Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Mart 2020
KORONAVİRÜS-İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

Bilindiği üzere iş hukukumuzda iş sözleşmesinin olağanüstü durumlar nedeniyle askıya alınması doğrudan düzenlenmiş değildir.

KORONAVİRÜS-İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

Çin’de başlayarak önce Güney Kore’yi ve İtalya’dan başlayarak Avrupa kıtasını etkileyen koronavirüs tehdidi, ülkemizde de etkilerini göstermeye başladı. Konunun kamu sağlığı boyutu yanında dünya ekonomileri üzerindeki etkilerinin ne olacağı halen anlaşılmaya çalışılan bir denklem yaratmış durumdadır. Koronavirüs tehdidinin anlık olarak en çok etkisini gösterdiği sektörler ise ulaşım, fuar-kongre turizmi dâhil turizm sektörleridir. Hizmet sektörlerinde ve özellikle mevsimselliğin de önemli olduğu alanlarda, ertelenmiş talep ile bilahare sektör oyuncularının yaşadıkları iş ve gelir kayıplarının telafi edilmesi mümkün olamayacak gibi görünmektedir. Kamu sağlığı gibi, iktisadî etkileri de uzmanlarına bırakarak koronavirüs tehdidinin iş hukuku bakımından akla getirdiği birkaç konuyu aşağıda dikkatinize sunmak bu yazının amacıdır.

Bilindiği üzere iş hukukumuzda iş sözleşmesinin olağanüstü durumlar nedeniyle askıya alınması doğrudan düzenlenmiş değildir. Ayrıca iş sözleşmelerinin veya daha genel olarak hizmet ilişkisinin sona erdirilmeleri de çoğu kez sınırlı sebepler ya da belgelenmiş gerekçeler düzeni (geçerli sebep) ile neticede işçi lehine sınırlandırılmış bulunmaktadır.
 
Bu düzenleme rejimi içerisinde “ücretsiz izin” ile “kısmî çalışma” işçi ile işverenin karşılıklı anlaşmaları ile yürürlüğe konulabilecek kriz anlarındaki geçici çareler olarak ortaya çıkmaktadır.
 
Ücretsiz İzin
 
Hukukumuzda doğumdan sonra verilen altı aya kadar ücretsiz izin (İş Kanunu md. 74) ile yol izni (İş Kanunu md. 56) dışında işçilerin ücretsiz izne çıkarılmaları işçinin muvafakatine tabidir. Ücretsiz izin için yasalarımızda öngörülmüş herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Ücretsiz izin uygulaması için işçiye yazılı bir teklifin yapılması ve bir ücretsiz izin formunun doldurulması, ücretsiz iznin kurala bağlanması için gerekli şekli şartlardandır. Yargıtay kararlarına göre ücretsiz izni kabul etmeyen işçi bakımından iş sözleşmesini ihbar süresi olmaksızın fesih imkânı doğar. İşçinin kıdem tazminatı hakları saklıdır ki, bu durum İş Kanunu’nun madde 24/II (e) bendinde yer alan ücretin gereği gibi ödenmemesi nedeniyle haklı fesih haline uygun düşmektedir. Ancak, işçinin ücretsiz izne çıkmayı kabul etmemesi, işveren açısından kendiliğinden fesih sebebi oluşturmaz. İşveren bu halde de haklı nedenle fesih veya geçerli nedenle fesih veya ihbar önemli fesih düzenlemelerine tabi kalmaya devam eder.
 
Ücretsiz izin sırasında işçinin iş akdi devam eder. İşçi ücretsiz izinde başka bir yerde çalışırsa bu durum bazı Yargıtay kararlarında işveren bakımından işçinin iş akdinin feshi için haklı neden sayılmıştır.
 
Sosyal sigorta hukuku bakımından işçi ve işverenin anlaşması ile doğan ücretsiz izinlerde (İş Kanunu md. 56 ve 74 dışındaki haller) işçi, on günlük ücretsiz izin süresi sonundan itibaren, gelir testi yaptırarak ve genel sağlık sigortası primlerini ödeyerek sağlık hizmetleri almaya devam edebilir.
 
