KIDEM TAZMİNATINI KALDIRAN TASLAK HAZIR
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekim ayı Meclis toplantısında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ´Fon sistemi´ taslağının hazır olduğunu bununla Kıdem tazminatını kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı.
‘ Kadem tazminatını kaldırmakta kararlıyız ‘
"Bizim tavrımız net. Taraflarla görüşmeden, burada ayrıntılı sunum yapmayacağım. Çünkü hassas bir konu… Bu işi açmaza sokacaklara karşı vereceğimiz çok ciddi cevaplar var! Elimiz güçlü bu konuda. Bir çıkış yolu bulacağız."
İstanbul Sanayi Odası (ISO) Ekim ayı Meclis toplantısında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatı yabancı yalırımları da olumsuz etkiliyor" dedi. Kıdem tazminatına ‘Foıt sistemi’ taslağının hazır olduğunu ifade eden Çelik, tartışmalara yol açmamak için ayrıntıya girmeyeceğini belirtti. İSO Başkanı Tanıl Küçük ün "Kıdem tazminatı konusunda işimiz zor" içerikli konuşmasının ardından kürsüye çıkan Çelik şunları söyledi: "Bizim tavrımız net. Taraflarla görüşmeden, burada ayrıntılı sunum yapmayacağım. Çünkü hassas bir konu… Bu işi açmaza sokacaklara karşı vereceğimiz çok ciddi cevaplar var! Elimiz güçlü bu konuda."
Yeni yıla sarkıtmadan Ulusal İstihdam Belgesini yayınlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Çelik, ortaya çıkabilecek engellemelere karşı da şu çağrıda bulundu: "Sizlere de, bizlere de, işçi sendikalarına da düşen önemli görevler var. Bir çıkış yolu bulacağız."
‘İşsizlik sigortası, zaten güvence sağlıyor’
Bakan Çelik, işsizlik fonundaki birikimin 52 milyarın üzerinde olduğunu belirterek "İşsizlik sigortası işsiz kalındığında zaten gelir güvencesi sağlıyor. Ayrıca 3()’dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işgüvencesi var. Buna ilave kıdem tazminatı var. İşveren için bir yük ve belirsizlik" dedi.
Bakanın yaptığı ‘değiştirilecek yasalar’ sıralamasına bakılırsa, kıdem tazminatı toplumda yaratacağı tepki dikkate alınarak en sona bırakılıyor: Sendikalar yasası, toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt yasası, memurlara toplu sözleşme hakkı konusunda uyum yasası, iş sağlığı ve güvenliği yasası, alt işverenlik, esnek çalışma ve kıdem tazminatı.
‘İki konfederasyon tümden ortadan kalkıyor’
Kıdem Tazminatı yasasından önce, yetki kaybeden sendikalar ‘kurtarılacak’. Çelik, sendikal mevzuatı birleştirerek "Toplu İş İlişkileri Kanunu" adı altında tek yasa haline getirdiklerini belirtti. Yasanın Bakanlar Kurulu’na sevk edildiğini anlatan Çelik şöyle konuştu: "Konfederasyonlar arası ihtiyari çerçeve sözleşmesi getiriyoruz. İşkolunda yüzde 10 barajını binde 5’e indiriyoruz" dedi.
Çelik, sendikasızlaştırmanın bugün ulaştığı boyutu da itiraf etli: "Çalışanların yüzde 57’si sendikalı biliniyor; söz konusu bile değil! SGK verilerine göre, mevcut barajlarla iki konfederasyon tümden ortadan kalkıyor! Türk-lş ise yarı yarıya sendikalarını kaybediyor. AB-ILO ilişkileri açısından da baktığımızda, bir düzenleme yapmak gerekiyordu."
‘Taraflarla birlikte’ yapılıyormuş
Bakan Çelik, konuşmasının birkaç yerinde, yasa taslakla rını ‘taraflarla birlikte’ hazırladıklarını vurguladı. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni düzenlemelere gidileceğini belirten Çelik "Yarın 9.30’da taraflarla bir araya gelip taslağa son halini vereceğiz. Bir hafta sonra Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğiz" dedi. Mutabakat konusunda "olmazsa olmazımız" vurgusu yapan Faruk Çelik, "Bir madde üzerinde 2-3 saat tartışmak kaydıyla müzakeresini yaptıklarını" belirtti. İş sağlığ: ve güvenliği yasasının, "kuralcı değil önleyici ve iyileştirici bir yasa" olacağını belirten Çelik, yasanın, işçilerin yanı sıra memurlar dahil bütün çalışanları kapsayacağını söyledi.
Bazı sanayicilerin tüm bu hazırlıklarla ilgili olarak ‘AB’yle ilişkilerimize zarar verir’ kaygısı duyduklarını belirten Çelik, İSO yönetimine takdim ettikleri taslağı, sanayicilerin de incelemelerini söyledi. Çelik, "AB’ye engel değil. Biz AB ve ILO normlarını dikkate aldık" dedi.
Esnek çalışma biçimine imkân verecek düzenlemeler arasında ‘alt işveren’ (taşeron) ilişkileri de bulunuyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik şöyle konuştu: "İş Kanunu’nun 2. maddesi yoruma açık. Yargı kararlarıyla karşı karşıyayız. tşin gerekleri ve teknolojik sebepler bir arada gerçekleşmezse, asıl işverenin üzerine kalıyor sorun. Kıdem tazminatı konusu bununla da bağlantılı."
Sanayiciye: Hazmetmeyi bilmek lazım!
AKP hükümetine önemli eleştiriler yapan sanayi örgütleri, seçimlerden sonra hükümetin kıdem tazminatını kaldırma vaadi üzerine, eleştirinin dozunu düşürmüşlerdi.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, İSO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, eleştiriden rahatsızlıklarını açıkça dile getirdi. ‘Bir daha olmasın’ edasıyla konuşan Çelik, ekonomide bildik pembe tabloyu uzun uzun yineledikten sonra şunları söyledi:
"İkaz, eleştiri olabilir. Ama hepimiz başarıya odaklanmalıyız. Başarıyı hazmedememe gibi bir yaklaşım olmamalı. Başarıyı teslim etmesini de bilmeliyiz."
Çalışma Bakımı Faruk Çelik. Anayasa .konusunda da sanayiciden destek istedi. Çelik, "2023’e doğru sivil, prangalardan kurtulmuş bir anayasa; işin özü, işin beyni bu" dedi.
‘Sendika nerdeyse kalmadı, fena da olmadı!’
Bakan Faruk Çelik, sendikalarda yetki kaybının boyutunu anlattıktan sonra şöyle bir espiri yaptı: "İşverenlerle konuşunca, fena da değil gibi!" Çelik’in sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu.