Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
07 Şubat 2011
KENDİ KALDIRDI KENDİ ‘YOK’ DİYOR

Bakan Dinçer, Ankara´daki patlamalar için ´işletme belgeleri bile yok´ diye işyerlerini suçladı; belgeyi kendi bakanlığının kaldırdığını unuttu

KENDİ KALDIRDI KENDİ ‘YOK’ DİYOR
Bakan Dinçer, Ankara’daki patlamalar için ‘işletme belgeleri bile yok’ diye işyerlerini suçladı; belgeyi kendi bakanlığının kaldırdığını unuttu

YÖNETMELİK ÇIKARMIŞLARDI Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in "İşletme belgesi bile yok" dediği işyerlerinin statüsü, 2009’da yeni yönetmelikle değişti. Yeni uygulama ile, 10’dan fazla işçi yerine, 50’den fazla işçi çalıştırana "işletme belgesi" şartı getirildi.

DENETİM İMKÂNI YOK EDİLDİ Böylece, Bakan Dinçer’in eleştirdiği işletmelere belge ve denetim zorunluluğu bizzat Bakanlık tarafından kaldırılmış oldu. Makine Mühendisleri Odası, "Yeni yönetmelikle Çalışma Bakanlığı’nın denetimi yok edildi" dedi.aKaldırılan yönetmelikte) Teknik eleman zorunluluğu da kalktı
 
İŞTE ESKİ VE YENİ YÖNETMELİK Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in Ankara’daki patlamaların ardından "İşletme belgesi bile yok" diye suçladığı işyerlerinin belge alma zorunluluğunun Bakanlığı tarafından kaldırıldığı ortaya çıktı. 2009’da çıkarılan yeni yönetmelikle 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerine belge alma koşulu getirildi ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakam Ömer Dinçer’in, 20 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara’daki patlamaların ardından "İşletme belgesi bile yok" diye eleştirdiği işletmelerin, kendi bakanlığından belge alma zorunluluğunun, 2009 Aralık ayında kaldırıldığı ortaya çıktı. Başkentin en büyük ve en eski sanayi bölgelerinde meydana gelen patlamalar, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeniden gündeme getirdi.
 
Çalışma Bakanlığı’nın, 2004’ten beri yürürlükte olan ve 10 kişi ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerin açılabilmesi için zorunlu olan ‘işletme belgesi’ şartını, 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri olarak değiştirdiği ortaya çıktı. Bakanlık Aralık 2009’da yayınladığı yeni yönetmelikle, 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işletmeler için ‘işletme belgesi’ vermeye başladı, iş müfettişlerinin denetimleri sonucunda, işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun bulunması halinde işletme belgesi veriliyor ve o işyeri faaliyete geçebiliyor.

SON MEVZUAT SORUNLU TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, işletme belgesi alınması hakkındaki yeni yönetmelikle 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerinin işletme Belgesi alması zorunluluğu getirildiğini belirterek, "Çalışma Bakanlığı’nın işyerlerine yönelik denetimi ve yol göstericiliği yok edilmiştir" dedi. Çakar, müfettişlerin işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol etmediğini belirterek, "Bir işyeri kurduğunuzda sağlık ve güvenlikle ilgili birtakım koşullar isteniyor, bunun için birtakım masraflar, yatırımlar yapmanız lazım, işverenler bu masraftan kaçmıyor. Bu belgenin verilmemesi de işverenleri masraftan kurtardı" diye konuştu.

DENETİMLER YETERSİZ işyeri denetimleri ve iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sanayi işletmelerinin ancak yüzde 1.6’sında geçerli olduğunu belirten Çakar şöyle dedi: "700-800 civarındaki iş müfettişlerinin sayısı çok yetersizdir. Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuat yalnızca başlıca "sanayi ve ticaret" işlerini kapsamakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBl’lerin çok büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır, özetle, 10 milyon kişiyi bulan kayıt dışı istihdamı teşvik eder tarzda bir ‘iş sağlığı ve güvenliği’ politikası söz konusudur."

