MEMURLUK SİL BAŞTAN
Darbe girişimi sonrasında kamu personel yasası da değişiyor. Memurluk, iş güvencesinden güvenlik incelemesine tümüyle değiştirilecek. Türkiye´de 3.6 milyon kamu personeli bulunuyor.

Darbe girişimi sonrasında kamu personel yasası da değişiyor. Memurluk, iş güvencesinden güvenlik incelemesine tümüyle değiştirilecek. Türkiye’de 3.6 milyon kamu personeli bulunuyor.
15 Temmuz gecesi yaşanan kanlı darbe girişimi sonrası, kamu personeli için yeni dönem başlıyor. Görevden almalar, yasal değişikliklerle kamu personelinin iş güvencesinde değişiklik yapılması ve daha sıkı güvenlik tatbikatı bundan sonra ilk aşamada yapılacaklar olarak sıralanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yılın ilk çeyreği verilerine göre Türkiye’de 3.6 milyon kamu personeli bulunuyor. Bunun 2.9 milyonu kadrolu, 390 bini sürekli işçi. Son 10 yıldır tartışılan kamu personel reformunun, normal takvimde bu yıl sonuna kadar çıkarılması planlanıyor. Kamu personel reformunda çalışanın performansının ölçülmesine yönelik düzenlemeler olacak. Ama aynı zamanda görevden alınan memurların işe geri dönüşü de sınırlandırılacak.
Görevden alınan memurlar, yargı kararıyla eski görevine iade edilebiliyordu. Bunun değiştirilmesi için, düzenleme yapılacak. Bu yaz bitmeden 657 sayılı devlet memurları yasasında belirtilen düzenlemelerin meclise sevk edilmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı, MALİye Bakanlığı, Emniyet gibi kurumlarda büyük dalgalar halinde görevden almalar oldu. Bundan sonra da birçok kurum ve bakanlıkta seri görevden almalar bekleniyor. 17-25 Aralık sonrasında da kamuda büyük çaplı bir görevden alma ve yer değiştirme operasyonu yapılmıştı.
TAŞERONLARDA ETKİLENECEK
Kamuya yapılacak personel alımlarında güvenlik incelemesi artürılırken; bu yıl içinde tamamlanması öngörülen taşeron yasa düzenlemesi de etkilenecek. Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçi için bir yasal düzenleme hazırlığı söz konusu. Kadroya alınmayacak ancak özel sözleşmeli yapılacak olan taşeron çalışanlar için bir güvenlik incelemesi öngörülüyor. Güvenlik incelemesinin kapsamının genişletilmesi de planlanıyor. Bu nedenle, hem yasal düzenlemenin, hem de diğer süreçlerin gecikmesi bekleniyor.