KULÜPLERE VAR ÜRETİCİYE YOK
Ziraat Bankası aracılığıyla futbol kulüplerine yüzde 8 faizle yapılandırma kredisi verilirken, borç batağındaki üreticiye yüzde 10 faiz uygulanması muhalefetin tepkisine neden oldu.

AKP’nin yerel seçime yönelik hamleleri arasında yer alan çiftçi borçlarına yönelik yapılandırmayla ilgili düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Ziraat Bankası aracılığıyla futbol kulüplerine yüzde 8 faizle yapılandırma kredisi verilirken, borç batağındaki üreticiye yüzde 10 faiz uygulanması muhalefetin tepkisine neden oldu.
Uygulanan tarım politikaları sonucunda sebze meyve fiyatlarındaki fahiş artışın yarattığı tepkiyi, bazı büyükşehirlerde tanzim satış noktaları açarak gidermeye çalışan iktidar, borç batağındaki üreticiler için de bir seçim hamlesi yaptı. Çiftçi borçlarının yapılandırılmasını öngören Torba Yasa, yerel seçim için tatile girmeden Meclis’ten çıkarılacak.
Teklif, çiftçi borçlarının yüzde 15 faizle yapılandırılmasını öngörüyor. Bunun yüzde 5’lik bölümünü Hazine karşılayacak. Kredi borçları için ya doğrudan ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan yapılandırma kredisi alacak çiftçi ise yüzde 10 faiz ödeyecek.
FUTBOL KULÜPLERİ HATIRLATMASI
Komisyonda, CHP’li üyelerin çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi için verdiği öneri AKP’lilerce reddedildi. Komisyon üyesi CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Ziraat Bankası’nın futbol kulüplerine borçlarını yapılandırmak üzere yüzde 8 faizle kredi vereceğini anımsatarak, "Bir eli yağda bir eli balda, trilyonluk transferler yapan ve batan futbol kulüplerinin borcunu yüzde 8 faiz ile yapılandırıp, 10 yıla bölüyorsunuz. Üstelik bunu çiftçiler için kurulan Ziraat Bankası kanalı ile yapıyorsunuz. Gıda güvenliğimizin teminatı olan çiftçilerimizin borucunu ise yüzde 10 5 ile yapılandırıyorsunuz. İnsaf!" dedi.
ÇİFTÇİNİN BORCU YÜZDE 190 ARTTI
Aygun, çiftçinin artık hasat zamanı elde ettiği geliri ile geçinmek bir yana, borcunu çeviremez hale geldiğini, bu yüzden adım adım tarım sektöründen çekildiğini belirtti. 2002 yılında 530 milyon lira olan çiftçi borcunun BDDK verilerine göre 2018 yılı sonunda 101 milyar liraya fırladığına işaret eden Aygun, "Yani 16 yılda çiftçi borcu 190.5 kat artmıştır. Çiftçi kan ağlamakta, geçinemez haldedir" diye konuştu.