Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Ekim 2012
MECLİS’TE YASAYLA, SOKAKTA POLİSLE SALDIRDILAR

Türk-İş’e bağlı muhalif sendikalardan oluşan Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) ve DİSK üye ve yöneticileri bugün Meclis önüne yürüyüp, Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısını protesto etmek istedi. Ancak önleri Akay yokuşunda kesildi. İşçilerin yürümede ısrarı üzerine polis biber gazı sıktı, müdahale etti. Müdahale nedeniyle çok sayıda işçi yaralanarak, hastanelere kaldırıldı.

MECLİS’TE YASAYLA, SOKAKTA POLİSLE SALDIRDILAR

Türk-İş’e bağlı muhalif sendikalardan oluşan Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) ve DİSK üye ve yöneticileri bugün Meclis önüne yürüyüp, Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısını protesto etmek istedi. Ancak önleri Akay yokuşunda kesildi. İşçilerin yürümede ısrarı üzerine polis biber gazı sıktı, müdahale etti. Müdahale nedeniyle çok sayıda işçi yaralanarak, hastanelere kaldırıldı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, hükümetle Türk-İş ve Hak-İş arasındaki protokolü “işçi sınıfına ihanet belgesi” olarak nitelendirdi. Ekici, “Türk-İş’e bağlı sendikalar burada, DİSK burada, bu protokol kiminle imzalandı?” diye sordu.
SGBP Sözcüsü Kenan Öztürk, “Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi.

Türk-İş’in TİSK, Hak-İş ve Çalışma Bakanı ile Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkında imzaladığı 6 maddelik protokol metni, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Platformu (SGBP) bileşeni sendikalar tarafından protesto edildi.

KUMLU’NUN İSTİFASINI İSTEDİLER
Sabah saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan SGBP bileşenleri “Türk İş göreve, genel greve”, “Kumlu istifa”, “Türk İş uyuma üyene sahip çık” sloganları attı.

Hava-İş üyesi direnişteki Türk Hava Yolları (THY) işçileri, Deri-İş üyesi işten atılan TOGO işçileri, TÜMTİS üyesi direnişteki DHL işçileri de Türk-İş önündeydi.

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı “vesayetçi ve yasakçı sendikalar yasası” olarak tanımlandı.

Burada açıklama yapan, SGBP Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, bu tasarıyı reddettiklerini belirterek, tasarının “ILO sözleşmeleri ve evrensel işçi haklarının özünü temelinden dinamitlediğini” söyledi. Öztürk, “Kapalı kapılar ardında tasarıya imza attıkları söylenen Türk-İş ve Hak-İş’i tasarıyla ilgili düşüncelerini kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Onların işçi sınıfından, sendikal hak ve özgürlüklerden yana mı, yoksa siyasi iktidara kulluktan yana mı saf tutacaklarını belirtmelerini istiyoruz” dedi.

Öztürk, başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikaları bu yasaya karşı tutum almaya davet etti. İşçiler burada bir saatlik oturma eylemi yaptı. Ardından Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

YÜZ BİNLERCE İŞÇİ SÖZLEŞME BEKLİYOR
DİSK ve bağlı sendikalar ise Mithatpaşa’da Genel-İş önünde toplandı. “Zalimin zulmüne karşı direneceğiz”, “Yüz binlerce işçi sözleşme için yetki bekliyor, sendika düşmanlığı AKP ile sürüyor” yazılı pankartlar ve “yasaksız sendikalar yasası” dövizleri ile Sakarya Caddesi’ne yürüyen DİSK üyeleri, Tük-İş yakınlarında SGBP ile birleşerek, Meclis’e doğru birlikte yürüdü.
Meclis’in karşısında Akay Yokuşu girişine adeta yığınak yapan polis, yürümekte ısrar eden işçi ve sendikacılara gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan gaz bombaları ve biber gazından çok sayıda kişi etkilendi, fenalaşanlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

İşçilere destek için gelen CHP İstanbul Milletvekili Musa Çam da gazdan etkilenirken, CHP’li Süleyman Çelebi ve İzzet Çetin tarafından göz hastanesine götürüldü. Saldırının ardından işçiler, polisi protesto etti.

SENDİKALAR BURADA
Uzun bir bekleyişin ardından burada ilk açıklamayı, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu SGBP sözcüsü Kenan Öztürk yaptı. AKP’nin ileri demokrasisini bir kez daha gördüklerini belirten Öztürk, “Karşılaştığımız muamele gaz bombası ve coptur. AKP’nin zulmüne karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi. “Sendikalarla anlaştık, mutabakat sağlandı” sözlerinin doğru olmadığını belirten Öztürk, “Sendikalar burada. Biz DİSK’le de diğer sendikalarla da omuz omuza bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, “Biz bu kandırmacalara asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. “Başından beri Türkiye’de 12 Eylül hukukuyla oluşturulan anti demokratik yasaları kesinlikle kabul etmeyeceğimizi söyledik” diyen Ekici, “Protokol kiminle yapıldı? İşte Türk-İş’e bağlı sendikalar! İşte DİSK! Bu protokol Türkiye işçi sınıfının asla kabul etmeyeceği bir ihanet belgesidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

DİĞER HABERLER
NE YASA VAR NE DENETİM
NE YASA VAR NE DENETİM

TÜİK’in 2023 verilerine göre çalışan çocukların yüzde 30’u tarımda yer alıyor. İSİG Meclisi’ne göre ise 2024’te iş cinayetlerinde ölen çocukların yüzde 31’i tarım işçisiydi. 2013’ten bu yana en az 2 bin 58 tarım işçisi yaşamını yitirdi, bunlardan 402’si çocuktu.

TÜRK-İŞ’İN 24 NİSAN 1994 TANDOĞAN MİTİNGİ
TÜRK-İŞ’İN 24 NİSAN 1994 TANDOĞAN MİTİNGİ

Türkiye ekonomisi 1994 yılında önemli bir ekonomik kriz yaşadı. Tansu Çiller’in başbakanlığındaki DYP-SHP Koalisyon Hükümeti, ekonomik krizin yükünü öncelikli olarak işçilere ve memurlara yüklemeye kalkınca, 1994 yılı yoğun işçi ve memur eylemleriyle geçti.

EMEKÇİNİN SEPETİ YOKSULLUK DOLU
EMEKÇİNİN SEPETİ YOKSULLUK DOLU

AKP’nin ara zam yapmaya yaklaşmadığı 22 bin 104 TL’lik asgari ücret, haziran ayı itibarıyla 6 bin TL eridi. Asgari ücretle Fransa’da 147 kilogram et alınabilirken Türkiye’deki bu ücretle yalnızca 22 kilogram geliyor.

ASGARİ ÜCRET MASASI KURULSUN
ASGARİ ÜCRET MASASI KURULSUN

Asgari ücret enflasyon ve hükümetin kemer sıkma politikası nedeniyle eridi. Asgari ücret masası kurulmalı ve asgari ücret Temmuz 2025’te artmalıdır.