Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
18 Temmuz 2012
MAAŞI DÜŞÜK GÖSTEREN PATRONA HAPİS YOLU

Ödediği maaşı bordroda gizleyip vergi kaçıran işadamına ceza yağacak. Maliye Bakanı Şimşek, ´Şirketlerin yarısı çalışanlarını asgari ücretten gösteriyor. Bu kabul edilemez´ dedi. Gelirler İdaresi anında düğmeye bastı. Maaş kaçırmanın hapse kadar yolu var. Bordro oyunuyla vergi kaçırıp eksik prim yatıran patrona ceza geliyor.

MAAŞI DÜŞÜK GÖSTEREN PATRONA HAPİS YOLU

Ödediği maaşı bordroda gizleyip vergi kaçıran işadamına ceza yağacak. MALİye Bakanı Şimşek, ‘Şirketlerin yarısı çalışanlarını asgari ücretten gösteriyor. Bu kabul edilemez’ dedi. Gelirler İdaresi anında düğmeye bastı. Maaş kaçırmanın hapse kadar yolu var. BORDRO oyunu’yla vergi kaçırıp eksik prim yatıran patrona ceza geliyor. Gelirler İdaresi, MALİye Bakanı Şimşek’in açıklamasından birkaç saat sonra acil toplandı. Eylem planı anında hazırlanıp işleme kondu. Şirketlere "Kaç işçi çalıştırıyorsunuz? Ne kadar ücret alıyorlar? Bordrolarını ve banka dökümlerini içeren belgeleri hemen gönderin" çağrısı yapılıyor.

KAÇAKÇILIĞA SGK da el attı. Asgari ücret tavanı uygulaması hızlandırıldı. ‘Düşük emekli maaşı’ sorununu çözecek uygulama, doktor ile inşaat işçisi, 10 yıllık çalışanla 1 yıllık çalışan arasındaki prim dengesizliğini engelleyecek. Vergi uzmanları, ‘Asgari ücret hilesi yapan patron, aslında evrakta sahtecilik suçu işliyor. 3 yıla kadar hapis cezası alabilir’ diyor.

MALİye Bakanı Şimşek’in "Şirketlerin yüzde 45’i maaşları asgari ücretten gösteriyor" açıklaması Gelir idaresi Başkanlığı’nı harekete geçirdi. Şirketlerden personel bilgilerini ‘ivedilikle’ bildirmeleri istendi… Çalışanlarını asgari ücretten sigortalı gösterip maaşın kalanını elden veren işadamları evrakta sahtecilik suçundan yargılanabilirM

PATRONLAR KAÇAKÇILIKTAN YARGILANABİLİR
Çalışanların 5 yıl içinde dava açma hakkı var ASIL SORUN SERBEST MESLEKTE aliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün bütçe verilerini açıkladığı toplantıda dile getirdiği "Özel sektörde çalışanların yüzde 45’i asgari ücretten sigortalı gösteriliyor. Bu da vergi kaybına yol açıyor" açıklamasının ardından Gelir İdaresi Genel Müdürlüğü acil bir toplantı yaptı.

Bakan Şimşek’in konuşmasım ‘işaret’ olarak kabul eden Gelir İdaresi yöneticileri, tüm şirketleri mercek altına alacak bir eylem planı hazırladı. İdare, mükelleflerine "Kaç kişi çalıştırıyorsunuz, kaçı asgari ücretli, banka dekontları ve bordrolarınızı gönderin" demeye başladı. Belgelerin toplanmasının ardından da çalışanlara yapılan ödemeler ve bordrolar karşılaştırılacak, çalışanların asgari ücretten sigortalı gösterilmesinin önüne geçilecek.
 
KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR YARISI ASGARİ ÜCRETLİ
Gelir Idaresi’nin 2011 yılı Faali yet Raporu’na göre Türkiye’de 5 milyon 129 bin 623 asgari ücretli var. SGK istatistiklerine göre ise 2012 yılı Nisan ayı itibarıyla sigortalı çalışan sayısı 11 milyon 257 bin. Bu durumda sigortalıların yüzde 50’si asgari ücretli.

Yine Gelir Idaresi’nin 2011 yılı faaliyet raporuna göre asgari ücretliler geçen yıl 6 milyar TL vergi ödedi. Ücretlilerin ödediği vergi, gelir vergisinin yüzde 65’ini oluşturuyor. Vergi uzmanlan "5 milyon asgari ücretli var ancak kimin gerçekten asgari ücret aldığını, kimin daha üstünde maaş aldığını bilemiyoruz, böyle bir rakam yok. 2.5 milyonun asgari ücretin üzerinde maaş aldığını varsayarsak devletin kaybı en az 3 milyar TL olur" yorumunu yapıyor

