Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
12 Mart 2012
KRAFT CİPS VE EVYAP FABRİKALARINDA 8 MARTI KUTLADIK

KRAFT CİPS VE EVYAP FABRİKALARINDA 8 MARTI KUTLADIK

KRAFT CİPS VE EVYAP FABRİKALARINDA 8 MARTI KUTLADIK

       8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün en anlamlı kutlamalarından biri de Tek Gıda-İş Anadolu Yakası Şubesinin örgütlü olduğu Kent Kraft ve Kraft Cips fabrikalarında yapıldı. Fabrikalarda yapılan kutlamalara yüzlerce kadın işçi katıldı. Kadın işçi olmanın zorlukları, bu zorlukların aşılmasında sendikalı olmanın önemine dikkat çekilen  kutlamalarda, kadın işçilerin daha güçlü olması için mücadele edilmesi gerektiği vurgusu öne çıktı. Sendikacılar da yaptıkları konuşmalarda kadın işçilerin sendikalarda daha fazla görev alması çağrısında bulundular.

       Kent Kraft’ta 8 Martta yemekhanede yapılan kutlamaya sendikanın şube ve genel merkez yöneticileri ile 400’e yakın kadın işçi katıldı. Kraft Cips’te ise kutlama 9 Martta yapıldı. Kutlamalarda kadın işçilere sendika tarafından hazırlanan para çantaları hediye edildi.

YAŞANANLAR KADER DEĞİLDİR

       Kent Kraft’ta yapılan kutlamanın ardından sendika temsilcilik odasında kadın işçilerle bir araya geldik. Kadın işçilerle ülkede yaşanan sorunları, işyeri sorunlarını ve kadına yönelik şiddeti konuştuk.

       “Televizyon ve gazete haberlerine baktığımız zaman töre cinayetleri, darp, dövme, aşağılama, tecavüz, öldürme görüyoruz. Kadınlar savunmasız ve çaresiz” diyen bir kadın işçi, çözümü ise şöyle tarif etti: “Bunun için kadınlar daha çok bilinçlenmeli, ekonomik bağımsızlığını kazanmalı, çaresizlikten kurtulup daha çok mücadele etmeli. Çünkü yaşananlar kadınların kaderi değildir.”

İŞYERLERİNDE KREŞ OLMALI

       1986’dan beri bu işyerinde çalışan başka bir kadın işçi ise “Ben bir anne olarak işyerlerinde kreş olmadığı için çok zorluklar çektim. Mesaiye kalıyorsun, gece vardiyasına geliyorsun, çocuğunu bırakacak yer bulamıyorsun. Çocukların hasta oluyor yanında olamıyorsun. Annelik görevlerini tam yerine getiremiyorsun. Bir anne olarak ben çalışma yaşamımda çok zorluklar çektim. İki kızım var. Bir biçimde büyüttüm. Ama bundan sonra yeni geleceklere Allah yardımcı olsun. İşyerlerinde mutlak kreşler kurulmalıdır” dedi.

EMEKLİLİK YAŞI ÇOK YÜKSEK

       13 yıllık başka bir kadın işçi ise emeklilik yaşından şikayet etti. 25 yıl işçilik yapmış bir arkadaşı olduğunu ve emekli olması için 5 yıl daha çalışması gerektiğini anlatan kadın işçi “Biz daha genciz çalışıyoruz ama 60 yaşına kadar nasıl çalışacağız? Birçok zorluklarımız olmasına rağmen emeklilik yaşı yükseltildi. Çok kötü bir yasa bizler için” diye konuştu.

       Bir başka kadın işçi ise kadına yönelik; şiddetle ilgili olarak şunları söyledi: “Erkekler işsiz ve bunun yarattığı bunalım erkekleri daha çok şiddete yönlendiriyor. İnsanların düzenli bir işi olsa, aldığı para yetse, aile içinde huzur da sağlanır. Şiddet bu sistemden kaynaklanıyor.”

