MERKEZ BANKASI GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ
Merkez Bankası (TCMB), TÜİK’in 3 Mart’ta açıkladığı şubat ayı enflasyon verilerine dair raporunu yayımladı.

Merkez Bankası’ndan şubat ayı enflasyonuna ilişkin yapılan değerlendirmede, “Gıda fiyatları sebze, kırmızı et ile süt ve süt ürünleri öncülüğünde yüksek bir oranda artmaya devam etmiştir” denildi. Merve Kızılalp TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aylık yüzde 3.15, yıllık ise 55.18 olarak açıkladığı şubat ayı enflasyonuna ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda, enerji fiyatlarındaki düşüş ivmesiyle birlikte, gıda fiyatlarındaki yüksek seyre dikkat çekti.
Şubatta yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda düşüş kaydettiğine vurgu yapılan rapora göre, enerji fiyatlarında, kur ve emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak son aylardaki ılımlı seyir sürerken, temel mal grubunda da bu dönemde aylık artışlar yavaşladı. Hizmetlerde fiyat artışı bir önceki aya göre yavaşlamakla birlikte, yemek hizmetleri, eğitim ve bakım-onarım gibi kalemler öncülüğünde nispeten yüksek seyretti. Kirada aylık artış oranı bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde gerilerken, aylık bazda yüzde 7,36 oranında artış gösteren gıda enflasyonunda sebze, kırmızı et ve süt ile süt ürünlerinde yaşanan fiyat artışı etkili oldu.
Şubatta üretici fiyatları aylık artışı enerji fiyatlarındaki belirgin gerilemenin katkısıyla zayıflarken, bu görünüm altında, B ve C endekslerinde yıllık enflasyon düşmüş, göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış aylık artışı önemli ölçüde yavaşlayarak ocak ayı öncesindeki seviyelerine geriledi.
Bir önceki aya göre temel mallar, enerji, hizmet, alkol-tütün-altın ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının katkıları sırasıyla 1,19,0,79, 0,28,0,21 ve 0,03 puan azaldı. Fiyat artışları B endeksini oluşturan gruplardan işlenmiş gıdada yüksek seviyesini korurken, hizmet grubunda daha belirgin olmak üzere hizmet ve temel mallarda yavaşladı. Hizmet fiyatları şubat ayında yüzde 3,14 oranında yükselirken, grup yıllık enflasyonu 0,78 puan azalarak yüzde 61,64 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon kirada sınırlı bir miktar yükselirken, haberleşme ve diğer hizmetlerde yatay seyretti. Yıllık enflasyon ulaştırma ve lokanta-otel alt gruplarında ise azalış kaydetti. Zamana bağlı fiyat ayarlamaları ve asgari ücret kaynaklı etkilerin önemli bir kısmının bir önceki ayda gerçekleşmesi ile birlikte hizmet grubunda aylık fiyat artışları alt gruplar genelinde yavaşladı. Başta et olmak üzere gıda fiyatları kanalıyla girdi maliyetlerinden etkilenen lokanta-otel fiyatlarındaki aylık artış oranı önceki aya göre gerilemekle birlikte yüksek seyrederken, diğer hizmetler alt grubunda bakım-onarımın yanı sıra eğitim hizmetleri öne çıkan kalemler oldu. Şubat ayında kirada aylık artış yüzde 2,66 ile bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde yavaşladı. Temel mal grubunda yıllık enflasyon 3,76 puan düşüşle yüzde 41,06 olarak gerçekleşirken, diğer temel mallarda daha belirgin olmak üzere, yıllık enflasyon tüm alt gruplarda geriledi. Altın hariç dayanıklı mal fiyatları yüzde 2,49 oranında artış kaydederken, otomobil ve mobilya bu gelişmeyi sürükleyen kalemler oldu. Son aylarda yüksek artışlar sergileyen beyaz eşya fiyatları yatay seyrederken diğer temel mallarda fiyatlar yüzde 1,14 artarak önceki aylara kıyasla önemli bir yavaşlama gösterdi, alt grup yıllık enflasyonu 8,38 puan düşüşle yüzde 48,48 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları aylık bazda yüzde 7,36 oranında artarken, yıllık enflasyon 1,67 puan azalarak yüzde 69,33 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,67 puan düşüşle yüzde 66,13’e gerilerken, işlenmiş gıdada 0,31 puan artışla yüzde 73,87’ye yükseldi.