MECLİS’TE ‘HÜKÜMETE YAKIN SENDİKALAR BÜYÜYOR’ ELEŞTİRİSİ
Tasarının darbe döneminde bile cesaret edilemeyen bazı düzenlemeleri içerdiğini belirten Çelebi, Meclis´te mutabakat aranmadığını söyledi. Sendikalara da siteminin olduğunu ifade eden Çelebi, Adı sendika olan örgütler, bu oldu bittiye, getirilmek istenen bu düzenlemeye karşı dik durma iradesini koysalardı, kendi geleceklerine kurşun sıkmazlardı diye konuştu.

Türkiye’deki toplu sözleşme düzeni ve sendikal hakları düzenleyen "Toplu İş İlişkileri Yasa Tasansı" uzunca bir aradan sonra önceki gün Meclis gündemindeydi. Genel Kurul’da söz alan CHP istanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, tasarının 12 Eylül’ün izlerini taşıdığını savundu.
Tasarının darbe döneminde bile cesaret edilemeyen bazı düzenlemeleri içerdiğini belirten Çelebi, Meclis’te mutabakat aranmadığını söyledi. Sendikalara da siteminin olduğunu ifade eden Çelebi, "Adı sendika olan örgütler, bu oldu bittiye, getirilmek istenen bu düzenlemeye karşı dik durma iradesini koysalardı, kendi geleceklerine kurşun sıkmazlardı" diye konuştu. 350 bin işçinin sözleşme beklediğini söyleyen Çelebi, Meclis’te mutabakat aranmasını istedi.
‘Çeşitli yöntemlerle istifa’
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da tasarının yasalaşmasıyla işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin ortadan kalkacağını, çalışma hayatında demokrasinin gelişeceğini öne sürdü. Domaç, tasarının, çalışma hayatında uluslararası normların yakalanması için de önemli olduğunu söyledi.
Genel Kurul’da konuşan CHP Antalya milletvekili Gürkut Acar da, çalışanlann çeşitli yöntemlerle üye oldukları sendikalardan istifa ettirilerek Hükümet’e yakın sendikalara üye yapıldığını kaydetti.
‘Anadolu değil AKP ajansı’
Anadolu Ajansında da benzer bir sürecin yürütüldüğünü, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) tasfiye edildiğini belirten Acar, "Anadolu Ajansı, aslında Anadolu’nun yani tüm Türkiye’nin ajansıdır. Ama son dönemde, diğer kamu kurumlarında olduğu gibi burada da AKP’nin ajansı olma tercihi yürümektedir. Basın işkolunda sözleşme yapabilen tek sendika olan Türk-İş’e bağlı TGS, Anadolu Ajansı’ndan tasfiye edilmiştir" dedi.
Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e "Sendikal örgütlenme özgürlüğüne aykırı bu tür uygulamalara son verecek misiniz? Ajans çalışanlannın haklannın korunmasını sağlayacak mısınız Sayın Bakan?" diye sordu.
‘Herhangi bir şikayet gelmedi’
Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise hükümet olarak bütün sendikalara eşit mesafede olduklannı söyledi. Çelik, "Anadolu Ajansı’nm çalışanlanyla ilgili, ben arkadaşlara bir kez daha sordum, bize intikal eden bir şikâyet söz konusu değil. Eğer intikal ederse, tabii ki Bakanlık olarak yetkilerimiz çerçevesinde yapılması gereken girişimi yapacağımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Genel Kurul’da ayrıca, partilerin ortak önergesiyle tasannın adı, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı" olarak değiştirildi. Dün sabah görüşülmeye başlanması beklenen tasan, Tezkere görüşmesinden dolayı ertelendi.