MADEN KAZALARINDA BAŞAKTÖR TAŞERONLAŞMA
Nuri Ali Akçın, taşeronlaşmanın maden ocaklarının sağlıklı bir şekilde yapılanmasında en büyük engel olduğuna işaret etti
İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Programı 4. sınıf öğrencilerinin Betül Mardin önderliğinde gerçekleştirdiği “Pisi Pisine Ölme” konu başlıklı seminerde, maden ocaklarında artan kazalar, tersanelerdeki ani ölümler, kot taşlama işçilerinin sağlıksız çalışma koşulları ve artan iş ölümleri masaya yatırıldı.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Nuri Ali Akçın, madenlerdeki ölümlerin ‘madencinin değil bölge insanının kaderi’ olduğunu vurgulayarak “Taşeronlaşma yeraltı ocaklarının sağlıklı bir biçimde yapılanmasında en büyük engel” dedi.
Türkiye’de madencilikte yaşanan sorunların temel nedenlerini yönetim politikaları, denetim eksikliği, yasal düzenleme değişiklikleri ve ILO sözleşmelerinin hâlâ kabul edilmemesi şeklinde sıralayan Akçın, “Strateji yok, senaryolar yok. Kriz yönetimi sorgulanmalı. Büyük bir bilgi kirliliği var, ocağa hayatta adımını atmamış bir bürokrat çıkıp ‘en iyi denetlenen ocağımızdı’ diye yorum yapıyor. En iyisi buysa diğerlerine de bir bakmak lazım. Bu tür açıklamalar kurtarma operasyonlarını da sıkıntıya düşürüyor” diye konuştu. Akçın’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de 2003-2008 arasında yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının ekonomiye maliyeti 30 milyar TL’yi aştı.
CUMHURİYET