4 Aralık 2009’da yayınlanan işletme Belgesi Hakkında Yönetmelik, "sanayiden sayılan işlerin yapıldığı, elli veya daha fazla işçi istihdam edilen işyerlerini" kapsıyor. Yönetmelikte ‘Bu işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan önce bölge müdürlüğünden işletme ‘ belgesi alması zorunludur’ hükmü yer alıyor. Yönetmeliğin 6. maddesinde ‘işletme belgesi verilen işyerleri, iş müfettişlerince işletme belgesi talebinden en geç üç ay içerisinde teftiş edilir, işyerinde yapılan teftişte iş sağlığı ve güvenliği açısından başvuru ve beyan formunda belirtilen hususlar incelenir’ hükmü bulunuyor. 2004’te çıkarılan ve 4 Aralık 2009’da değiştirilen eski yönetmelikte ise işletme belgesi alınabilmesi için ‘on veya daha fazla işçi" istihdam edilmesi yeterli sayılıyordu.

Ömer Dinçer 2008 Mayıs’ında çıkarılan Torba Yasa ile de en az 50 kişinin çalıştığı işyerlerinde hekim, iş güvenliği uzmanı veya mühendis çalıştırma yükümlülüğünü taşerona devredilmesinin de önünü açtı. 2003’ten bu yana yürürlükte olan 4857 sayılı iş Kanunu’na göre işverenlere işyerinde işyeri hekimi, teknik eleman ve sağlık ekibi bulundurma yükümlülüğü getiriliyordu. Torba Yasa ile bu yükümlülüklerin tamamını veya bir kısmını, ‘işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebileceği ve dışarıdan hizmet satın alma yoluyla gerçekleştirilebileceği’ hükme bağlandı.
 
Bakan habersiz Patlamanın bilançosu: 20 ölü OSTİM ve İvedik organize sanayi bölgelerindeki patlamaların ardından kayıp olan Ahmet Özdemir’in cenazesinin de göçükten çıkarılması üzerine arama-kurtarma çalışmaları dün resmen sonlandırıldı. Ankara Valiliği, OSTİM’de 9, İvedik’te ise 11 kişi olmak üzere toplam 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Cesedi günlerdir bulunamayan kaynak ustası 40 yaşındaki Ahmet Özdemir’in ise ilk patlamanın olduğu iş yerinde 16 yıldır çalıştığı öğrenildi. 2 çocuk babası olan Özdemir, Sincan’da bir gecekonduda yaşıyordu. Onkoloji EĞİTİM ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gören Mükremin Atmaca da hayatını kaybetti, ilk patlamada yaralanan 44 yaşındaki Mükremin Atmaca’nın başka bir şirkette sevkıyat görevlisi olarak çalıştığı ve patlamadan sadece birkaç dakika önce binaya girdiği öğrenildi.

Yaralanan 53 kişiden 1 ‘i ağır olmak üzere 12 kişinin tedavilerine devam ediliyor. 41 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu oldu. HAYATINI KAYBEDENLER OSTİM’deki ilk patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Ali Yiğit, Nejdet Ali Tanışmak, Dursun Kavak, Satılmış Şimşek, Abdulkadir Kurt, Bayram Özkan, Abdullah Karakulak, Ahmet Özdemir ve Mükremin Atmaca. İvedik’teki ikinci patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri ise şöyle: Cengiz Soyalp, Hüseyin Yıldız, Servet Yurttaş, Dilek Gürer, Aydın Çapraz, Aydemir Çapraz, Hazım Çavdar, Hüseyin Okçu, Deniz Demirbaş, Aytaç Akkaya ve Cihan Çifçi ? ANKARA ANKARA’da meydana gelen patlamalarla ilgili olarak incelemeler devam ediyor. İvedik’te ikinci patlamanın olduğu yerde 6 kişiden oluşan bilirkişi heyeti dün olay yerinde inceleme yaptı. Heyet patlamanın yaşandığı işyerinin olduğu sokakta bulunan tüm dükkânlarda detaylı bir inceleme yaptı.

Patlamaya neden olduğu iddia edilen oksijen tüpleri de Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne incelenmek üzere gönderildi. Patlamanın yaşandığı işyerinin hemen yanında bulunan turşu imalathanesinin sahibi Mustafa Sadık Horasan patlamayla ilgili olarak kaçak mazot üretimi yapıldığı yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi. Horasan, "Bizim yanımızdaki patlama olan yerde ve onun yanındaki diğer dükkânda ne bu mazot üretimi ile ilgili bir tesis, ne de üretimi söz konusu değil. Arka sokakta boya imalathanesi var. Patlama olan yerde kaynakla imalat yapılıyor. Oksijen tüplerinin fazla kullanıldığı bir yer" dedi. Horasan, patlamanın yaşandığı yerde sigortasız ve kaçak işçinin de çalıştırılmadığını söyledi

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.