KAFKAS İŞÇİSİNDEN ÖRNEK ÖRGÜTLENME
Bu bir örgütlenme hikayesi ama diğerlerinden çok farklı, burada sendika işçiye gitmedi, işçi sendikasını seçti, Önce Tek Gıda-İş´e üye oldular sonra sendikayı arayarak, Biz işimizi tamamladık artık sizinle görüşebiliriz´ dediler.

Kafkas Şekerleme işçileri "Sendikalı olmalıyız" dedi ve oldu. 5 gün içerisinde 400 işçinin 350’si Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldu ve sendika Çalışma Bakanlığından çoğunluk tespitini aldı.
Tek Gıda-İş Sendikası yönetimini de şaşırtan bu örgütlenme Türkiye sendikal hayatında bir ilki de oluşturdu. Şirketin iki patronu arasında yaşanan sürtüşme işçilerin çalışma ortamlarını da etkileyince işçiler düşünüp sorunun çözümünün ortak hareket etmek, bunun yolunun da sendika olduğuna karar verdi.
O gün başlattıkları girişimde sadece fabrikada çalışan işçiler değil, müdürler ve yönetim kadrolarında yer alanlar da Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldu.
‘BİZ SİZİ ARARIZ’
E-Devlet sistemi üzerinden üyeliklerin geldiğini gören Tek Gıda-İş Sendikası yönetimi işçilerle diyaloga geçmek istedi, ancak aldıkları yanıt onları bir kere daha şaşırttı; "Biz üyelikleri bitirdikten sonra sizinle iletişime geçeceğiz" dendi.
Bu yanıtın ardından çok kısa sürede sendikaya ulaşan işçiler Genel Başkan Mustafa Türkel ile bir araya geldi. Türkel işçilere, hem Tek Gıda-İş Sendikasını anlattı hem de işçileri dinledi. Bursa’da yapılan bu toplantının ardından işyeri temsilcileri belirlendi, Çalışma Bakanlığı’na çoğunluk tespiti için müracaat yapıldı.
Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluk tespiti geldi ancak işveren sendikanın çoğunluk tespitine itiraz etti. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Genel Sekreter Mustafa Akyürek Kafkas işçileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.
Bursa Atatürk Kent Ormanı’nda düzenlenen iftar yemeği öncesi işçilere seslenen Mustafa Türkel, "Örgütümüze hoşgeldiniz" sözleriyle konuşmasına başladı. Gıda sektörünün en büyük sendikası olduklarını belirten Türkel, 65 yıla yakın köklü bir geçmişleri olduğunu, özellikle son İ5 yılda demokrasiyi gerçek anlamıyla işletmeye başlamış bir yapı oluşturduklarını söyledi.
‘ARTIK YOL ARKADAŞIYIZ’
Kafkas işçilerinin tercihinden dolayı çok memnun olduklarını ifade eden Türkel, şirketin sendikayla birlikte kurumsallaşabileceğini vurguladı. "Hiçbir şirket yoktur ki sendikalı olduğu için batsın" diyen Türkel, sendikasız işyerlerinde ise pekçok sorun olduğunu belirtti. "Nerede hakkı yenmiş bir işçi varsa biz orada bunun kavgasını veririz" diyen Türkel, Toplu İş Sözleşmesi için işçilerle yeniden bir araya geleceklerini söyledi ve "Siz artık bizim yol arkadaşlarımrzsmız" diyerek konuşmasını bitirdi.