Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
22 Kasım 2013
KURULTAY İSÇİYE YOL GÖSTERECEK

Tekgıda-İş Başkanı Türkel, Aydınlık´ın düzenlediği Emek Kurultayı´nı tarihi bir olay sözleriyle değerlendirdi. Türkel, Kurultay´da ortaya konacak düşünceler, mücadelemize yol gösterecektir dedi.

KURULTAY İSÇİYE YOL GÖSTERECEK

Tekgıda-İş Başkanı Türkel, Aydınlık’ın düzenlediği Emek Kurultayı’nı "tarihi bir olay" sözleriyle değerlendirdi. Türkel, "Kurultay’da ortaya konacak düşünceler, mücadelemize yol gösterecektir" dedi.

Mustafa Türkel’ AKP, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor’

TÜRK-İŞ YÖNETİMİ: KIDEM TAZMİNATI RAFA KALKMIŞTIR Türk-İş Başkanı ErgünAtalay, ‘Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş’in genel kurul kararı ne diyorsa ona uyarız’ dedi. Oysa genel kurul kararı, kıdem tazminatına her türlü dokunmayı genel grev kararı olarak kabul ediyor

Türk-İş Yönetim Kurulu, Türk-İş binasında düzenlenen akşam yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya Genel Başkan Ergün Atalay, Genel Sekreter Pevrul Kavlak, Genel EĞİTİM SEKRETERİ Nazmi Irgat ve Genel TEŞKİLATlandırma SEKRETERİ Eyüp Alemdar katıldı. Türkİş Genel Başkanı Ergün Atalay, çalışma hayatını ve özellikle kıdem tazminatı tartışmalarını değerlendirdi. Atalay, Bakanlıktan kendilerine kıdem tazminatıyla ilgili hiçbir belgenin gelmediğini, kendilerine bir tek alt işverenin kıdem tazminatıyla ilgili önerinin geldiğini söyledi. "Bizim istemediğimiz bir şeyi yapamazlar" diyen Atalay, işçilere yönelik zaman zaman yaptıkları "Panik yapmayın" çağrılarını da, kıdem tazminatının sürekli gündeme getirilmesi üzerine yaptığını ifade ederek, işçilerin kıdem tazminatlarının yanmaması için emekli olduklarım söyledi.

Atalay’a göre, kıdem tazminatını hükümet ve işverenler işçilerin panik yapıp emekli olmaları ve yerlerine daha düşük ücretle işçi alımı yapabilmek için ortaya atıyor. ‘İşsizlik fonundaki paralar zaten işçinin’ "Biz insanların geleceğiyle ilgili ne yanlış bir işin altına imza atarız, ne bu konuyu müzakere ederiz, ne de bu konuyla ilgili görüş bildiririz" diyen Atalay, "Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş’in genel kurul kararı ne diyorsa ona uyarız, genel grev deniyorsa biz ona uymak mecburiyetindeyiz ve uyarız" diye konuştu.

Türk-İş’in son genel kurulunda alınan kararda "Kıdem tazminatına her türlü müdahale genel grev nedeni kabul edilir" denilirken Atalay, bu durumu sadece 30 günle sınırladı. Oysa kıdem tazminatının fona devredilmesi için yapılan görüşmelerde tazminatın 30 günde kalması, ancak çıplak ücret olarak hesaplanması ve yararlanma koşullarının değiştirilmesi de öneriler arasında bulunuyor. Atalay’ın açıklamasını sorduğumuz sendika başkanları; Türk-İş yönetimi yemekte kıdem tazminatı değişikliğini değerlendirdi. "Eğer tazminat 30 gün olarak kalır ama fona devredilirse Türk-İş yönetimi bunu genel grev nedeni olarak görmeyecek mi?" yanıtını verdiler.

Atalay, hükümet cephesinden oluşturulacak fona işsizlik fonundan da destek verileceği yönündeki açıklamalara ilişkin de, "İşsizlik fonundaki paralar zaten işçinindir" demekle yetindi. Türkİş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak da "Havanda su dövüyoruz. Ortada olmayan bir taslakla ilgili fikir yürütüyoruz. Türk-İş’in kıdem tazminatı tavrı bellidir. Bizce kıdem tazminatı Türkiye’nin gündeminden kalkmıştır." Taşeronlaşma AKP döneminde arttı Atalay, hükümetin taşeron işçilikle ilgili düzenleme önerisini de değerlendirdi. Kıdem tazminatında değişikliğe hükümetin gerekçesini Atalay da savundu: Atalay, "Herkes kıdem tazminatından istifade etsin.

Taşeron işçilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla.

