KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN GELİRİ YARI YARIYA DÜŞÜYOR
TÜİK’e göre, SGK’ya kayıtlı çalışanların yıllık ortalama geliri 17.9 bin TL. Kayıt dışı çalışanların ise 8.9 bin TL. Verileri değerlendiren Yıldırım Koç ise, sonuçların çok güvenilir olmadığını savundu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması” sonuçlarına göre 2013 yılında esas işten elde edilen yıllık ortalama gelir 15 bin 226 TL iken, esas işinden ötürü Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olanların ortalama geliri 17 bin 935 TL, kayıtlı olmayanların ortalama geliri ise 8 bin 915 TL olarak hesaplandı.
BÜYÜK FARK VAR
İşteki duruma göre kayıtlı ve kayıt dışı çalışanların 2013 yılı esas iş gelirleri incelendiğinde, en büyük gelir farkının, ücretli ile maaşlı çalışanlar arasında olduğu görüldü. Araştırma sonuçlarına göre, kayıt dışı ücretli çalışanların yıllık ortalama geliri 7 bin 988 TL iken, kayıtlı çalışanların yıllık ortalama ücret geliri 16 bin 404 TL olarak gerçekleşti.
Kayıt dışı çalışan yevmiyelilerin yıllık ortalama geliri 5 bin 503 TL iken, kayıtlı yevmiyelilerin geliri 8 bin 843 TL oldu. İşverenlerde, kayıt dışı çalışanların ortalama yıllık geliri 30 bin 489 TL olarak hesaplanırken, kayıtlı çalışanların geliri 41 bin 327 TL olarak gerçekleşti. Araştırma, kendi hesabına kayıt dışı çalışanların yıllık ortalama 9 bin 477 TL, kayıtlı çalışanların ise 18 bin 182 TL gelir elde ettiğini saptadı.
İNŞAATTA DURUM
Araştırma sonuçlarına göre, 2013 yılında tüm sektörlerde kayıt dışı çalışanların yıllık ortalama geliri kayıtlı çalışanların yıllık ortalama gelirinin yaklaşık yarısını oluştururken, en yüksek gelir farkı inşaat sektöründe gözlendi. İnşaat sektöründe kayıtlı çalışanların yıllık ortalama geliri 17 bin 696 TL iken, kayıt dışı çalışanların yıllık ortalama geliri 8 bin 386 TL olarak gerçekleşti. Sanayi sektöründe ise kayıtlı ve kayıt dışı çalışanların yıllık ortalama geliri sırasıyla, 14 bin 643 TL ve 7 bin 959 TL oldu.
KOÇ: VERİLER GÜVENİLİR DEĞİL
Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, TÜİK yayınladığı ücret ve gelir verilerinin güvenilir olmadığını ifade etti. Kayıtlı çalışanların çok büyük bölümünün ücretlerinin banka üzerinden yatırıldığını, ancak yatırılan bu paranın çoğunun gerçek ücretle eşdeğer olmadığını kaydeden Koç, ayrıca kayıtdışı olduğu belirtilen işçilerin ücretlerine ilişkin sağlıklı bir veri elde edilemeyeceğinin de altını çizdi.
AÇIK ARTTI
TÜİK’in bu konudaki verilerinin işte bu nedenlerden ötürü çok ciddiye alınamayacağı ifade eden Koç, şunları kaydetti: “AKP iktidarı sağlık hizmetlerini özelleştirince, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun harcamaları arttı. Bu harcamaların yol açtığı mali açık, devlet bütçesinden karşılanacağından, özellikle uzun vadeli sigorta kollarından sağlanacak gelire ihtiyaç doğdu. AKP’nin kayıt dışı ücretli istihdamıyla ciddi biçimde mücadele etmesinin en önemli nedeni budur.
Kayıtdışı ücretli istihdamıyla mücadelede yeni sorun, Suriyeli kaçak işçilerdir. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmadığından, devlet kurumlarında işleri olmamakta ve çapraz denetimlerin dışında kalmaktadır. Yabancı kaçak işçilikle mücadele kayıt dışı ücretli istihdamını azaltacaktır. Türkiye’de özellikle kendi hesabına çalışanlar ve bu kişilerin işyerlerinde çalışan ücretsiz aile çalışanları arasında kayıt dışı istihdam yaygındır. Küçük esnaf ve sanatkarın ekonomik durumunun giderek kötüleşmesi, kayıt dışı istihdamı yaygınlaştırmaktadır.”