MAKARNADA İTALYA’YI BİLE TEDİRGİN EDEN NOKTADAYIZ
Türkiye´nin başarısı, makarnanın anavatanı, dünya ihracat lideri İtalya´yı tedirgin etmeye başladı.

Makarna ihracatında 400 bin tona doğru ilerleyen Türkiye’nin başarısı, makarnanın anavatanı, dünya ihracat lideri İtalya’yı tedirgin etmeye başladı. İtalyanlar liderliği kaptırmamak için pek çok pazarda Türkiye’ye zorluk çıkarıyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Karakuş, ülkemizin makarna ihracatında çok önemli yol aldığını söyledi.
400 BİN TONA KOŞUYOR
Sektörün 22 üreticisi ile 1 milyon 700 bin tonu bulan üretim kapasitesine sahip olduğunu anlatan Karakuş, kapasite kullanımının ise 850 bin ton civarında olduğunu ifade etti. Üretimin 450 bin tonunun iç tüketimde değerlendirildiğini vurgulayan Karakuş, "İhracatta da çok önemli bir noktadayız. Özellikle son 3 yıldır yakaladığımız bir ivme var. 2008’de 175 bin, 2009’da 215 bin, 2010’da da 295 bin ton ihracat yaptık. Bu yıl ihracatta 400 bin tona doğru ilerliyoruz. Gelişmeler, bu çıtayı yakalayacağımızı gösteriyor” dedi. Karakuş, Türkiye’den 5 kıtanın tamamına makarna ihraç ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "En fazla ihracat Irak’a yapılıyor. Yine Afrika ve Uzakdoğu pazarı da ihracatta önemli yer tutuyor. Geniş bir coğrafyada geniş bir ülke hinterlandında ihracat potansiyeline sahibiz. Üretim kabiliyeti bakımından dünyada 5’inci sıradayız. Ama ihracatta makarnanın anavatanı İtalya’nın hemen ardından ikinci sıradayız" diye konuştu. İtalya’ya yaklaşabilecek tek ülke konumunda olduğumuzu kaydeden Mehmet Karakuş, şöyle devam etti:
SPAGETTİ İLK SIRADA
"İtalyanlar bu nedenle tedirgin. İhracat potansiyeli, makine, teçhizat, kalite ve sürdürülebilir üretim anlayışımız bizi dünyada İtalya’nın yanında rekabetçi bir ülke durumuna getiriyor. Bu nedenle İtalyanlar Avrupa’da ve farklı pazarlarda bize güçlük çıkarıyorlar." İhracatın yüzde 90’ını spagetti olarak bilinen uzun kesme çeşitlerin oluşturduğunu belirten Karakuş, İtalya ile rekabet edebilmek için bu kapasitenin fazlalaştırılması gerektiğine dikkati çekti.
MAKARNAYI SADE TÜKETİYORUZ
Mehmet Karakuş, dünyada makarnanın en fazla tüketildiği ülkenin İtalya olduğunu, bu ülkede kişi başı yıllık tüketimin 26 kilogram, Avrupa ülkelerinde ise 10-15 kilogram arasında olduğunu söyledi. Türkiye’de ise yıllık kişi başı tüketimin 6 kilogramda kaldığını dile getiren Karakuş, şunları kaydettii: "Ülkemizde makarna tüketimi istenilen seviyede değil. Makarnanın çok tüketildiği ülkelerde bir sos kültürü var. Her öğünde farklı farklı soslarla sofralara geliyor. Türkiye’de ise kalıplaşmış sos kültürleri var. Bu durum tüketimi olumsuz etkiliyor. Toplumun yüzde 55’i makarnayı sade tüketiyor. Sadece üzerine yağ gezdiriyor. Yüzde 30’u ise sos diye sadece domates, peynir, kıyma ve yoğurt ile tüketiyor. Dolayısıyla bu durum uzun soluklu, haftada 3-4 kez makarna yemeyi imkanlı hale getirmiyor.”