MADENCİLER ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI SOKAĞA İNİYOR
VATAN PARTİSİ ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMLERİNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Madenler satılamaz! Madenciler sokağa iniyor Yine o sihirli sözler…
VATAN PARTİSİ ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMLERİNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ
Düğmeye basıldı
YILLARDIR özelleştirileceği söylentileri ve işçi açıklarıyla gündeme gelen TTK’ya, 22 Haziran’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatıyla Karadon Müessesesi’nin envanterini talep eden bir yazı gönderilmişti. Bu gelişme üzerine aynı gün acilen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu toplayan Genel Maden-iş Sendikası durumu değerlendirmiş, kuruma gönderilen bu talebin özelleştirme anlamına geldiğini belirtmişti. Özelleştirmelerin ardından maden ocaklarında artan iş cinayetlerinden ders almayan hükümet, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu da satmak istiyor. Bu gelişme üzerine Vatan Partisi uyardı: TTK’nın özelleştirilmesi Zonguldak için yıkımdır. Madenlere sahip çıkalım
VATAN Partisi Zonguldak İl Başkanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilme girişimlerine karşı hazırladığı bildiride tüm Zonguldaklıları mücadeleye çağırdı. İktidan boyunca neredeyse satmadık kurum bırakmayan AKP hükümeti, Zonguldaklıların ekmek teknesi olan TTK’ya da göz dikti. Enerji Bakanı Berat Albayrak’m açıklamalarına göre TTK, "yeniden yapılandırma" adı altında adım adım özelleştirilecek. Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş Sendikası özelleştirme girişimlerine karşı eylem karan alırken Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanlığı da harekete geçti. "Madenler halkındır satılamaz. Özelleştirmeye hayır" başlıklı bildiri hazırlayan Vatan Partisi, bugün saat 14.00’da Zonguldak Vergi Dairesi önünde masa açıp bu bildirileri dağıtacak. Hazırlanan bildiride özetle şu ifadelere yer verildi:
‘EMPERYALİST SALDIRI’
"Özelleştirme milli devleti yok etmeye yönelik emperyalist bir saldındır. Özelleştirme ile ülkemizin kaynaklan peşkeş çekilmiştir. Milletin ekonomik varlıkları haraç mezat satılmıştır. Özelleştirme politikasının milletimize hiçbir yaran olmamıştır. Tam tersine holdingleri daha da zengin etmiş, ülkemizi dışa bağımlı hale getirmiştir. Zonguldak yıllardır sistemli bir saldın ile karşı karşıyadır. 20 yıldır rödovans ve taşeronlaştırma adı altında özelleştirme yapılmıştır. Hükümetin son olarak almış olduğu özelleştirme karan da bunun parçasıdır.
BÜYÜK YÜRÜYÜŞ HATIRLATMASI
TTK’nın özelleştirilmesi Zonguldak için yıkımdır. Gelen hükümetlerin hiçbiri Zonguldak’a bir yatmm yapmamıştır. Zonguldak yıllardır işsizliğe mahkum edilmiştir. Göç veren bir şehir haline gelmiştir. Şimdi de gözlerini madenlere dikmişlerdir. Madenleri özelleştirmeye yönelik çabalar başanlı olamayacaktır. Zonguldak bu yıkım girişimini durduracaktır. Büyük madenci yürüyüşündeki gibi Zonguldak tümüyle kenetlenecektir ve bu saldırıyı püskürtecektir. Zonguldak yeterince bedel ödemiştir. Ekonomideki kötü gidişin faturası Zonguldak’a ödetilemez. Madenler Zonguldak’ın geleceğidir. Zonguldak, TTK’nın özelleştirilmesini durduracak ve kendi geleceğine sahip çıkacaktır. İşçisiyle köylüsüyle; esnafı, öğrencisiyle ve kamu çalışanıyla tüm Zonguldaklılan özelleştirmeye karşı mücadeleye çağınyoruz."
GENEL Maden-iş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu dün GMİS Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde, TTK’nın özelleştirilmesi düşüncesinden vazgeçilmesi ve yatırımlarla desteklenerek daha verimli çalıştırılacağı resmen açıklanıncaya kadar çeşitli eylemlerin hayata geçirileceği belirtildi, ilk eylemin 30 Haziran Perşembe günü yapılacağı duyuruldu. Bölgelerden bilgi almak üzere Genel Maden-iş önüne gelecek olan maden işçileri ile 16.30’da Madenci Anıtı önünde kitlesel basın açıklaması yapılacağı belirtildi. Sonuç bildirisinde işyerlerinde üretimden gelen gücün de kullanılacağı ifade edildi. 1990’lara kadar dayanan TTK’nın özelleştirilmesine ilişkin çabalar yakın zamanda da hükümet tarafından dillendirilmeye başlandı. 2015 Ocak ayında dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız TTK’nın yılda ortalama 500 milyon lira zarar ettiğini söyleyerek "Biz artık kamuda zarar eden bütün kuruluşlardaki işleri özel sektör eliyle yapmak istiyoruz" demişti.
Haziran ayı başında da CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, görevdeki Enerji Bakanı Berat Albayrak’a TTK’nın işçi açıkları ve kurumun özelleştirilmesine ilişkin sözlü soru önergesi yöneltmişti. Bakan Albayrak soruya verdiği yanıtta, her özelleştirme girişimi öncesinde sıkça ifade edilen "Kamuya yük olmayacak yapılanma" ifadesini kullanması dikkat çekmişti.