KARIN TOKLUĞU BİLE HAYAL OLDU
Artan enflasyon karşısında açlık sınırı yine asgari ücreti aşarak 11 bin 525 lira oldu.
Çalışan yoksulluğu
Düşük ücreti ifade ederken kullanılan ‘Karın tokluğuna çalışmak’ sözü bile artık tarih oldu. BİSAM’ın temmuz raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 525 liraya yükselerek asgari ücretin üzerine çıktı.
Ekmeğe günlük 33 TL
Rapora göre yoksulluk sınırı 39 bin 886 lira olarak belirlendi. En yüksek maliyet grubunu 116 lirayla süt ve süt ürünleri oluşturdu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 89 lira ekmek için 33 lirayı buldu.
Açlık ve yoksulluk halkın peşinde
Yurttaşlar giderek yoksullaşıyor, açlık ve yoksulluk verileri her geçen ay artışını sürdürüyor. Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), 2023 Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını ifade eden açlık sınırı temmuzda 11 bin 525 TL’ye yükseldi. Bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim gibi aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise temmuzda 39 bin 886 TL’ye çıktı. Yoksulluk sınırındaki yıllık artış oranı yüzde 68,2 oldu.
EN YÜKSEK HARCAMA SÜTE
BİSAM araştırmasında, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 3 bin 191 lira olarak hesaplandı. Bu değer, yetişkin bir kadın için 3 bin 31,1518 yaş bir genç için 3 bin 235,4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 609 lira seviyesinde bulunuyor.
Günlük harcamalarda Temmuz 2023’te en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 116,31 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 77,82 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 89,45 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira olarak gerçekleşti. Katı yağ ve sıvı yağ ise 20,03 lira, yumurta için 7,11, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 9,91 lira harcama yapılması gerekiyor.
İSTANBUL KIT KANAAT
Öte yandan İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul Barometresi araştırmasının Temmuz 2023 raporunu yayımlandı. Rapora göre İstanbulluların evdeki gündemi, ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 71,6’sı ekonomik sorunların, yüzde 10’u ailevi sorunların ev içerisinde konuşulduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 43,5’i kıt kanaat geçinebildiğim ifade etti. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 32,3’ü bazı e AA ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 7,8’i aslında pek geçinemediğini belirtti.
AKARYAKIT GÜNDEMDE
Katılımcıların yüzde 45,8’i ekonomik sorunların temmuz ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 25,3 ile konut ve kira fiyatlarındaki artış yer aldı. Rapora göre, katılımcıların yüzde 73,6’sı ekonomik sorunların Türkiye’nin temmuz ayında en önemli gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada çarşı ve pazar fiyatlarındaki artış ve üçüncü sırada akaryakıta zam gelmesi yer aldı. Kredi kartı kullananların yüzde 46,5’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34,1’i ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 5’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,2’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Katılımcıların yalnızca yüzde 23,3’ü Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Temmuz ayında katılımcıların yüzde 24,7’si değişmeyeceğini, yüzde 52’si kötüleşeceğini aktardı.