KATKI PAYI CUNTADAN ARTTIRILMASI AKP’DEN
Katkı payı cuntadan arttırılması AKP´den
Geçen hafta Tek Gıda-lş Sendikasının merkez yöneticileri ve şube başkanlanyla AKP Hükümetinin 2012 Yılı Programı, Ulusal İstihdam Stratejisi ve Kıdem Tazminatı Fonu konulannı içeren bir eğitim çalışması yaptık.
Toplantının başlangıç bölümünde, 2012 Yılı Programında yer alan ilaçtaki katkı bedeli ve muayenedeki katılım, paylan üzerinde durduk. Katkı ve katılım paylannın ne zaman başladığı konusu gündeme geldiğinde, ilk uygulamanın 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde gerçekleştiğini söyledim. Askeri cunta, iş başına gelir gelmez işçi haklanna saldırdı. 6 Mart 1981 gün ve 2422 sayılı yasa ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik yaptı. Bu değişiklikle ayakta yapılan tedavilerde ilaç bedellerinin yüzde 20’si sigortalılardan kesilmeye başlandı.
Aynca aynı yasada muayene başına bir ücret ödemesi de getirildi. Bu yasada emekli aylıklanyla ilgili hak kayıplan da oldu. 12 Eylülle hesaplaşma iddiasını gündeme getiren AKP ise, 2010 Anayasa Referandumunda bu ve benzeri birçok konudaki hak kaybının giderilmesi yönünde hiçbir çaba harcamadı. Örneğin işçiye hak grevi yasağı, memura her türlü grev yasağı, grev ertelemeleri, lokavtın anayasal bir hüküm olması, kıdem tazminatına tavan getirilmesi gibi konular aynen kaldı. Yani askeri cuntanın başlattığı birçok uygulama ve hak kaybı, AKP döneminde de sürüp gitti.
Katkı payı konusuna geldiğimizde, Sosyal Güvenlik Kurumunun 8 Mart 2012’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği ile bu alandaki ücretler arttınldı. Aile hekimlerince yazılan reçetelerde 3 ilaç için 3 TL, üçten fazla her kutu için de 1 TL. ücret alınması, 10 gün içinde tekrar muayeneden 5 TL. ek ödeme, hastanelerin acil servislerinde 5-8 TL. ücret bedeli, özel hastanelerde 40 TL.’den başlayan muayene katilim paylan devreye girdi. İşte bu uygulamalara karşı 11 Mart’ta Ankara’da toplanan Türkiye Sağlık Hakkı Meclisi, bir dizi karar aldı.
Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere çeşitli sağlık meslek örgütleri, sendikalar, hasta haklan dernekleri gibi kuruluşlardan oluşan bu meclis, öncelikle katkı ve katılım paylarının ödenmesini reddeden, bu tür sağlık harcamalarının genel vergilerden karşılanmasını öngören bir kampanya başlatacak. Türkiye Sağlık Hakkı Meclisi’nin aldığı diğer bazı kararlar da şöyle: Genel Sağlık Sigortası primini ödeyemeyen hastalar, hastane kapılanndan geri çevrilmesin, özel hastanelerde alınan ilave ücretler kaldınlsın, devlet hastaneleri kamu hastane birlikleri adı altında şirket hastanelerine dönüştürülmesin, sağlıkta taşeron çalışma yasaklansın, sağlık çalışanlanna güvenceli, toplu sözleşmeli grev hakkı verilsin, bütün insanlann doğuştan kazandığı temel bir hak olan sağlık hizmetleri, herkes için eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olsun…
Kuşkusuz bu kararlar, halkın bilgilendirilmesi ve katılımı ile hayata geçirilmeli, neyin nasıl yapılması gerektiği somut olarak ortaya konmalıdır…
ATİLLA ÖZSEVER – YURT GAZETESİ