Önlem almazsak 30 yıl sonra her dakika ekilebilir arazinin 27 hektarını kaybetmeye başlayacağız. 2 milyar insan su kıtlığı yaşamaya devam edecek ve su stresi birçok ülkede daha çok yaşanacak. Milano’da yapılan 7. Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu’nda bu hızla 2050’de dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağı ve gıda üretiminin yetmeyeceği vurgulandı.
Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın (BCFN) Bocconi Üniversitesi’ndeki forumunda, gıda konusunda sürdürülebilir kalkınma hedefleri, gıda israfı, obezite, insan ve gezegeni koruyacak beslenme modellerine dikkat çekildi.
Herkese gıda
"Daha iyi ye, daha az ye, herkes için gıda" başlığı ile sunum yapan BCFN Başkanı Guido Barilla, dünyada milyonlarca insanın gıdaya erişemeyip açlık çekerken, diğer tarafta büyük gıda israflarının yaşandığına; tarımsal ürünlerin biyoyakıt benzeri amaçlarla kullanıldığına dikkat çekti. 5 yıl önceki forumda gıdanın geleceğini garanti altına almak için gündeme getirilen konuların bugün daha hassas boyutlara ulaştığına dikkat çeken Guido Barilla, "20’nci yüzyılın başında 1,5 milyar düzeyinde olan dünya nüfusu, bugün 7 milyarı aştı. 2050’de ise 10 milyara ulaşması bekleniyor. AB ülkelerinin nüfusu azalırken, hızla gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışı gerçekleşecek. Bu dönüşümün, olağanüstü iklim değişikliğinin gerçekleşmesine etki etmesi bekleniyor" dedi.
Paradoks yaşanıyor
Toplantıda 2 milyardan fazla insanın aşırı gıda tüketimi nedeni ile obezite sorunu ile karşı karşıya olduğunu, 1,8 milyar insanın ise yiyeceğe erişemediği bir paradoks yaşandığını belirten Guido Barilla sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyayı beslemek için bir buçuk gezegen tüketiliyor. Maalesef her yıl gıda üretiminin üçte biri israf oluyor. Herhangi bir yiyeceğe neredeyse hiç erişemeyen 1,8 milyar insan sayısı gün geçtikçe artıyor. 2050 yılına kadar aynı şekilde devam edersek, mevcut bitkisel üretim alanlarının 3 katına ihtiyacımız olacak. Çevresel faktörleri de göz önünde bulundurursak, bu gidişat kıtlığa, yoksulluğa ve açlığa sebep olacak.