METAL İŞÇİSİ ÜCRETTE EŞİTLİK TALEP EDİYOR
42 işyerinde 15 bini aşkın işçiyi kapsayacak toplusözleşme taleplerini açıklayan Serdaroğlu, ilk yıl için ortalama 105 liraya ek olarak yüzde 5 zam istediklerini söyledi.

Metal işkolunda örgütlü en büyük sendikalardan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, önümüzdeki iki yıllık bir dönem için toplusözleşme yapmaya hazırlanıyor.
42 fabrikada yetkili olan sendika 15 bin çalışanı temsilen grup toplu iş sözleşme masasına oturacak.
Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdar oğlu, Gebze’de üyelerinin de katılımıyla düzenlediği toplantı ile 2014-2016 dönemi grup toplu iş sözleşme teklifini açıkladı. Serdaroğlu, metal işkolunda düşük ücret, uzun çalışma süreleri gibi sorunlar kadar aynı işi yapan işçiler arasında kıdem farkı ile açıklanamayacak düzeyde ücret farklılığı oluşması nedeniyle istenilen zam miktarı kadar zam yönteminin de önemli bir mücadele başlığı olduğunun altmı çizerek öncelikli adımm ücretler arası farklılıkları gidermeye yönelik olacağını dile getirdi.
Metal işçilerinin sorunlarını" düşük ücret, uzun çalışma süreleri, ücret esnekliği, ücret makasının açılması, satın alma gücünde gerileme, sosyal haklarda erime olarak sıralayan Serdaroğlu’nun verdiği bilgiye göre sendika, birinci altı ay için ücret zammının yapılmasından önce ücretlere tamamlama ve iyileştirme istiyor.
Sendikanın birinci altı ay için zam talebi; saat ücreti 5.58 TL’nin altında olanların ücretleri 5.58 TL’ye tamamlandıktan sonra 8.97 TL’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme. Bu tamamlama ve iyileştirme işleminden sonra tüm işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılacağı şeklinde.
Haftalık çalışma 37.5 saat olsun
Öneriyle aylık net ücreti 898 lira olan bir metal işçisi, ikramiye hariç 282 lira açıklayan Serdaroğlu, ilk yıl için ortalama 105 liraya ek olarak yüzde 5 zam istediklerini söyledi zam almış olacak. Net 1374 lira civarında ücreti olan bir metal işçisi de net 305 lira ücret artışı elde edecek. Net 2 bin lira net ücret alan bir işçi yaklaşık 270 lira net ücret artışı alacak.
Sendika bu sayede işyerlerinde işçiler arasında oluşan ücret makasını kapatmayı amaçlıyor. Diğer altı aylar için sendikanın teklifi enflasyon artı 2 puanlık artışlar oluşturuyor, ikinci ve dördüncü altı aylarda bu zamların yüzdeli olarak uygulanması, üçüncü altı ayda da enflasyon artı 2 puanlık oranm 10.52 katsayısı ile çarpıldık-‘ tan sonra maktu zam yapılması isteniyor.
Bir başka önemli öneri de haftalık çalışma sürelerinin 45 saatten 37.5 saate düşürülmesi, dinlenme molalarının çalışma süresinden sayılması ve yıllık izin sürelerinin uzatılması başlıkları altında çalışma sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili.
EN AZ 2 YIL SÜRÜYOR
İşyeri işçi Sayısı Dava Durumu
Bekaert (Çerkezköy) 289 3 yıl 8 aydır sürüyor
Hyosung (Çerkezköy) 313 3 yıl 2 aydır sürüyor
Burtekst (Gaziantep) 159 2 yıl 11 aydır sürüyor
MAHKEME SÜRECİ SÖZLEŞMEYE ENGEL
Toplusözleşme yapmak üzere yetki isteyen ancak işverenin itirazı üzerine yıllarca uzayan mahkeme süreçleri nedeniyle sözleşme yapamayan tekstil işçisi referandum istiyor.
DÎSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendika Başkanı Rıdvan Budak ve Genel SEKRETERİ Muzaffer Subaşı imzasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik’e gönderilen mektupta, söz konusu sürecin uzunluğu örneklerle hatırlatılarak daha kısa zamanda çözüm bulunması istendi.
Budak, gönderdikleri mektupta, yeni yasayla yaşanan her türlü olumsuzluk, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi sürecinin hukuk yoluna taşınmasına yol açıldığını dile getirdi. Açılan davaların Yargıtay süreçleriyle 3 yılı aşan sürülerle dahi sonuçlanamadığını dile getirildiği mektupta, "Dolayısıyla yetki uyuşmazlığı nedeniyle açılan davalar örgütlenme hakkını yok etmenin bir başka aracı haline dönüşmüştür" denildi.
İşçilerin işlerini kaybetme pahasına örgütlenmesi, toplusözleşme hakkına kavuşma isteklerinin mahkeme koridorlarında boğulup gittiğine vurgu yapılan mektupta, "Geçmişte başarıyla uygulanmış, konfederasyonumuzun ilkesi haline gelmiş referandum kolay, hızh ve kalıcı çözüm için temel yoldur. Hiç olmazsa, işverenlerin itirazlarında referandum kurah uygulanmalıdır"’ önerisi yer alarak toplamda tüm işkollarında yüzde 10’u bile bulmayan örgütlülüğü daha geniş işçi kitlesine yaymanın başka yolu olmadığı belirtildi.