‘KAYITDIŞI İSTİHDAM’ 188 BİN KİŞİ ARTTI
TİSK´in İşgücü Piyasası Bültenine göre sanayi sektörü istihdam artışında tarım sektöründen sonra ikinci sırayı aldı. İmalat sanayinin toplam istihdamdaki payının artması olumlu bir gelişme yarattı.

TİSK’in İşgücü Piyasası Bültenine göre sanayi sektörü istihdam artışında tarım sektöründen sonra ikinci sırayı aldı. İmalat sanayinin toplam istihdamdaki payının artması olumlu bir gelişme yarattı.
Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işgücü Piyasası Bülteni’nde, son bir yılda işgücü içinde istihdam edilenlerin 953 bin kişi arttığı, işsiz sayısının ise 398 bin kişi düştüğü belirtildi. TİSK Ocak ayı işgücü Piyasası Bülteni’ni yayımladı.
TÜlK Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Ekim ayı verilerinin değerlendirildiği bültene göre, kriz sürecinde hızla büyüyen işgücü artışı, bir yıl önceye göre yan yarıya azaldı. Son bir yılda işgücü içinde istihdam edilenler 953 bin kişi artarken, işsiz sayısı 398 bin kişi düştü, işgücüne katılma oranı erkeklerde düşüşe geçerken, kadınlarda yükselişini korudu, işgücüne katılma oranı, kadın nüfusta 0,9 puan artarken; erkeklerde 0,4 puan, genç nüfusta ise 0,8 puan azaldı, istihdam artışında kadınların öncü rolü kayboldu.
Geçen yıl 10 ayda tarım ve ücretsiz aile işçisi istihdamı ön plana çıktı. Tarım sektöründe gelir azalışına rağmen istihdamında yüksek artış tespit edilmesi dikkat çekti. Bir yıl önce işgücü piyasasında bulunmayan 22 bin ’emekli’ ve 14 bin ‘iş bulma umudu olmayan’ kişi çalışma talebiyle iş aramaya başlarken, çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayan 19 bin kişi işgücü dışına çıktı. Sanayi sektörü istihdam artışında tarım sektöründen sonra ikinci sırayı aldı.
imalat sanayinin toplam istihdamdaki payının artması olumlu bir gelişme yarattı. Kayıtdışı istihdam mutlak sayı olarak son bir yılda yaklaşık 188 bin kişi artarken, kayıtdışı istihdam artışı toplam istihdam artışının yaklaşık beşte birini (yüzde 19,7) oluşturdu, istihdama eklenen her 5 kişiden l’i, kadınlarda her 2 kişiden l’i kayıtdışı iş buldu. İstihdamda toparlanma devam ediyor ancak hızı azaldı, istihdam düzeyi Haziran 2010’a göre 516 bin kişi azaldı.
2009 Ekim-2010 Ekim döneminde genç istihdamında sadece 57 bin kişilik bir artış gerçekleşti, işsizlik oranındaki genleme yavaşladı. İşsizlik bir yıl önceye göre oldukça azaldı, ancak kriz öncesine göre işsiz sayısı 536 bin kişi daha fazla durumda. Kriz öncesine göre genel işsizlik oranı bir puan; tarım dışı işsizlik oranı 1,7 puan daha yüksek bulunuyor. Son bir yılda 527 bin kişi sanayide çalışırken işsiz kaldı.
Türkiye’nin işsizlik oranının yüksekliği sıralamasında dünyadaki pozisyonunu iyileştirmesine rağmen halen 40 ülke arasında 9’uncu sırada yer ldığı ifade edilen bültende, özetle şu görüşlere yer verildi: ‘Türkiye Ekim 2009’da 5’inci durumdaydı. En geniş işsizlik tanımına göre ülkede 5 milyon 619 bin işsiz var. İşsizlik ödeneğine başvuru sayısı tekrar yükseliyor, işsizlik ödeneğine başvuru sayısı Aralık 2010’da 38 bine yükseldi. Reel kesimin istihdam beklentisi son aylarda azaldı. Tüketicinin istihdam beklentisi ise artıyor ama halen iyimser alana geçemedi
Kaynak: HÜRSES Gazetesi