Mevsimsel etkiyle düşen sebze fiyatları ücretlinin yıllık kaybını telafi etmek için yeterli olmadı. Alımgücü kaybı resmi verilere göre meyvede yaklaşık yüzde 12, ekmek ve tahıl ürünlerinde yüzde 8 oldu. Sebzedeki düşüş, 12 aylık ortalamalarda, yüzde 57’lik fiyat artışının gölgesinde kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre resmi enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.7 artış gösterirken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 19.5 oldu. Birleşik Metal-İş’in resmi rakamlar üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, bir önceki yıla göre, ücreti resmi enflasyon oranında artan bir ücretli geçen yılın aynı ayına göre gıda karşısında alımgücünü reel olarak yaklaşık yüzde 3.2 oranında kaybetti. TÜİK, sebze fiyatlarında aylık olarak yaşanan sert düşüş, yıllık bazda da sebze fiyatlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.16 oranında geriye çekti. Ancak bu 12 aylık ortalamalar üzerinden sebze fiyatlarının (Haziran 2019-Temmuz 2018 ve Haziran 2018-Temmuz 2017 dönemleri karşılaştırıldığında) yüzde 57’lik bir artış yaşadığı gerçeğini gizleyemedi.
Bununla birlikte, işçi, haziran ayında diğer tüm gıda ürün gruplarında alımgücünü yitirdi. Alımgücü kaybı meyvede 11.7, ekmek ve tahıllarda yüzde 7.7, ette yüzde 5.5, süt, peynir ve yumurta grubunda yüzde 4.6, katı ve sıvı yağlarda yüzde 5.8, balıkta yüzde 6.7, “Şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerlemeler” grubunda yüzde 1.9 oldu.
Araştırmada, ayrıca, “Kamu işçileri için süren toplusözleşme görüşmelerinde işçilerin gıda artışları karşısında yaşadığı kayıplar telafi edilmeden bir teklifle gelinmesi, işçinin enflasyona ezdirilmesi demektir. Kamu işçisinin yüksek fiyat artışları karşısındaki haklı talepleri dikkate alınmalıdır” denildi.