KISA ÇALIŞMA SONRASINA DİKKAT
Şayet uzatılma kararı alınmazsa fesih yasağı 17 Mart’ta, kısa çalışma 31 Mart’ta bitiyor. Bazı işyerleri şimdiden işçiye ‘istifa et kıdemini ödeyeceğim’ demeye başladı. Bu süreçte işçilerin mağduriyet yaşamamaları için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

YENİ BİR MEKANİZMA ŞART
Korona virüs salgını süresince kısa çalışma ve nakdi ücret desteği işçilerin gelirlerinin korunması yönünde önemli bir rol oynadı. Bu şekilde iş ilişkisinin sürdürülmesi hedeflendi. Ancak salgının ekonomiye olan etkileri nedeniyle hızlı bir şekilde salgın öncesi döneme dönülmesi söz konusu olamayacak. Bu nedenle kısa çalışma ve fesih yasağı sonlandığında yaşanılacak iş kaybının telafi edilmesine ilişkin makro politikalara ihtiyaç varken işini kaybedecek kişiler için de yeni gelir koruma mekanizmalarına ihtiyaç bulunuyor. Kısa çalışmanın sonlanacak olması durumunda bu mekanizmaların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekecek.
DEĞİŞMEZ KURAL: SÖZ UÇAR YAZI KALIR
‘İstifa et kıdemini ödeyeceğim’ diyen işveren şayet işçinin istifa dilekçesinde ‘kıdem ve alacaklarımın karşılığında istifa ediyorum’ ifadesini kullandırtmazsa işçinin mağdur olma ihtimali artar. İşverenin tazminat ödeyeceği sözünü verip işçiden istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması halinde, gerçek bir istifadan söz edilemez. Bu gibi durumlarda işçinin istifa ettiğinin değil, iş sözleşmesinin feshedildiği kabul edilmektedir. Bu gibi durumlarda işçi istifasının baskı ve zorla alındığına dair tanık beyanları veya deliller ortaya koymalıdır.
Kısa çalışmanın 31 Mart itibarıyla sona ereceğinin açıklanması ile birlikte kısa çalışmadaki işyerlerinde hareketlilik yaşanmaya başlandı. Özellikle kapalı işyerleri kısa çalışma bittiğinde işyerleri halen açılmamış olursa ne yapacaklarını planlamaya başladılar. İşte bu süreçte işçilerin mağdur olmaması için bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. 31 Mart itibarıyla kısa çalışma biter, 17 Mart’ta sona erecek fesih yasağı da uzatılmazsa, kısa çalışmada olan işyerleri işçi çıkarma yoluna gidebilir.
İŞTE ÇIKARMA BAŞLADI
Hatta bazı işverenler fesih yasağını da aşacak şekilde bazı yöntemlere başvurarak işçi çıkarma yoluna gitmeye şimdiden başladılar. İşçiden kıdem tazminatını ödeme şartıyla istifa alınması bu dönemde çok karşılaşılan bir uygulama. Bazı işyerleri işçiye ‘istifa et kıdemini ödeyeceğim’ diyor. İşçiler de istifaya rağmen hem tazminat alabilmesi hem de işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi nedeniyle bu talebe ancak işçilerin bu taleplere yanıt verirken dikkatli olmaları gerekiyor.
ŞARTA BAĞLI İSTİFA
Kural olarak şarta bağlı istifa geçerli değildir. Bu, ikale yapma yönünde bir davet olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle işçilerin işverenden gelen ‘sen istifa et, ben kıdemini ödeyeceğim’ gibi talepler nedeniyle istifa ederken bu durumu açıkça dilekçelerinde belirtmeleri önemli. İstifanın içeriğine ‘kıdem ve ihbar tazminatı ile kullanılmamış izin ücretlerim ve fazla mesai alacaklarımın ödenmesi şartıyla istifa ediyorum’ ifadesini kullanmaları ve metnin bir örneğini almaları gerekiyor. Bu, uyuşmazlık durumunda işçinin elinde somut delil olacak.