KONGREDE DELGELER, METAL İŞÇİLERİNİN MÜCADELE RUHUNUN DİSK’E YANSITILMASINI İSTEDİ
Bugüne kadar DİSK içerisinde pekte alışık olmadığımız bir genel kurul haftasonu gerçekleştirildi. "Kol kırılır yen içinde kalır" atasözünün en fazla yaşam bulduğu DİSK’te, ilk kez şahit olduğumuz bir olay yaşandı. Kamuoyu önünde DİSK asla eleştirilmeyen, hatta eleştirenleri düşman ilan eden bir anlayışın hakim olduğu bağlı sendikaların birisi olan Birleşik Metal-İş Sendikasının Genel Kurulunda, DİSK’in mevcut durumu eleştirildi.
Yaşanan saldırılar karşısında sessiz kalmasını, direniş, eylem örgütleyememesi, gündem olamamasına yönelik eleştirilerin yöneltildiği genel kurulda, DİSK’in yeniden ayağa kaldırılması için metal işçilerinin mücadelesinin konfederasyona yansıtılması ve bunun için aktif görev alınması istendi.
DİSK’in dört yıl önce yapılan genel kurulunda, yönetim konusunda anlaşamayan sendika başkanlara yönetime ıgitmemiş, kamuoyuna da bir bölünme görüntüsü vermemek için yönetim kurullarından birer kişi göndermişti.
‘DİSK’E HAKETTİĞİ YÖNETİM GELMELİ’
Birleşik Metal-İş’in 18. Olağan Genel Kurulunda dün yapılan seçimlerle sona erdi. Ancak Cumartesi günü kürsüye çıkan delegeler, hem sendikalarına yönelik hem de DİSK’e yönelik sitemlerde bulundu.
DİSK’teki değişime en açıktan tepki gösteren delegelerin başında gelen Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ve Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül oldu. Bayram, "Birleşik Metal-İş DİSK’in Türk-İş‘lileştirme operasyonunun karşısında durmalıdır. 70’li yıllarda DİSK’in canına ot tıkamak isteyenler bugün başka yollarla bunu yapmaya çalışıyor. Seyirci kalmamalıyız" dedi.
DİSK’i Ankara’da da göremediklerini söyleyen Seyfettin Gülengül ise "Birleşik Metal-İş DİSK’e hak ettiği yönetimi kazandırmak için çaba sarf etmelidir" dedi.
Kürsüden yapılan bu ve benzer konuşmalar Birleşik Metal-İş’in DİSK genel kurulunda aktif rol oynayacağını gösterdi.
‘BİR DAHA HATA YAPILMAYACAK’
Birleşik Metal-İş’e yönelik eleştirilerin başında metal grup sözleşmelerinden sonra bir galibiyet havasına girildiğini ve eksikliklerin tartışılmayarak üstünün örtülmesi oldu.
Bir çok delege bazı fabrikalarda greve "Hayır" denmesini de eleştirirken bunlara yanıt veren Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, "Toplusözleşme döneminde ben genel başkan olarak hem olumlulukları hem de olumsuz lukları anlattım. Temsilciler kurulumuzdan mücadele kararı çıktı. Bu karara uymayan fabrikalar oldu. Onları da dışlamadık. Ama bir daha böyle bir hata yapılmayacak. AlıBirleşik Metal-İş Sendikası 3 gün süren 18. Olağan Genel Kurulu dün yapılan seçimlerin ardından sona erdi. Tek listenin çıktığı genel kurulda, Adnan Serdaroğlu Genel Başkanlığa, Selçuk Göktaş Genel Sekreterliğe, Özkan Atar Genel Örgütlenme Sekreterliğine, Erdoğan Özer Genel MALİ Sekreterliğe, Seyfettin Gülengül Genel EĞİTİM Sekreterliğine seçildi. nan kararlar bütün fabrikalarda uygulanacak" dedi.
Serdaroğlu, MESS’e karşı kazanılan zaferde en büyük payın şube başkanları ve işyeri temsilcilerinde olduğunu da söyledi.
BLOK LİSTE TARTIŞMASI
Genel kurulda zaman zaman yapılan tartışmaların nedeni ise yönetime girememeden kaynaklandı. Özellikle Kocaeli ve İstanbul 1 No’lu şube delegeleri, yönetime giremedikleri için eleştirilerde bulundu.
Genel kurul seçimlerinin blok liste değil çarşaf yöntemi ile yapılması için verilen önerge kabul edilmedi. Gerekçe olarak ise yönetimin uyumlu çalışmasının önünde engel olması gösterildi. Uyumlu çalışma isteği anlaşılabilir olmasına rağmen delegelerin seçilme hakkının da engellenmemesi demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur.
Daha önce Kocaeli şubesinin seçimlerinde de benzer bir durum yaşanmış, Hakan Akyol’un yönetime tek başına aday olması engellenmişti. Kocaeli delegelerine üstü kapalı bunu hatırlatan Serdaroğlu da, blok liste yöntemini şöyle savundu: "Şube genel kurullarında yapmadığınız şeylerin burada yapılmasını istemeyin. Hepinizin genel kuruluna gittim, oralarda neyi savunduysanız burada da onu yapın. Duygusallığınızı sendikanın geleceğinin önüne engel koymayın."
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK TÜZÜKTE
Genel kurulda alman önemli kararların yanı sıra tüzükte yapılan iki değişikli olumlu olarak değerlendiriyor. Bu değişikliklerin ilkini az sayıda olmalarına rağmen genel kurul kararı haline getirmeyi başaran kadın delegeler oldu. Değişiklikle Birleşik Metal-İş Sendikası tüzüğünün 4. maddesine L bendi eklenerek şu ifadelere yer verildi; "Çalışma yaşamında kadın-erkek eşitliğinde pozitif ayrımcılığın kadınlar lehine kullanılması." Bu düzenlemeye sadece bir erkek delege itiraz etti.
GREV FONU KURULDU
Örgütlenme nedeniyle direniş ve grevleri hiç eksik olmayan sendikaların başında gelen Birleşik Metal-İş’te grev fonu kuruldu. Oy birliği ile Genel Kurul kararı haline gelen grev fonu konusunda alman kararda şöyle denildi, "Metal işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirme mücadelesini bir bütünlük içinde sürdürebilmek, sınıf dayanışmasını güçlendirebilmek, sermayenin karşısına daha güçlü çıkabilmek için üye aidatlarından oluşan sendika gelirinin belirli bir oranı kurulacak olan grev fonuna aktarılmalı, fonun işleyişi ile ilgili bir yönetmelik genel yönetim kurulu tarafından çıkarılmalıdır."
BARIŞÇIL POLİTİKALAR GÜÇLENDİRİLMELİ
Genel kurulda alınan bir diğer karar ise Kürt sorunun barışçıl yöntemle çözülmesi konusunda politikalar üretmek oldu. 13 delege "Kürt sorunu" ifadesini "Doğu meselesi" diye değiştirilmesini istese de oy çokluğu ile şu karar alındı; "Kürt sorununun çözümünde on yıllardır süren şiddet, baskı ve teröre dayalı politikaların sonuç vermediği açıkça görülmüştür. Akan kanın durması, kardeşliğin yeniden tesis edilmesi için her kökenden işçi ve emekçiler, sermayenin ve emperyalizmin politikalarına karşı birlikteliklerini güçlendirmeleri ve ortak taleplerini yükseltmeleri kaçınılmazdır. Bugünkü öncelikli görev bu birliği eşitlik, özgürlük ve barış temelinde politikalarla güçlendirmektir."