KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMA ARAYIŞLARI
Sendikaların, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde ´genel greve´ gideceklerine ilişkin açıklamalarına rağmen hükümet, kıdem tazminatını tasfiyede kararlılığını sürdürüyor.
Sendikaların, kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde ‘genel greve’ gideceklerine ilişkin açıklamalarına rağmen hükümet, kıdem tazminatını tasfiyede kararlılığını sürdürüyor. Son yıllarda kıdem tazminatına ilişkin basına yansıyan birçok taslak varken, ortaya net bir taslak sunulmaması kuşkuları artırıyor. Uzmanlar durumu, kamuoyunu yoklama ve gerçek olanları gizleme niyeti taşıdğını belirtiyor.
En son 11 Ağustos’ta Bursa’da bir televizyon kanalında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatına ilişkin ‘esnek bir model’ üzerinde çalıştıklarına dikkat çekerek, isteyenin mevcut sistemden isteyenin de yeni sistemden faydalanabileceği daha esnek bir sistem düşündüklerini belirtmişti.
‘Ekonomi troykası’nın taslağına benzerlik
Ancak dün Hürriyet gazetesinde yer alan haberde Bakan’m bahsettiği çalışana sunulacak iki seçenekten bahsedilmezken bireysel kıdem hesabı kurulmasının öngörüldüğü ifade ediliyor. Geçen yıl Temmuz ayında basma yansıyan "Kıdem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Kanun Taslağı"nın Çalışma Bakanlığı tarafından değil, ekonomi troykası olarak adlandırılan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve MALİye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından hazırlandığını Aydınlık ortaya çıkarmıştı. Taslağın TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB gibi işveren örgütlerinin talepleri doğrultusunda hazırlandığı, tartışılan maddelerin bu kuruluşların raporlarında yer aldığı belirlenmişti. Hürriyet’te gündeme gelen ‘yeni model’de bu taslakta yer alan maddelerin yer alması dikkat çekiyor.
İşverenin yükü azaltılıyor
Habere göre ‘yeni modelde’ şunlar yer alıyor:
- Her çalışan için bireysel kıdem hesabı kurulmasını öngörülüyor.
- Bireysel kıdem hesapları üzerinde faaliyet gösterecek olan firmalar halen yürürlükte olan 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na tabi olacak.
- "Bireysel Kıdem Hesabı Danışma Kurulu" adında bir yapı oluşturulacak. Yapıda, Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile 3 işçi ve 3 işveren temsilcisi bulunacak.
- İşçiler işveren ile yapacakları sözleşme ile kanunun yürürlük tarihinden önceki döneme ait kıdem tazminatlarının bireysel kıdem hesabına dahil edilmesini isteyebilecek.
- İşverenin prim ödeme yükümlülüğü kanunun yürürlüğe girmesinden 6 ay sonra başlaaycak.
- İşveren, zamanında ödemediği kıdem primini daha sonraki dönemde yatırabilecek.
- İşverenin primi yüzde 2’den binde 5’e, devletin payı da yüzde 1’den binde 5’e düşürülecek.
- 15 yıllık sigortalılığını dolduran ve 3600 gün primi tahakkuk ettirilen çalışan, biriken tutarın yarısını çekebilecek, ikinci kez çekmek istediğinde ise, son kullanımdan itibaren 1800 gün geçmiş olması gerekecek.
Devlet el koyacak
- Sisteme girenler, emeklilik, malullük aylığı ya da toptan ödemeye hak kazanmaları, 5 yıl boyunca adlarına açılan hesabın aktif olmaması veya ölmesi halinde (mirasçıları) hesabında biriken tutarın tamamını çekebilecek.
- Hak kazanılan kıdem 10 yıl boyunca talep edilmezse, hesapta biriken para MALİye Bakanlığı’na aktarılacak.