       Kadınların sosyal yaşamda daha etkin olması gerektiğini anlatan başka bir kadın işçi ise geleneklerin ve kadına yönelik mahalle baskısının çok büyük engel olduğuna işaret etti.

       Fabrikalarında kadın ve erkek işçilerin eşit ücret aldığını anlatan kadın işçiler “Sendikamız buna özen gösteriyor. Ancak örgütlü olmayan işyerlerinde eşit ücret alınmıyor” dediler.

GÜZEL GÜNLER BİZLERİN MÜCADELESİYLE GELECEK

       Kutlamada konuşan Kent Kraft İşyeri Temsilcisi Saadet Koruk, kadın işçiler olarak evde, toplumda, üretimde hak ettiği değeri göremediklerini söyledi. koruk şunları dile getirdi: “Tek Gıda-İş üyesi kadınlar olarak birçok sorunlarımız var. Birey olarak tepki göstermek sorunlarımızı çözmüyor. Kadın olarak 8 Martı da vesile olarak görüp, hayatta daha güçlü olmak için mücadele etmeliyiz. Sizler sendikada örgütlenerek bunları kanıtladınız. Şunu iyi bilin ki, Türkiye de örgütsüz milyonlarca kadın var. Onlar da örgütlü yaşama katılmalıdır. Biz birleşirsek toplumda hak ettiğimiz değeri kazanırız. 8 Mart bunları tartıştığımız, sorunlara çözüm bulup, gündeme taşıdığımız bir gün olmalı. Bunun için örgütlü kadınlar olarak milyonlarca kadının sorunlarını da kendi sorunumuz olarak görüp mücadeleye atılmamız lazım. Özgür aydınlık güzel günler bizlerin mücadelesiyle olacaktır.”

KADIN VE ERKEK YAN YANA YÜRÜMELİ

       Kraft Cips’te yapılan kutlamada konuşan İşyeri Temsilcisi Seher Yılmaz ise “Toplumda anneyiz, işyerinde işçiyiz. Toplumda çalışma yaşamında düzenlenen yasalar kötü. Bu yasalar kadına hak ettiği yeri sağlayamıyor. Son dönemlerde kadın cinayetleri artmaktadır. Kadınlar bunları hak etmiyor” dedi. Örgütlü işçinin güçlü olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Sizler bu adımı attığınız için öncüsünüz, başarılısınız. Toplumsal cinsiyet ayrımı yapan sistemi sizlerin örgütlü ve kararlı mücadeleniz yenecektir. Bu kararlı duruşunuz milyonların önünü açacaktır.”

       Kutlamanın ardından sorularımızı yanıtlayan Seher Yılmaz, 8 yıldır işçi olduğunu ve 1 yıldır da işyeri temsilciliğini yürüttüğünü söyledi. 2 çocuk annesi olduğunu dile getiren Yılmaz, en başta kadın cinayetlerine çözüm üretmek gerektiğini belirtti. Yılmaz, “İşyerimizde taciz, şiddet yok. Ama dışarıya baktığımız zaman, kadına yönelik her türlü saldırı yaşanıyor. Erkek egemen toplumda yaşıyoruz. Kadınlar erkeğin arkasından yürümemeli yan yana, kol kola yürümeli. İkinci sınıf muameleyi kabullenmemeliyiz. Sesimizi yükseltmeliyiz. Bu anlamda Tek Gıda-İş Sendikasının kadına dönük çalışmaları örnek alınmalı örgütlü olmak ayrıcalıktır” diye konuştu.

KADINLARIN SORUMLULUĞU DAHA FAZLA

       Fabrikalarda yapılan kutlamaya insan kaynakları müdürleri de katılarak birer konuşma yaptı. Kent Kraft İnsan Kaynakları Müdürü Başak Beleli, kadınların emekçi olduğunu dile getirerek “İşyerinde, evde hep kadın sorumlu onun için bugün iki sefer kutlamalıyız. Böylesi organizasyonu sendika yöneticileri ve insan kaynakları görevlileri yaptıkları için onlara teşekkür ediyorum” dedi.