Kamuda bu rakam 585 bin 788 kişi. Bunun büyük bölümü 471 bin temizlik, 16 bini sağlık, 117 bin güvenlik, 34 bini dağıtım elemanı. Yalnız bu temizlik şirketinde çalışanların yüzde 90’nı asıl işte çalışan arkadaşlarımız" şeklinde konuştu. DİSK ve Türk-İş çatısı altındaki pek çok sendika, yasada yapılacak bir ifade değişikliğiyle herkesin kıdem tazminatından yararlanmasının mümkün olduğunu savunuyor. Taşeronlaşmanın AKP döneminde arttığını söyleyen Atalay, bu işçilere asıl işlerin yaptırıldığını belirterek, asıl işin tamamının alt işverene verilmek istendiğini ifade etti. Atalay, taşeron işçilikle ilgili düzenleme yapılmasını ama mevcut haklardan geriye gidilmemesini istediklerini belirtti.

Birleşme çağrısı da yaptı Atalay toplantıda ayrıca diğer işçi konfederasyonlarına da birleşme çağrısında bulundu. Atalay, "Keşke imkânlar olsa Türk-İş, Hak-İş, DİSK beraber olsak. Bunlar bizi böl parçala yapıp yutuyorlar. Meclis’te bile bizden 15 kişi yok. Bu gemi bölük pörçük gitmez. Hem güçlerimizi hem de kasalarımızı birleştirmeliyiz" dedi. AKP hükümetinin çalışma hayatı üzerinde yapmaya çalıştığı değişikliklere sendikalardan sert tepkiler geliyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatına ilişkin sadece 30 gün kalmasını yeterli bulurken, Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanları aynı görüşte değil. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, hükümetin ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalıştığını söyledi. Aydınlık’a konuşan Türkel, "Son günlerde hükümetin çalışanlara yönelik kapsamlı olarak yapmaya çalıştığı saldırıda kıdem tazminatı öne çıkartılarak taşeronluk ve diğer değişiklikler örtülmek isteniyor. Belki ölümü gösterip sıtmaya razı etme çabası denilebilir" dedi.

Türk-İş’in genel kurul kararına da dikkat çeken Türkel şunları söyledi: "Türk-İş Genel Kurulu’nda ‘kıdem tazminatına dokunulmasını genel grev nedeni kabul ederiz’ diye karar aldık. Bununla ilgili başka bir organın karar almasını beklemek gibi bir durum da yok. Bunu biz sendika olarak kendi genel kurulumuzda da değerlendirdik ve aynı kararı aldık. Bizim için artık kıdem tazminatıyla ilgili düzenleme hangi şekliyle parlamentoya giderse gitsin, o gün üretimden gelen gücümüzü kullanırız.

Tekgıda-İş Başkanı Türkel, Aydınlık’ın düzenlediği Emek Kurultayı’nın böylesi bir süreçte yapılmasının önemli olduğunu söyledi. "Aydınlık’ın böyle bir kurultay düzenlemesi bizim için tarihi bir olay" diyen Türkel, kurultayın gelenekselleştirilmesi gerektiğini belirtti. "Çünkü çalışma hayatmın sorunları tartışılır olmaktan uzak tutuldu. Merkez medya bu sorunları görmezden gelmeye çalışıyor, iktidar üstünü örtmeye çalışıyor" diyen Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tam böyle baskıların arttığı bir dönemde Aydınlık’ın Emek Kurultayı düzenlemesi çok anlamlı ve önemli. İnanıyorum ki kurultayda ortaya konacak düşünceler bizim bundan sonraki mücadelemizde önemli yollar gösterecektir. Gelenekselleşmesi halinde Aydınlık aracılığıyla emeğin sorunlarının tartışılması ve çözüm için yol belirlenmesinde önemli katkıları olacaktır."

DİĞER HABERLER
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Ürdünlü şirketin 2021’de satın aldığı Polonez fabrikasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hiçe sayıldı. Önce sendikalı 13 işçi, sonra ona destek olan 100 işçi ekmeklerinden edildi. Emekçiler, bu kanunsuzluğa göz yumulmamasını istedi.

POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI
POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI

İstanbul Çatalca’da Polonez fabrikasında Tekgıda-İş’e üye olmalarının ardından 22 Temmuz’da 13 kişiyle başlayan işten çıkarmalar önceki gün 100’ü aştı.

İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER
İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER

İşyerimizde yaşı ve özel durumu itibariyle işten ayrılmak isteyen bir kadın çalışanımız var. İşverenimiz bu kişiye tazminatlı olarak çıkış yapmak istiyor ve ödediği tazminatı kanuni olarak da göstermek istiyor. Bu durumda iş kanununun hangi maddesine istinaden çıkış işlemini yapabiliriz?

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

İstanbul Çatalca’da kurulu bulunan Polonez Fabrikasında işveren, daha iyi bir ücret alabilmek ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmek için sendikaya üye olan işçilerden 13’ünü işten çıkardı.