MECLİS’E YÜRÜTMEDİLER
TBMM önünde açıklama yapmak isteyen emekçiye polis izin vermedi. Milletvekili Çam, hastaneye kaldırıldı

TBMM’de görüşmeleri devam eden Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için Meclis önüne yürümek isteyen işçilere polis gazla müdahale etti. Müdahale sırasında, işçilerin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da yoğun gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
Türk-İş içerisindeki muhalif 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), sabah saatlerinde Türk-İş önünde toplandı. Türk-İş’in tasarı karşısında sessiz kalmasına tepki gösteren işçiler, “Türk-İş uyuma, üyene, onuruna sahip çık; Hükümet yasanı al başına çal” sloganları attı, “Vesayetçi ve yasakçı sendikalar yasası istemiyoruz” yazılı pankart açtı. Türk-İş Başkanı’na da tepki gösteren işçiler “Mustafa Kumlu istifa” sloganları da attı. SGBP dönem sözcüsü, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, tasarı ile sendikal hak ve özgürlüklerin 12 Eylül hukukunun dahi gerisine götürülmek istendiğini söyledi. Tasarının yasalaşması halinde 7 sektörde örgütlü sendikaların tamamının baraj altında kalacaklarını dile getiren Öztürk, “Yüzde 1 barajıyla 10 sendika, yüzde 2 barajıyla 13 sendika, yüzde 3 barajıyla 6 sendika baraj altında kalacaktır” dedi. Öztürk, “Türk-İş ve Hak-İş’i tasarıyla ilgili düşüncelerini kamuoyuna açıklamaya davet ediyor, işçi sınıfından, sendikal hak ve özgürlüklerden yana mı, yoksa iktidara ‘kulluk’tan yana mı saf tutacaklarını belirlemelerini istiyoruz” diye konuştu.
Demokratik tepkiye gaz
Eyleme DİSK üyleri de destek verdi. DİSK Başkanı Erol Ekici, 12 Eylül hukuku ile oluşturulan yasaları kabul etmeyeceklerini, ILO normlarında yasa yapılana kadar mücadele edeceklerini belirtti. Ekici, tasarının 12 Eylül ile hesaplaşmak bir yana, o dönemin yasalarını meşrulaştırdığını vurguladı. İşçiler sonra aynı güzergâhtan yürüyüşe başladıkları yere geri döndü.
CUMHURİYET