Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Elmacık Atasu
Belkalper
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Socotab
Pepsi
Tuborg_Bira
Vakıf Zeytinlikleri
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Taris
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
Elmacık Atasu
Belkalper
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Socotab
Pepsi
Tuborg_Bira
Vakıf Zeytinlikleri
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Taris
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
17 Kasım 2020
MAYA YÜZDE 43 ZAMLANDI FIRINLAR İFLAS NOKTASINDA!

Ekmek mayasının fiyatı önceki hafta 70 TL´den 100 TL´ye çıktı.

MAYA YÜZDE 43 ZAMLANDI FIRINLAR İFLAS NOKTASINDA!

Ege Bölgesi’nde büyük bir şirketin unlu mamüller dağıtımını yapan yönetici ile sohbet ederken günlük ekmek üreten fırınların zamlar nedeniyle zor durumda olduğunu, salgın yüzünden insanlar evde ekmek yapmaya başlayınca günlük ekmek satışının yüzde 20’ler civarında azaldığını söyledi. Bunun üzerine sektördeki gelişmeleri Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar’a sorduk. Her un alışlarında zamla karşılaştıklarını belirten Kolivar, önceki hafta mayanın kolisinin 70 liradan 100 liraya çıktığını aktardı. Unun çuvalının 160-180 lira civarında olduğunu kaydeden Kolivar, “Her alışta 5-10 lira zam geliyor. Mayada kartel var, üç mayacının elinde, felaket zam yapıyorlar” dedi.

DİĞER GİRDİLER DAHA ÇOK ETKİLİ
 
Bütün girdileri serbest piyasaca belirlenen bir ürünün fiyatının sabit fiyat olmasını eleştiren Kolivar, “Günlük ekmek üretimi 2 bin 500 adet olan bir fırında 200 gram ekmeğin fiyatı 3 TL’den az olmaz. Kapasiteler artsa bunu 2.50 TL’ye hatta 2 TL’ye de çekebiliriz. Çünkü ben 10 bin ekmek üretebileceğim kapasite ile sadece 2 bin 500 ekmek üretebiliyorum. Bunun sorumlusu da kaçak, ruhsatsız fırınlardır. Fırıncı zamlarla cebelleşiyor. Eskiden unun ekmeğin maliyeti içindeki payı 3’te 1’di. Şimdi 7’de 1’e geriledi. Neden? Çünkü diğer girdileri işte gaz, elektrik, kira, işçi maliyeti o kadar arttı ki un fiyata daha az etki eder hale geldi. Herkes unu konuşuyor ama diğer girdilerin payı daha büyük” bilgisini verdi.

AMBALAJSIZ EKMEK HİJYENİK DEĞİL
 
“Çalışana haftalık bin TL vereyim diyorum, gelmiyor. Çünkü bir işçi değil köle arıyoruz. Çalışma saatlerimiz bir türlü düzenlenmiyor. Bir de mahalle fırıncısının rakipleri çoğaldı ondan kapasiteler düştü. Zaten kaçak yani ruhsatsız fırınlar var. Bunlara yönetimler müsaade etmemeli. Halk sağlığı açısından riskli. Halk ekmek var, halk ekmek fakire değil zengine ekmek yapıyor; bakıyorsun süpermarketlere ekmek veriyor. Garibanın süpermarkette ne işi var? O ekmeği bakkaldan alıyor. Büfeler de aynı hijyenden yoksun. Halk Ekmek ambalajda değil. Ekmek ambalajda olmalı. Öyle yarım ambalaj olmaz. Virüs var diyoruz hala açıkta ekmek satanlar var. Bunlara müsaade edimemeli, fırıncı ekmeği ambalajında satmalı” önerisini yaptı.
 
