21 Mart 2013
LÜKS MARKANIN SENDİKA AYIBI
Dünyada faaliyette bulundukları diğer ülkelerde sendikalı olan Ermenegildo Zegna için gömlek üreten Ismaco, 92 gündür sendika karşıtı tutumunu sürdürüyor.

Dünyada faaliyette bulundukları diğer ülkelerde sendikalı olan Ermenegildo Zegna için gömlek üreten Ismaco, 92 gündür sendika karşıtı tutumunu sürdürüyor. Gazetemizi ziyaret ederek bilgi veren Öznur Fazlıoğlu ve Fikriye Akgül işe dönmek ve sendika tarafından temsil edilmek istediklerini dile getirdi.
Çalışma koşullarının ‘özgünlüğü’ ve sendikal örgütlenme önündeki engeller ile uluslararası emek arenasında kendine has bir yere sahip ülkede, lüks markalar da kendi payına düşeni alıyor. Dünyanın başka ülkelerinde üstüne düşen sosyal sorumlulukları ve çalışma koşullarının gereklerini yerine getiren markalara üretim yapan şirketler Türkiye’de özgün koşulların keyfini çıkarıyor.
Geçen yıl aralıkta sendikal örgütlenme çalışmalarına başlayan Deri-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten atılan 8 yıllık çalışan Öznur Fazıloğlu ve beş yıllık çalışan Fikriye Akgül ile Deri-İş Sendikası Genel TEŞKİLAT SEKRETERİ Hasan Uluşan, 120 gündür Ismaco’da yaşananlar hakkında bilgi verdi.
İşyerinde örgütlenme başladıktan sonra işten atıldıklarını ve bunun üzerine serbest bölge girişinde çadır kurarak direnişe başladıklarını hatırlatan işçiler, işverenin sendikaya karşı tutumunu değiştirmediğini, sendikalı olduklarından şüphelendikleri çalışanları tek tek çağırarak sorguya çekmeye devam ettiklerini dile getirdi.
Yasal olarak haklarını arama mücadelesi veren işçiler, işlerine dönmek ve sendika tarafından temsil edilmek istiyor.
Daha insani koşullarda çalışmak ve toplu pazarlık hakkı için sendikalı olmak istediklerini anlatan emekçiler, 370 kişinin çalıştığı yüzde 100 Hollanda sermayeli şirketin Ermenegildo Zenga için ürettikleri gömleklerin yalnız birinin 300-400 Avro olduğunu hatırlatarak, “Biz bir gömlek parası alıyoruz, iki gömlek parası istiyoruz” diye espri yapıyorlar.
Firmanın İspanya, İsviçre, Meksika ve Çin’de fabrikaları olduğunu buralardaki işçilerin sendikalı olabildiği bilgisine ulaştıklarını anlatan sendika temsilcileri, şirketin uluslararası kuruluşlara, sanki Türkiye’deki fabrikada da sendika olduğu ya da işçilerin kendi seçtikleri temsilciler ta ra fından temsil edildiklerine dair yanlış bilgi verildiğini aktardılar.
Kampanya sürüyor
Gelişmeler üzerine, 140 ülkeden 50 milyon işçiyi temsil eden en büyük işçi IndustriAll/Küresel Sendika hem Ismaco hem de Ermenegildo Zegna’ya sendika karşıtı faaliyetleri ve süreçteki vurdumduymaz tavırları nedeniyle 31.01.2013’te küresel bir mektup gönderme kampanyası başlattı.
Deri-İş, Ismaco’daki sendikal hak ihlallerine karşı Clean Clothes Campaign (Temiz Giysi Kampanyası) ile de temasa geçti.
Karara saygı duyacaklar
Gelişmeler üzerine bilgi veren Ismaco Genel Müdürü Francesco Lasorte, şirket koşullarının anlatıldığı gibi kötü olmadığını, işçilerin modern bir Avrupa fabrikasında gerekli tüm özelliklerin bulunduğunu, klima bile olduğunu, işçilerin en son 2012 Aralık’ta zam aldığını belirterek “İşten çıkarılmalar hakkında Ismaco’nun haklı olup almadığına karar verme yetkisi Türk yargısına aittir. Dava açılırsa verilecek her türlü karara saygı duyarız” açıklaması yapmıştı.