KRİZ PAKETİNDEN İŞÇİNİN KIDEMİ ÇIKTI
Hükümet üçlü kriz paketinin temelini kıdem tazminatı üzerine kurdu. Yetkililere göre artık ´uzlaşma´ da aranmayacak.
Hükümet üçlü kriz paketinin temelini kıdem tazminatı üzerine kurdu. Yetkililere göre artık ‘uzlaşma’ da aranmayacak.
Ekonomi yönetimi, dalgalanmaları Türkiye’ye de yansıyan ekonomik krize karşı 3’lü yasa paketiyle mücadele etmeye hazırlanıyor. Çalışmaları başlayan 3 paketin birincisini istihdam, ikincisini yatırımlar, üçüncüsünü ise İstanbul’un finans merkezi olması oluşturacak. İstihdam paketinin en önemli ayağı ise ‘kıdem tazminatı’ olacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in bölgesel asgari ücretle ilgili tepkisine karşın bu konunun da bir kez daha değerlendirilmesi gündemde.
Üçlü paket hazırlandı
Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı üç paket de Meclis’in açılmasından sonra, kısa aralıklarla Meclis gündemine gelecek. Bu paketler içinde en hassas alanı ‘istihdam paketi’ oluşturuyor. İstihdam paketinin içinde kıdem tazminatı, esnek çalışma ve işsizlik sigortası fonu konuları yer alıyor. Kıdem tazminatı fonu, ekonomi bürokrasisinin de en çok önem verdiği konuların başında geliyor.
Yatırım ve istihdam alanında atılacak tüm adımların kıdem tazminatında toplandığına dikkat çeken bürokratlar, bu nedenle artık kıdem tazminatında sosyal taraflar arasında tam bir uzlaşma aranmayabilecegine dikkat çekiyor. Tartışmalı esnek çalışma modelleri, çalışma hayatındaki esneklik düzenlemeleri ve işsizlik sigortası fonundan daha rahat yararlanılması için koşulların hafifletilmesi de paketin içinde yer alacak konular arasında bulunuyor.
Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı diğer iki paket ise yatırım ortamının iyileştirilmesi ve İstanbul’un finans merkezi olmasıyla ilgili. Yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında teşvik sisteminin cari açık merkezli olarak yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.
Ekonomi bürokratları ise teşvik sisteminin son haliyle cari açığa duyarlı olduğuna dikkat çekerken; bu alanda atılacak adımların sınırlı olduğunu ifade ediyor. İstanbul’un finans merkezi olmasıyla ilgili olarak da atılacak adımların bir yasa paketi haline dönüştürüleceğini ifade eden bir yetkili, "Bu 3 alanda da yasa paketleriyle ilerleyeceğiz. Çünkü bu yolla süreci yürütmek çok daha kolay oluyor" diye konuştu.
Ekonomi yönetimi yasa paketlerinin yanı sıra, eylül ayı içinde açıklamayı öngördüğü orta vadeli program için de çalışıyor. Şu an itibariyle orta vadeli programdaki rakamsal hedeflerin belirlenmesi için mesai harcanıyor. Ancak Avrupa ve ABD’deki belirsizlikler nedeniyle, programda yer alacak rakamların çok sağlıklı olmayabileceği belirtilirken, "Gelişmelere bağlı olarak OVP’deki hedefler için yeni bir revizyon gündeme gelebilir" denildi.
‘Kur seviyesi gerekenin yüzde 5-10 üzerinde’
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, doğrudan kur seviyesini söylemese de ilk defa kurun nerede olması gerektiğini açık bir şekilde ifade etti. Başçı, döviz sepetinin şu anda olması gerekenden yüzde 5 ila 10 daha değerli olduğunu söyledi. Bu oranı verdikten sonra Başçı, bir kur hedeflerinin olmadığını ama şu anda istisnai bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, araçları kullanmak için aceleci davranmak istemediklerini söyledi.
Başçı, dün katıldığı bir televizyon programında küresel ekonomik gelişmelerle ilgili iyimser bir tablo çizerek, "2 ve 4 Ağustos’a göre daha iyi görüyorum. Biraz daha olumlu gelişmeler var" dedi. Avrupa Merkez Bankası’nın ne kadar tahvil aldığı açıklamasını ve bugün yapılacak Merkel-Sarkozy görüşmesinden çıkacak sonuçları dikkatle takip ettiklerini dile getiren Başçı, dün açıklanan mayıs dönemine ilişkin yüzde 9,4’lük işsizlik oranına ilişkin de "Mevsimsel tarafı olan bir gelişme. Mevsimsellikten arındırılmış serinin yatay seyrettiğine, hatta yüzde 10,1’den yüzde 10,3’e hafif yükseldiğine işaret ediyor" dedi. Başçı, işsizlikte ‘hafif toparlanma beklediklerini’ söyledi.