Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
31 Mart 2011
KIRMIZI ET AÇIĞI KAPIDA

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz, “Türkiye´de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor” dedi.

KIRMIZI ET AÇIĞI KAPIDA

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yılmaz, “Türkiye’de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor” dedi.

Yılmaz, etin beslenmede vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğunu ifade ederek, dünyada gelişmiş ülkelerin et üretimi ve tüketiminin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Et endüstrisi ile gelişmişlik arasında doğru orantı olduğunu anlatan Yılmaz, gelişmiş ülkelerde tüketilen et miktarının Türkiye’de tüketilenden 3-5 kat fazla olduğunu kaydetti. Bol et tüketiminin, insanları mutlu, sıhhatli, enerjik, zeki ve çalışkan yaptığını bildiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Etin, yavaş fakat etkin sindirim olunuşu insanı diğer pek çok yiyecekten daha uzun süre tok tutmasını sağlar. Et, tamamen hazmedilebilen bir gıda maddesi. Ayrıca, protein, yağ, mineral madde, vitamin içeriği açısından diğer gıdalara göre oldukça zengin. ABD’de kişi başına yılda 71,9 kilogram kırmızı et, 44,8 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 116 kilogram et düşüyor. AB’de kişi başına yıllık 59,9 kilogram kımızı et düşerken 16,1 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 76 kilogram et düşüyor. Türkiye’de ise kişi başına yılda 6,89 kilogram kırmızı et, 19,7 kilogram tavuk eti olmak üzere toplam 26,59 kilogram et tüketiliyor. Türkiye’nin doğal yapısı ve ekolojik şartları hayvancılık için elverişli kabul edilmesine rağmen Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar hemen hiçbir dönemde hayvansal üretim istenilen düzeye ulaştırılamadı.”

KIRMIZI ET AÇIĞI GİDEREK BÜYÜYOR

Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2007-2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının azaldığını söyledi.
Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda, hem kırmızı et üretimi istenilen ölçüde artmadı hem de tüketicilerin tercihi sığır etine yöneldi. Türkiye’de kırmızı et üretimi her yıl düşüyor ve hayvan sayısı da azalıyor. Son TUİK rakamlarına göre Türkiye’de kırmızı et üretimini sağlayan hayvan sayıları bunu gösteriyor. 2007 yılında, Türkiye’de 11 milyon 121 bin sığır, 25 milyon 475 bin koyun ve 6 milyon 286 bin keçi varken, 2009 yılında ise 10 milyon 723 bin sığır, 21 milyon 749 bin koyun ve 5 milyon 128 bin keçi bulunuyor. Geçen yılın ilk aylarında başlayan perakende kırmızı et fiyatı artışları giderek toplumsal kaygılara yol açmış ve bir ekonomik kriz niteliği taşıdı. 2009’da 412 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2010 yılında yapılan canlı hayvan ithalleriyle 780 bin tona yükseldi.”

KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Yılmaz, koyun yetiştiriciliğinin Türkiye için vazgeçilmez bir hayvancılık dalı olduğunu ifade ederek, koyunculuğun kırmızı et açığını kapatmada en önemli yol olduğunu dile getirdi.

Et ithalatının, Türkiye’de defalarca denendiğini fakat her defasında ülke hayvancılığına zarar verdiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de her yıl sadece Kurban bayramları için yaklaşık 2 milyon kasaplık koyuna ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin toprak yapısı, meraların durumu, insanların kırmızı et tüketme alışkanlığı, kebap kültürümüz, kırsal alandaki nüfus için işsizliği önlemedeki katkısı, halkımızın koyun yetiştiriciliğine olan birikimi ve ucuz maliyeti dolayısıyla koyunculuk, Türkiye için vazgeçilmez bir hayvancılık dalıdır” dedi.

Et ithalinin önüne geçilmesi için uzun vadeli hayvancılık politikalarının hemen faaliyete geçmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de uzun vadeli hayvancılık politikası izlenmezse 2025 yılında 327 bin ton et açığı öngörülüyor. Yani, 2010 yılı kırmızı et üretimimizin yaklaşık yüzde 40’ını arttırmamız gerekiyor. Mevcut politikalarla bu rakamı yakalamak zor” diye konuştu.

Yılmaz, hayvancılık girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve teşviklerin ekonomik ölçekteki işletmelere verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

DİĞER HABERLER
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız tarafından baştemsilcilere yönelik olarak düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi, Eskişehir Sosyal Tesislerimizde bulunan Firuz Kanatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa farklı işyerlerinden çok sayıda baştemsilci katılım sağladı.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.

SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ
SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ

Sendikamız Genel Merkezi’nde, örgütlü gücümüzü büyütmek ve temsil kapasitemizi artırmak amacıyla “Sendikanın Genel İşleyişi ve Toplu İş Sözleşmesi Prosedürleri Eğitimi” gerçekleştirildi.

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Eti Kraker fabrikasında üretim ekip lideri olarak çalışan üyemiz Halil Çiftçi,  geçirdiği kalp krizi neticesinde vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet kederli ailesine, sevdiklerine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileriz.