Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
04 Ağustos 2015
MESLEK HASTALIKLARINI KONUŞALIM

İş kazalarıyla dünyada ün kazanmış güzel ülkemde, meslek hastalığı sayısının çok az olduğunu biliyor musunuz? Yaklaşık 20 milyon çalışanın olduğu bir ülkede her yıl 300-500 arasında meslek hastalığı ortaya çıkıyor.

MESLEK HASTALIKLARINI KONUŞALIM

İş kazalarıyla dünyada ün kazanmış güzel ülkemde, meslek hastalığı sayısının çok az olduğunu biliyor musunuz? Yaklaşık 20 milyon çalışanın olduğu bir ülkede her yıl 300-500 arasında meslek hastalığı ortaya çıkıyor. Meslek hastalıklarının az olması, Türkiye’nin işçi sağlığı açısından bir gül bahçesiolduğu anlamına gelmez. Tam tersine, bir ülkede iş kazaları çok meslek hastalıkları az ise işçi sağlığının kötü durumda olduğu söyleniyor.

TÜİK’in 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de son 12 ayda çalışanların %2.1’i işe bağlı bir rahatsızlık geçirmiş. Hal böyleyken kayıtlara giren meslek hastalığı sayısının bu kadar az olmasının çeşitli nedenleri var.

Her şeyden önce Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bir meslek hastalığı kayıt sistemi yoktur. Meslek hastalığı sadece sosyal sigortanın ilgi alanındadır ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda mevcuttur. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda ise muğlak ifadelerle yer almıştır.

Bu şu anlama gelmektedir: meslek hastalığı, sağlık sorunu olmaktan çok işçinin sosyal hakkı bağlamında tanımlanmıştır. Yani hukuki bir durumdur. Oysa TÜİK’in araştırması üzerinden yapacağımız tahmin ile yaklaşık 400 bin kişinin işi nedeniyle sağlık sorunu yaşadığı anlaşılmaktadır. Meslek hastalığı konusundaki düzenlememiz böyle olduğu için, son 12 ay içinde işi nedeniyle sağlık sorunu yaşamış kişiler değil söz konusu mevzuata göre tanı alan kişiler meslek hastalığı kabul edilmektedir. Ayrıca bu 400 bin kişinin içinde sigortasız çalışanlar, tarım çalışanları gibi ücretsiz aile işçileri, mevsimlik işçiler, haneiçinde bakım veren kadınlar dahil herkes vardır. O yüzden, “hadi canım 400 bin kişi de biraz abartılı” sözlerinizi bir kez daha değerlendirmenizi öneririm.

Evet, Türkiye’de meslek hastalıkları kayıtları sadece SGK’nın kayıtlarından ibarettir. Sigorta kime tazminat ödeneceğini kimin hastalığı nedeniyle malulen emeklilik hakkı kazandığını vb konular üzerinden meslek hastalıkları ile ilgilidir. Unutmadan söyleyelim, meslek hastalığı tanısı almanın temel koşulu elbette sigortalı olmaktır. (Bu güne kadar bunun tek istisnası silikozis işçileri olmuştur.)

İşçilerin katliamlarla toplu olarak öldükleri bir ülkede çalışma koşullarının niteliği de kendini belli ediyor. Söylenecek çok söz yok, bu ülkede çalışmak yaşamı tehdit ediyor. Yani Fransız Dr. Annie Thebaud-Mony’nin kitabının adı gibi: Çalışmak Sağlığa Zararlıdır.

Kendi cephemizden baktığımızda ise şunu söyleyebiliriz: canımız, kanımız, sağlığımızı feda ederek çalışıyoruz. Ne için? Ekmek parası için!

Çalışma ortamlarının denetimsizliği, sağlıksızlığı, eski teknolojileri vs vs. Tüm bunlar işçilerin sağlığını tehdit ediyor. İş kazaları dramatik yüzüyle kendini gösteriyor ama meslek hastalıkları gizli bir tehdit olarak varlığını sürdürüyor.

Bundan sonraki birkaç haftada bu konuyu daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.