 bin hemşirenin sağlık grevi 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Başta Londra olmak üzere birçok şehirde hastaneler önünde toplanan sağlık emekçilerine halktan da destek geldi. Eylemlerde, 2 Mayıs’ta 450 bin öğretmenin yapacağı greve destek çağrıları yapıldı.

Başkent Londra’daki 1 Mayıs eylemine binlerce kişi katılarak işçi ve emekçilerin taleplerinin karşılanması talep edildi. Marx Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan sendikalar ve kitle örgütleri buradan Trafalgar Meydanı’na yürüdü.

Grevde olan sağlık emekçileri de parlamento karşısında bulunan St. Thomas Hastanesi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanıp taleplerini dile getirdi. Çeşitli konuşmaların olduğu gösterinin ardından yürüyüşe geçen sağlıkçılar parlamento önünden geçerek Trafalgar Meydanı’ndaki 1 Mayıs gösterisi ile birleşti.

Almanya

Almanya’da 1 Mayıs İşçi Bayramı sendikalar, göçmen örgütleri, savaş karşıtları, başta Sol Parti (Linke) olmak üzere çeşitli sol, sosyalist ve komünist örgüt ve partilerin katımıyla kutlandı. Birçok yerleşim yerinde yürüyüşler, mitingler, sokak şenlikleri ve konserler eşliğinde kutlanan işçi bayramında sokaklardan işçi ücretlerine zam ve toplu sözleşme pazarlıklarını sürdüren sendikalarla dayanışma çağrıları yükseldi. Mitinglerde Ukrayna savaşında barış için çaba gösterilmesi istendi. Almanya’nın milyarca avroluk silahlanma bütçesinin toplumun enflasyon, konut, sağlık, eğitim, çevre koruma gibi alanlardaki acil sorunların çözümüne aktarılması talep edildi. Frankfurt’taki yürüyüşe katılan Sol Parti (Linke) yöneticilerinddn Eyüp Yılmaz, “Enflasyonla mücadele için dar,gelirli herkese aylık olarak az 200 euro daha fazla ücret verilmeli” ifadelerini kullandı.

Güney Kore

Başkent Seul’de binlerce kişi bir araya geldi. Güney Kore’deki mitinge katılanlar, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un muhafazakâr hükümetini hedef aldı. Sendikaları ve emek hareketini baskı altına almakla suçladı.

İran

1 Mayıs öncesi sınıf mücadelesinde öne çıkan 9 kişi tutuklandı. Sendikalar ortak bildiri yayımladı. “Zincirleri birlikte kıracağız” ifadeleri kullanıldı bildiride, “Ülkenin siyasi ve sosyal durumunun eski rutine geri dönmeyeceği ve İran halkının devrimci hareketinin temel değişikliklere kadar ilerlemeye devam edeceği açıktır” denildi.

Rusya

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Komünist Partisi (KPRF) tarafından Tiyatro Meydanı’nda miting düzenlendi.

KAYNAK Birgün
DİĞER HABERLER
BUGÜN 23 NİSAN
BUGÜN 23 NİSAN

“Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diyen M. Kemal Atatürk’ün yolunda, biz 23 Nisanlarla büyüyenler; koşullar ne kadar çetin, imkanlar ne kadar yetersiz olursa olsun, cumhuriyeti bütün değerleri ile koruma kararlılığından asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kararlılığımız her 23 Nisan’da daha da güçlenecektir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramımız kutlu olsun.

İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA
İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA

ILO’ya göre aşırı sıcaklığa bağlı yaralanmadan kaynaklı 1 yılda 18 bin 970 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’
İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’

İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine son talebiyle İstanbul Kadıköy’de eylem yaptı.

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI
TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI

Asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklamalarıyla ilgili olarak “Enflasyonu durdurmadan verilen paranın hükmü kalmıyor” değerlendirmesini yaptı.