KAMUDA YASADIŞI TAŞERONLAŞTIRMA
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu´nda görüşülen ve kamuoyunda Torba Kanun tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı´nın görüşmeleri tamamlandı.
_9419.jpg)
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen ve kamuoyunda "Torba Kanun" tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri tamamlandı.
Soma’daki katliamdan sonra madencilere, esnaftan öğretmene, taşeron işçisinden emekliye kadar yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri içeren tasan, 99 günün ardından Genel Kurul’da kabul edildi.
148 maddeden oluşan "Torba Kanun" 231 kabul, 17 ret oyuyla Meclis’ten geçti. Torba Kanun’da madenlerde çalışmaya ilişkin değişiklikler yer aldı. 301 madencinin Soma’da hayatını kaybetmesinin ardından gündeme gelen değişikliklerin bir kısmı kanunda yer aldı. İşçilerin çalışma saatlerine ilişkin sadece yeraltında çalışma süreleri belirlendi.
Ancak işçilerin toplam çalışma sürelerine ilişkin ise herhangi bir madde yer almadı. Madenler kadar tartışmalı olan taşeronluk uygulamasına ilişkin ise sadece kamu kurumlarında düzenleme yer aldı. Kamuya ilişkin düzenleme ise yasalara aykırı bir şekilde hizmet alımı ihalesi şeklinde düzenlendi.
AKP hükümeti bu değişiklikle özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi vererek yasağı delmeye çalışıyor. Diğer yasalarla çeliştiği için muhalefet partilerinin Anayasa Mahkemesi’ne müracaatı halinde değişikliğin iptali söz konusu olabilecek.
TBMM Genel Kurulu’ndan geçen Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından çalışma yaşamına ilişkin şu değişikler olacak:
50 YAŞINDA EMEKLİLİK
Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek.
Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yeraltında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak.
Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.
Yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük 6 saati geçemeyecek.
Kanunla yeraltında çalışan şçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yeraltında çalışan işçilere ödenecek ücret asgari ücretin iki katından az olamayacak.
ÜCRETTEN KİM SORUMLU
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak. İş güvenliği konusunda ise asıl işverenin yükümlülüğü kanunda yer almıyor.
Deniz ve Havada İş Güvenliği Kalkıyor
Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu’na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak, işkolu barajı yüzde 1 ‘e sabitlenecek.
Uluslar arası denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapan araçların seyrüsefer hallerinde iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulanmayacak.
35 bin öğretmen ataması yapılması yer alırkan Milli EĞİTİMde yandaş kadrolaşması olarak değerlendirilen atamalarda da da ÖSYM sınavı kaldırılarak Milli EĞİTİM Bakanlığı tek yetkili yapılıyor. Böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli EĞİTİM Bakanlığı yapacak.