       Kraft Cips Gıda İnsan Kaynakları Müdürü Şenay Gülçiçek ise 2 yıldır sendikanın öncülüğünde kutlama yaptıklarını söyledi. Kadınların 2-3 kat daha fazla sorumlulukları olduğunu söyleyen Şenay, “Kadına psikolojik, fiziksel şiddete hayır diyorum. Evlatlarımızı biz analar yetiştiriyoruz. Bunun için kadınlar en büyük değeri görmeli” diye konuştu.

‘SENDİKALARI YÖNETMEYİ DE BAŞARIRSINIZ’

       Kutlamalarda Tek Gıda-İş Genel EĞİTİM SEKRETERİ Mustafa Akyürek de söz aldı. Tek Gıda-İş Sendikası olarak örgütlü oldukları tüm fabrikalarda 8 Mart kutlamasını gelenek haline getirdiklerini söyleyen Akyürek, “Kadın arkadaşlarımıza karşı eksikliklerimiz yok değil ama bunları aşacağız. Önemli görevlerimizden birisi de kadın işçilerin bilincini 8 Mart tarihinin bilincine çıkartmak. Bir diğeri de sendikamızda yüzde 30 kota koyduk. Üyelerimiz sosyal hayatta daha etkin olsun diye. Bu yeterli değil tabi ki, sizlerin en aşağıdan en yukarıya sendika  içinde yönetimlerde yer almanız lazım. Sendikamız bunları başarmak için gereken yardım ve eğitimi yapacak” diye konuştu.

       İşyerinde kadın işçilerle erkek işçiler arasında ayrım yapmadıklarını ancak hayatta kadın işçilerin sorumluluklarının daha ağır olduğunu söyleyen Akyürek, şöyle devam etti: “Ana olarak, Kadın olarak bir çok sorumluluklarınız var. İşiniz kolay değil. burada çalışıyorsunuz, evde çalışıyorsunuz, çocuklarınızın sorumluluklarını taşıyorsunuz. Eşinize karşı sorumluluğunuz var. Yükünüz ağır, kolay değil. Sendika olarak sosyal ortamlarınızı daha verimli hale getirmek; evde, sendikada, örgütte siyasal bilincimizle ileri görevler alarak geri, köhnemiş kurallardan kurtulmak; özgür, eşit birey olabilmek gerekiyor. Ve bunu hep beraber başarmalıyız.”

       Sermayenin gerek uluslararası gerekse de ulusal düzeyde kadın yöneticileri bulunduğuna işaret eden Akyürek, bu yöneticilerin toplusözleşme görüşmelerinde masaya oturduğunu söyledi. Sermayenin bunu başardığını kaydeden Akyürek, “Şunu itiraf edeyim. Sendikalarda kadınlarımız yok. Veya istenilen düzeyde değil. Sendika olarak, 8 Martlarda kadınlara hediye vermek, ikramlarda bulunmakla yetinilmemeli. Kadınlarımız sendika genel merkez dahil, yönetimlerde yer almalıdır. Önümüzdeki dönem bunları gözeteceğiz. Korkmamalıyız. Çekinmemeliyiz. Çünkü bu ülkede Başbakanı ve birçok yöneticiyi kadın olarak sizler yetiştirdiniz. Bunu başardınız. Sendikalarda da görev alıp yönetmeyi de başarırsınız. Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun” dedi.

ENGELLERİN AŞILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

       Kutlamalarda kadın işçilere seslenen Tek Gıda-İş İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Arslan Şirin, her yıl olduğu gibi bu yıl da işyerinde 8 Mart kutlaması yaptıklarını dile getirdi. 2012 yılında da eğitime önem vereceklerini ve bilinçli kadın işçi yaratılması için sendikanın olanaklarını seferber edeceklerini ifade eden Şirin, “Sendika olarak kadınların, sorunlarına karşı mücadele etmesinin önündeki engellerin aşılması için çalışacağız” dedi. Şirin tüm kadın işçilerin 8 Martını kutladı.

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.