Ücretsiz izinde geçirilen süreler ayrıca kıdem süresinin ve kıdem süresine bağlı hakların (yıllık ücretli izinler) hesabında dikkate alınmamaktadır.
 
Kısa çalışma
 
İş Kanunu’nun ilk yürürlüğe girdiği 2003’te yasada yer almasına rağmen 2008’de yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırılan 65inci maddesinde düzenlenen kısa çalışma hükümleri, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 2’nci maddesi ve Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik’te (Yönetmelik) yer almaktadır. Genel olarak ekonomik, sektörel, bölgesel sorunlar nedeniyle ya da işverenin yaşadığı sorunlar nedeniyle işyerindeki haftalık çalışma süresinin geçici olarak en az üçte bir oranında azalması veya işyerinin faaliyetini en az dört hafta süreyle durdurması halinde sigortalılara çalışamadıkları dönemde sağlanan gelir desteğine kısa çalışma ödeneği deniyor. Zorlayıcı sebep tanımına işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar girmektedir (Yönetmelik md. 3/h).
 
– İşveren, kısa çalışma talebini, derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bir yazı ile bildirir. Yönetmelik (md. 4/2) gereği İşveren bildiriminde;
 
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu belirtmek,
 
– İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasını, işyeri İŞKUR numarasını ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını belirtmek,
 
Manyetik ve yazılı ortamda kurumca belirlenen formatta hazırlanan kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi kurum birimine teslim etmek zorundadır.
 
Kısa çalışma talebinin uygunluğu Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve ilgilisine menfi veya müspet yönde tebliğ edilir.
 
Kısa çalışma talebi uygun görülürse aşağıdaki şartları taşıyan işçiler yine aşağıdaki şartlarda kısa çalışma ödeneğinden yararlanırlar. İşçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için;
 
(a) İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, ve
 
(b) İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunu’nun 50’nci maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması,gerekmektedir.
 
İlgili prim gün sayısı şartını karşılamak için son 120 gün ve son üç yılda 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.
 
Günlük kısa çalışma ödeneğinin tutarı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçmemek üzere, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı ile sınırlıdır. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. Bu süre altı aya kadar uzatılabilir. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.
 
Kısa çalışma ödeneği alan işçinin genel sağlık sigortası primleri de ayrıca ödenmektedir ancak diğer kısa ve uzun vadeli sigorta primleri kısa çalışma ödeneği kapsamı dışındadır. Stok için çalışma yapmanın mümkün olamayacağı, istihdam ihtiyacı ile hizmet talebinin ve üretimin birbirine koşut ilerlediği hizmet sektöründe yaşanan dalgalanmaların iş hukuku bakımından karşılığını bulmak kamu-işveren ve işçi üçgeninde hiçbir tarafa orantısız fatura çıkarmamayı da zorunlu kılıyor. Bu çerçevede koronavirüs tehdidi ve buna bağlı dengesizliklerin en az hasarla atlatılması için sağlıklı değerlendirmelere ihtiyaç bulunuyor.
DİĞER HABERLER
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Kent Gıda ve Mondelez Turkey Gıda arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ
TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ

Sendikamız bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, konfederasyonumuz Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde Bursa, Mustafakemalpaşa, Karacabey şubelerimiz ile birlikte Kocaeli, Eskişehir, Gebze, Tuzla ve İstanbul Avrupa Yakası şubelerimize bağlı işyerlerinden üyelerimizin yoğun katılımı ile büyük bir coşkuyla Bursa’da kutladı.

EKMEK KAVGASI BAYRAM DİNLEMEDİ
EKMEK KAVGASI BAYRAM DİNLEMEDİ

Hayat pahalılığı altında ezilen işçiler, bayram günü tarlada, inşaatlarda, fabrikalarda çalışmaya devam etti. İnşaat ustası Şerif Alp, “Karın tokluğuna çalışıp hiçbir şeye sahip olamıyorsun” diyerek isyanını dile getirdi.

TÜRK-İŞ VERGİDE ADALET İSTEDİ
TÜRK-İŞ VERGİDE ADALET İSTEDİ

Bursa’nın Nilüfer İlçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet bulvarında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) düzenlediği yürüyüş için yüzlerce işçi, sendika ve yurttaş alanda toplandı.