KÜRESEL DESTEK ŞART
Sendikal örgütlenmenin engellendiği ülkelerde başarı için çokuluslu desteğin belirleyici olduğuna dikkat çekildi.
Küresel Sendikalar Federasyonu toplantısının sonuç bildirgesinde, hükümetten, temel hakları garanti altına alacak yasal düzenlemeleri hayata geçirmesini beklediklerinin altı çizildi.
İstanbul’da geçen hafta yapılan toplantılardan, sendikal basan için küresel desteğin, özellikle çokuluslu şirketlerdeki örgütlenme hak kayıpları mücadelesinde küresel dayanışmnın son derece önemli ve gerekli olduğu saptamasının yanı sıra hükümetin bu konuda sürekli izleneceği sonucu çıktı.
Küresel Sendika Federasyonları’nın son toplantısında konuşan Uluslararası Gıda işçileri Sendikaları Federasyonu (IUF) Genel SEKRETERİ Ron Oswald, toplantıda pek çok sendika üyesine karşı belgelenmiş ihlalleri dinlediklerini ve bunun demokratik bir ülkede yeri olmadığını söyledi.Oswald, iki günlük toplantıyı değerlendiren basın açıklamasında, gelişmiş bir ekonomiye sahip Türkiye’nin modem demokrasiye ulaşmak istemesine rağmen işçi haklarına saygı gösterilmesi konusunda eksiklikleri olduğunu söyledi.
"Türkiye ILO ve Birleşmiş Milletler’in işçi organları düzeyinde pek çok eleştiriye tabi tutuldu. Uluslararası sendikalar ve insan hakları örgütleri nezdinde önemli kaygıların ve müdahalelerin odak noktası oldu. Tehdit, şiddet ve işten çıkarmaya son verilmeli" diyen ve hükümetten sendika ve toplu iş sözleşmesi yasalarının değiştirilmesini talep eden Oswald, hükümet ve özel sektör işvereninin bu haklan kullanmak isteyen işçi ve sendika yöneticilerine sürekli tehdit etmesi ve fiziksel şiddet uygulamasına son vermesi gerektiğini söyledi.
Türk-lş’e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt işçileri Sendikası (TÜMTlS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, Türkiye’de son yıllarda çokuluslu şirketlerin arttığını, bu yüzden sendikal mücadelede uluslararası sendikalann desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.
Öztürk, "Uluslararası şirket UPS kargo işçilerinin 272 gün süren direnişlerinde dünyanın 50 ülkesinden protesto eylemleri oldu ve mücadele kazanıldı. Yine uluslararası şirkete bağlı çalışan Mersin Limanı işçilerinin de zaferinde uluslararası destek tayin edici oldu" dedi.
‘TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA SINIR TANIMIYOR’
Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insan, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. 270 milyon iş kazası gerçekleşiyor. ILO ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (İSSA) düzenlediği Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin 19.’su İstanbul’da, Haliç Kongre Merkezinde yapılıyor. ILO rakamlarına göre; 160 milyon insan meslek hastalığına yakalanıyor. Türkiye’de iş kazası nedeniyle ölüm oranı Avrupa’nın tam 5 kattı. SGK verilerine göre; 2009da Türkiye’de 64 bin 316 iş kazası ve 429 meslek hastalığı vakası meydana geldi. 1.171 kişi hayatını kaybederken 1.885 kişi sürekli iş göremez duruma düştü.
‘DİRENEN İŞÇİYE SÜRGÜN YOLU’
İBB’de Hak-İş baskısı artarak sürüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) Belediye-İş Sendikası üyeleri, Hizmet-Iş Sendikası’na zorla üye edilmek isteniyor. iBB’de çalışan üst düzey yöneticiler, Hizmet-Iş Sendikası’na geçmeyen çalışanlara baskı, sürgün, sindirme ve işten çıkarma uyguluyor. TürkIş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, işçilerin zorla sendika değiştirmeye çalışılmasını insan haklanna aykın olarak değerlendirdi.
İşçilerin baskı altında sendika değiştirmesi, IBB il Genel Meclisi’nde de soru önergesine konu oldu. CHP’li meclis üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar’m hazırladıkları yazılı soru önergesinde, "İşveren sıfatıyla İBB’deki üst düzey yöneticilerin çalışanlara müdahale ederek sendika değiştirmeye zorladıkları, kabul etmeyenlerin iş ve görev yerlerinin değiştirildiği, emekliliğe zorlandıkları bilinmektedir" denildi.
Soru önergesinde, IBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu sorular yöneltildi: "İBB Başkanı olarak adı geçen personelin etik dışı ve kanuna açık olarak aykırı davranışları hakkında yaptırdığınız idari işlem var mıdır? Varsa sonuçları nedir? İBB Başkanı olarak çalışanların sendika değiştirmesi konusunda talimat verdiniz mi? Bu konuda bugüne kadar intikal eden şikâyet var mıdır? Varsa sonuçları nedir?"
Türkiye’ye has bir durum
Büyükkucak da zorla sendika değiştirmenin sadece iBB’de olmadığını belirterek, "Hak-İş’in kamuya ait hiçbir işkolunda örgütü yokken, şu an bütün işkollarında örgütlü. Burada şüphesiz siyasi iktidarın etkisi var" dedi.