KÖYLÜNÜN EFENDİLİĞİ BİTTİ ÜRETMEKTEN KORKUYORUZ
Eskişehir’de, dokuz ziraat odası başkanı yüksek girdi maliyetleri, tarımsal üretimdeki planlama sorunu, kuraklık ve arz-talep-fiyat dengesizliği nedeniyle zor günler geçiren çiftçinin desteklenmesi için 22 maddelik öneri listesi hazırladı.
Talep ettikleri desteklerle ile ilgili bilgi veren Eskişehir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Naci Erdemli, kurdaki oynaklık nedeniyle artan tarımsal girdiler ve elektriğe yapılan zamların üreticinin belini büktüğünü söyleyerek, maliyetlerin düşürülmesi ve tarımsal üretime destek istedi. “Bizleri üretmek değil, ürettiğimiz ürünün karşılığını alamamak daha çok yoruyor” diyen Erdemli, gıda fiyatlarındaki artışının önüne geçebilmek için tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret etti.
Girdi maliyetleri acilen düşürülmeli
Gübre, motorin, elektrik ve tohum giderlerinin bu yıla özel yüzde 50 sübvanse edilmesi gerektiğini belirten Naci Erdemli, “Artan girdi maliyetleri bu yıl çiftçiyi zorlayacak. Ekim ayında tarlasını eken çiftçinin büyük kısmı bu yıl tarlasına gübre atamadı. Bu da üretimde rekolte kaybına neden olacak. Gıda üretimi yapan çiftçilerimizin girdilerine uygulanan ÖTV ve KDV acilen yüzde 1’e düşürülmelidir. Tarımda kullanılan elektrik enerjisinden kayıp kaçak bedeli, tüketim vergisi, KDV ve trafo kaybı gibi maddeler kaldırılmalı, enerji faturaları hasat mevsiminde yani yıl da iki defa olarak ödenmelidir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi desteklenme kapsamına alınmalıdır. Gübre kullanımın verimli olması için toprak analiz laboratuvarlarında 5 dekar ve üstüne toprak tahlil yaptıranlara destek verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Şeker pancarı alım fiyatı önceden açıklansın
Ton başına 800 lira olarak açıklanan 2022 yılı şeker pancarı alım fiyatının ancak üretim maliyetini kurtaracağına dikkat çeken Naci Erdemli, açıklanan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının 800 TL/ton yerine, 1.200 TL/ton olarak revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Erdemli ayrıca, 2023 pancar sezonu alım fiyatının şimdiden açıklanması gerektiğini vurguladı.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini dile getiren Erdemli, “Bankaların ve kooperatifin kredi limitleri günümüz koşullarına göre yükseltilmelidir. Diğer kamu bankaları da çiftçiye zirai kredi vermelidir. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar yapılandırılmalı. Verilen teminatların 1/3’üne verilen kredi limiti olarak değiştirilmeli. 2006 yılında çıkarılan kanun ile GSMH’nin yüzde 1’i çiftçiye ödenmelidir. Bunun yarısı halen ödenmedi” diye konuştu.
Çiftçinin başlıca talepleri;
-Eskişehir, IPARD programına alınmalı
-Tohumda %75 hibe desteği ve %25 çiftçi katkısından Eskişehir’de yararlanmalı
-Çiftçiye verilen ücretsiz hazine arazisi kapsamına Eskişehir’de alınmalı
-TMO’da sözleşmeli yağlık ayçiçeği ekimi yaptırmalı
-Acilen ürün planlaması yapılmalı
-Desteklemeler o yıl içerisinde açıklanarak ödenmeli