KIRMIZI ET AÇIĞI KAPIDA
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz, “Türkiye´de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor” dedi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz, “Türkiye’de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor” dedi.
Yılmaz, etin beslenmede vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğunu ifade ederek, dünyada gelişmiş ülkelerin et üretimi ve tüketiminin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu söyledi.
Et endüstrisi ile gelişmişlik arasında doğru orantı olduğunu anlatan Yılmaz, gelişmiş ülkelerde tüketilen et miktarının Türkiye’de tüketilenden 3-5 kat fazla olduğunu kaydetti. Bol et tüketiminin, insanları mutlu, sıhhatli, enerjik, zeki ve çalışkan yaptığını bildiren Yılmaz, şöyle konuştu:
“Etin, yavaş fakat etkin sindirim olunuşu insanı diğer pek çok yiyecekten daha uzun süre tok tutmasını sağlar. Et, tamamen hazmedilebilen bir gıda maddesi. Ayrıca, protein, yağ, mineral madde, vitamin içeriği açısından diğer gıdalara göre oldukça zengin. ABD’de kişi başına yılda 71,9 kilogram kırmızı et, 44,8 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 116 kilogram et düşüyor. AB’de kişi başına yıllık 59,9 kilogram kımızı et düşerken 16,1 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 76 kilogram et düşüyor. Türkiye’de ise kişi başına yılda 6,89 kilogram kırmızı et, 19,7 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 26,59 kilogram et tüketiliyor. Türkiye’nin doğal yapısı ve ekolojik şartları hayvancılık için elverişli kabul edilmesine rağmen Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar hemen hiçbir dönemde hayvansal üretim istenilen düzeye ulaştırılamadı.”
KIRMIZI ET AÇIĞI GİDEREK BÜYÜYOR
Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2007-2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının azaldığını söyledi.
Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda, hem kırmızı et üretimi istenilen ölçüde artmadı hem de tüketicilerin tercihi sığır etine yöneldi. Türkiye’de kırmızı et üretimi her yıl düşüyor ve hayvan sayısı da azalıyor. Son TUİK rakamlarına göre Türkiye’de kırmızı et üretimini sağlayan hayvan sayıları bunu gösteriyor. 2007 yılında, Türkiye’de 11 milyon 121 bin sığır, 25 milyon 475 bin koyun ve 6 milyon 286 bin keçi varken, 2009 yılında ise 10 milyon 723 bin sığır, 21 milyon 749 bin koyun ve 5 milyon 128 bin keçi bulunuyor. Geçen yılın ilk aylarında başlayan perakende kırmızı et fiyatı artışları giderek toplumsal kaygılara yol açmış ve bir ekonomik kriz niteliği taşıdı. 2009’da 412 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2010 yılında yapılan canlı hayvan ithalleriyle 780 bin tona yükseldi.”
KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yılmaz, koyun yetiştiriciliğinin Türkiye için vazgeçilmez bir hayvancılık dalı olduğunu ifade ederek, koyunculuğun kırmızı et açığını kapatmada en önemli yol olduğunu dile getirdi.
Et ithalatının, Türkiye’de defalarca denendiğini fakat her defasında ülke hayvancılığına zarar verdiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de her yıl sadece Kurban bayramları için yaklaşık 2 milyon kasaplık koyuna ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin toprak yapısı, meraların durumu, insanların kırmızı et tüketme alışkanlığı, kebap kültürümüz, kırsal alandaki nüfus için işsizliği önlemedeki katkısı, halkımızın koyun yetiştiriciliğine olan birikimi ve ucuz maliyeti dolayısıyla koyunculuk, Türkiye için vazgeçilmez bir hayvancılık dalıdır” dedi.
Et ithalinin önüne geçilmesi için uzun vadeli hayvancılık politikalarının hemen faaliyete geçmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor. Yani, 2010 yılı kırmızı et üretimimizin yaklaşık yüzde 40’ını arttırmamız gerekiyor. Mevcut politikalarla bu rakamı yakalamak zor” diye konuştu.
Yılmaz, hayvancılık girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve teşviklerin ekonomik ölçekteki işletmelere verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA