KIDEM DAYATMASI
İşveren, tazminat ile esnek çalışmanın Toplu İş İlişkileri ve İş Güvenliği Tasansı´yla birlikte görüşülmesini istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakam Faruk Çelik’in işçi ve işveren örgütleri ile yaptığı toplantıda işadamları konuyu, kıdem tazminatı ve güvenceli çalışmayı ortadan kaldıran Ulusal İstihdam Stratejisi’ne (UİS) getirdi. İşveren kesimi, kıdem tazminatı ile UİS’nin de Meclis’teki tasarılarla birlikte ele alınmasını istedi. İşçi konfederasyonları sert tepki gösterdi. DİSK eleştirirken Türk-İş kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin "genel grev" nedeni sayılacağına ilişkin genel kurul kararları olduğunu anımsattı.
Bakan Çelik, geçen pazartesi günü TİSK, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TİM, TUSKON, Türk-İş, DİSK ve Hak-İş temsilcileri ile toplantı yaptı. Bakan Çelik, toplantıda ağırlıklı olarak Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nı ele aldıklarım söyledi. İş dünyasının da işçi konfederasyonlarının da yasanın çıkması konusunda hemfikir olduklarını belirten Çelik, ayrıntı vermedi.
Çalışma Bakanlığı Toplu İş İlişkileri yasası çıkmadığı için aylardır yetki başvurularını sonuçlandıramıyor. Bu kapsamda 800’e yakın işyerinde yaklaşık 200 bin işçinin toplusözleşme için beklediğine dikkat çekiliyor. İş dünyası yüzde 10 olan işkolu barajının kaldırılmasına karşı çıkıyor. Barajın kaldırılması durumunda sendikaların toplusözleşme yapabilmeleri de kolaylaşacak.
Karar Erdoğan’ın
Toplantıda işveren kesimi, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye konfederasyonlara (Türk-İş, Hak-İş, DİSK) bağlı sendikalara barajın 5 yıl süreyle yüzde 1, bağımsız sendikalara yüzde 3; 5 yıl sonra ise bütün sendikalar için barajın yüzde 3 olarak uygulanmasını istedi. Öneri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Son kararı da Erdoğan verecek. Toplantıda işçi konfederasyonları bu yasa için 30 yıl beklendiğini, düzenlemenin yeni mağduriyetler yaratmaması gerektiğini vurguladı. DİSK, "barajların, yasakların" olmadığı, ILO normlarına uygun, anlaşılır, mağduriyetleri ortadan kaldıran bir yasa istediklerini belirtti.