BİRÇOK işveren, istihdam üzerindeki yüklerin fazlalığı nedeniyle asgari ücreti tercih edip, çalışanla yaptığı anlaşma gereği maaş ve diğer alacaklarını bordroda göstermeyip elden veriyor. Bu durum işverenin kayıt dışı çalıştığını da gösteriyor. Vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "bir şirket faturasız, belgesiz elden ödeme yapıyorsa, bunu defterinde gösteremez. Bilançosunda görünmeyen bir parayı çalışanına ödüyordur, yani kayıt dışı çalışıyor, fatura almadan, vermeden ürün ya da hizmet üretiyor anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE vergilerin yüzde 68’i ÖTV ve KDV’den alınıyor. Gelir Vergisi’nin yüzde 65’ini ise ücretliler ödüyor. Kızılot, her alanda vergi kaçağının üzerine gidilmesi gerektiğini belirterek serbest meslek sahibi mükelleflerin denetiminin artırılmasını öneriyor. Zira bu meslek grubunun toplam gelirler vergisi içindeki payı 2011 yılı itibarıyla sadece yüzde 2.9. Yani doktor, avukat, kuyumcu, emlakçı, eczacı, bakkal, manav, ücretli çalışandan daha çok kazandığı halde ödediği vergi yok denecek kadar az.

SGK ÜCRET TAVANINI BELİRLEYECEK
SGK da vergi kaybını önlemek için harekete geçti. Kurum, meslek grupları itibarıyla maaş katsayılarını belirtiyor. SGK, "Örneğin bir doktor, asgari ücretin en az 3 katı maaş alabilir, altında alamaz" diyecek. Çünkü şu anda örne ğin bir otelde komi de, otel müdürü de 10 yıllık çalışan da 1 yıllık çalışan da asgari ücretten maaş alıyor görünüyor. Katsayıların belirlenmesinin ar dmdan asgari ücretli sayısının düşmesi ve gerçek ma aşların bordrolara yansıması bekleniyor.

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, patronları uyararak "kaçakçılık suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir, cezaevine girebilirsiniz" uyarısı yapıyor. Kızılot, Vergi Usûl Kanunu’nun a bendine gönderme yaparak şöyle konuştu:

"Bu maddeye göre muhteviyat itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi kaçakçılık sayılıyor. Ücret bordrosu da bir belgedir, çalışanı asgari ücretli gösterip, daha fazla maaş ödeyen bir yanıltıcı belge düzenlemiştir, 15 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Eğer Bakan Şimşek, bu maddeyi anımsatırsa caydırıcı etkisi yüksek olur."

ŞİRKETLERİN YÜZDE 35’İNDE SADECE 1 KİŞİ SİGORTALI
SGK’nın nisan ayı verileri Türkiye’deki iş dünyasının sağlıksız yapısını da ortaya koyuyor. Şu anda 1 milyon 466 bin 571 şirket var. Bu şirketlerin 518 bin, yüzde 35.35’inde sigortalı çalışan sayısı yalnızca 2-3 kişinin sigortalı olduğu şirket sayısı 404 bin, toplam içindeki yüzdesi 27.5. 10-49 kişi çalıştıran şirket sayısı 27 bin, 500-999 arasında çalışanı olan şirket 744 ve bin kişinin üzerinde çalışanı olan şirket sayısı ise sadece 237. Bu rakamlar şirketlerin çoğunun şahıs şirketi olduğunu gösteriyor.

Efkan Bolaç-Avukat:
SİGORTA primlerinin eksik ödendiğini bilen çalışanın önünde iki seçenek var. Bağlı olduğu ildeki Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak şikayet dilekçesi verebilir. Müfettişler, söz konusu işyerine gidip konuyla ilgili tüm evrakları alma yetkisine sahip, incelemenin ardından başvuruda bulunan kişiye, bilgi veriliyor ve dava açarsa haklarını alabileceği belirtiliyor, işçiler, bir süre öncesine kadar çalışma müfettişlerine başvuruda bulunmak istemiyordu, çünkü inceleme sırasında işveren ihbarda bulunan işçiyi işten çıkarıyordu. Şimdi müfettişler daha titiz davranıp işçinin adını gizli tutuyor ancak sızmalar da olabiliyor. Ancak benim önerim, dava açmak için müfettiş raporunu beklememeleri, çünkü süreç uzuyor, iki başvuruyu da aynı anda yapabilir. Müfettişlerin incelemesinin ardından dava açarsa çalışan SGK’yı davaya davet edip "bu kişi seni de mağdur etti" deme şansına sahip. Çalışanlar, 5 yıl içinde dava açabilirler. Maaşlar banka hesabına yatmak zorunda 4857 sayılı iş Kanunu’nun 32. maddesinin ikinci fıkrasına göre işveren, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödemek zorunda. Bu yasa 10 kişinin üstünde çalışanı olan şirketler

DİĞER HABERLER
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?

FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!
FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!

Bizler, yani kamuoyu, enflasyonda buzdağının su üstündeki kısmını görürüz. Merkez Bankası ise suyun altında kalan kısmı da görür, görmelidir, zaten gördüğünü de dile getiriyor.