MEMUR EMEKLİ VE İŞÇİ HAKKINI HELAL ETMİYOR
Emekli ve memur nefes alamayacak. Emekli ve memurların ücret artışının belirlenmesinde esas alınan TÜİK verileri yine gerçekleri yansıtmaktan uzak kaldı.
ENAG 6 aylık enflasyon oranını yüzde 50.53 olarak duyururken, TÜİK yüzde 19.77 olarak açıkladı. Çalışanlar isyan etti.
MEMUR ve emeklilerin merakla beklediği haziran ayı enflasyon oram açıklandı. Ancak, iğneden ipliğe arka arkaya gelen zamlarla vatandaş ne yapacağım şaşırmışken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonun yüzde 38.21 ile son 18 ayın en düşük seviyesine gerilediğim duyurdu. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 39.59 olarak açıklanmıştı. Sabit gelirlilerin, emeklilerin zam oranlarının belirlenmesinde etkili olan aylık fiyat artışı ise TÜİK’e göre yüzde 3.92 ile sınırlı kaldı. Hayat pahalılığını yansıtmaktan uzak TÜİK verileri büyük tepki topluyor. Çünkü, çalışanların zam oranları hesaplanırken, bu rakamlar dikkate almıyor. Hafta başında alternatif enflasyon hesaplaması yapan ENAG ise haziran ayında yıllık enflasyonu yüzde 108.58 olarak açıklamıştı. ENAG haziranda aylık fiyat artışını yüzde 8.54 olarak hesaplarken, ücret artışları için esas alman ocak-haziran dönemi enflasyonu ise yüzde 50.53 olduğunu duyurmuştu. TÜİK ise 6 aylık dönem için enflasyonu yüzde 19.77 olarak açıkladı ve ücret artışları için bu oran dikkate alındı. Aradaki büyük farkı gören vatandaşlar ise “Memur ve TÜİK’e emekli hakkım helal etmiyor” demekten kendini alamadı.
ÜRETİCİ FİYATLARI DA YÜKSEK
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık yüzde 3.92 ile beklentilerin altında bir artış kaydetti. Beklentiler, TÜFE’nin yüzde 4.84 artması yönündeydi. Verilere göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise haziranda aylık yüzde 6.50 arttı ve yıllık yüzde 40.42 oldu.
Maaş artışları f kısa sürede erir
ENFLASYONDA yıllık bazda en düşük seviyenin görüldüğünü aktaran Ekonomist Kerim Rota, enflasyonun önümüzdeki aylarda ise yükselişe geçeceğine dikkat çekti. Rota, “Yapılacak olan zamlar ve maaş artışları muhtemelen çok kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde eriyecek. Ben temmuzda son yirmi yılın en yüksek temmuz enflasyonunun çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Mücadele için gerçek oran hesaplanmalı.
EKONOMİST Mahfi Eğilmez yaptığı değerlendirmede enflasyonla mücadelede gerçek oranın hesaplanmasının önemine dikkat çekti. Eğilmez, “Enflasyonla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa ilk adım olarak enflasyonun gerçek oranı hesaplanmalıdır Boyutu bilinmeyen bir hastalık sadece teşhisle tedavi edilemez. Tedavide doğru ilaç ve doğru doz için hastalığın boyutunu bilmek gerekir.”
EKONOMİSTLER, TL’de yaşanan büyük değer kaybı dolayısıyla Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıl sonuna doğru yeniden yüzde 50’nin üzerine çıkmasını bekliyor. Dinamik Yatırım Baş ekonomisti Enver Erkan, “Kasım ayından beri devam eden ve artık kaybolmaya başlayan baz etkisi ve liranın zayıflaması etkisiyle ithalat fiyatlarındaki artış etkisiyle son ayların en küçük seviyesinde gerçekleştiği görülmektedir” dedi. Verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden olan ve çekirdek enflasyonu gösteren “B” haziran yıllık olarak yüzde 46.63, “C” ise yüzde 47.33 artışla enflasyondaki güçlü seyrin korunduğuna işaret etti.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK’e güvenin bir kere daha dibe vurduğunu söyledi. Öztrak, “Hükümet, verdiğinden çok daha fazlasını çalışanlardan geri almaya kararlı. Bir yılda; ekmek yüzde 34, süt yüzde 43, meyveler yüzde 48, sebzeler yüzde 61, pirinç yüzde 85, dana eti yüzde 108 zamlanmış. Rakamlar, memurun ve emeklinin maaş ve aylıklarının TÜİK eliyle gaspının devam ettiğini gösteriyor” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş llgezdi, “Dolardaki değer artışı yüzünden asgari ücret, daha alınmadan yüzde 10 azaldı. Emekli ve memur ise iktidarın makyajlı rakamlarla düşük gösterdiği enflasyon yüzünden hak ettiğinin çok altında maaş alacak” dedi. llgezdi, “Böyle giderse ne asgari ücretli vatandaşlarımız ne de memur ve emeklilerimiz yine nefes alamayacak” diye konuştu.