‘NAMUSLU FIRINCIYI NAMUSSUZ YAPACAKLAR’
 
“Namuslı fırınların da hatalı uygulamalar ve kayırmalar yüzünden yasal çerçevenin dışına çıkmaya zorluyorlar” uyarısı yapan fırıncı Kolivar, “Asgari ücretle 6-7 kişi sigortalamışsın çalıştırıyorsun. Kaçak çalıştıranı değil gelip bana ceza kesmeye yer arıyor. Fırıncılık kölelik olmuş. Bunun tatili yok, izni yok. Bu işi nöbetleşe yapalım dedik. Yapmadılar. Her mahallede zaten fırın var. Evlere ekmek taşımaya ne gerek var. 65 yaş üstüne zaten fırıncı kendi götürür. Sokakta patates soğan gibi ekmek mi satılır? Tekrar söylüyorum ekmek ambalaja girmeli” ifadelerini kullandı.
 
Ekmeğin fiyatı konusundaki tartışmaları da eleştiren Kolivar, “Ucuz ekmek isteyen Halk Ekmekvar, kombinaların yaptığı ekmek var, onlar 1.25 TL, 1 TL. Gidip onu alsın. Fırıncının ekmeğinin fiyatına karışmasınlar. Bizim maliyetlerimiz çok fazla. Kapasitemizin çok altında üretim yapıyoruz. Bu kaçak, ruhsatsız fırınlar yüzünden. Bu işi çözmenin kolayı kaçak bir yere elektrik, su, gaz bağlamazsın olur biter. Çözmek istemiyorlar” diye konuştu.
DİĞER HABERLER
CARGILL İŞÇİLERİ 1000 GÜNDEN UZUN SÜREDİR NEDEN EYLEM YAPIYOR, ŞİRKET SUÇLAMALAR İÇİN NE DİYOR?
CARGILL İŞÇİLERİ 1000 GÜNDEN UZUN SÜREDİR NEDEN EYLEM YAPIYOR, ŞİRKET SUÇLAMALAR İÇİN NE DİYOR?

2018 yılında işten çıkarılan Cargill Türkiye işçilerinden sekizi, sendikal faaliyetleri nedeniyle Anayasa’ya aykırı olarak işlerine son verildiği gerekçesiyle 1000 günü aşkın süredir işe iade mücadelesi yürütüyor. BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan şirket, mahkemece hükmedilen tüm tazminatların ödendiğini ve sorunların hukuken çözüldüğünü belirtse de işçiler, “bir daha hak aradıklarında işten kovulmamak için” Cargill’de yeniden işbaşı yapma mücadelesini sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor.

GIDADA ARACI VURGUNU
GIDADA ARACI VURGUNU

Pandemide Türkiye’de liberal ekonominin en acımasız şekilde kendini gösterdiği sektör gıda oldu. Aracıların çiftçileri istediği fiyatı zorladığı, marketlerin aynı anda aynı oranlarda zam yaptığı bu dönemde vatandaş ve çiftçiler yoklukla mücadele ediyor, tüketici dernekleri acil müdahale çağrısı yapıyor.

1960’LARIN İŞÇİSİ NASILDI? GÜNÜMÜZÜN İŞÇİSİ NASIL? (II)
1960’LARIN İŞÇİSİ NASILDI? GÜNÜMÜZÜN İŞÇİSİ NASIL? (II)

Türkiye işçi sınıfı 1960’lardan günümüze çok büyük değişim gösterdi. 1960’lı yıllarda Türkiye’nin toplumsal ve siyasal dönüşümü için işçi sınıfına umut bağlayanların nesnel olarak başarı şansı yoktu. Bugün ise işçi sınıfına dayanmayanların hiçbir başarı şansı yok. Dünkü yazımda bıraktığım yerden devam ediyorum.

1960’LARIN İŞÇİSİ NASILDI? GÜNÜMÜZÜN İŞÇİSİ NASIL?
1960’LARIN İŞÇİSİ NASILDI? GÜNÜMÜZÜN İŞÇİSİ NASIL?

Türkiye’de günümüzde giderek daha da güçlenmekte olan “bağımsız ve demokratik bir Türkiye” ve “sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya” mücadelesinin ana gücü, işçi sınıfımızdır. İşçi sınıfımızın yapısını ve davranış dinamiklerini anlamadan, bu büyük sınıfın güvenini ve desteğini kazanmak mümkün değildir.

TEKGIDAIS

BEDAVA
İNCELE