Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
25 Mayıs 2012
KADINLAR BOYAHANEDE ÇALIŞIYORDU

İzmir Menemen’de Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Savranoğlu fabrikası işçilerinin direnişleri 300 güne yaklaşıyor

KADINLAR BOYAHANEDE ÇALIŞIYORDU

Savranoğlu Direnişi

 

İzmir Menemen’de Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Savranoğlu fabrikası işçilerinin direnişleri 300 güne yaklaşıyor, işe iade davalarını birer ikişer kazanan işçiler, sevinçlerini halaylarla, şarkılarla dile getirirken, patron tutumunu devam ettiriyor. Ne gam, onlar haklarını alana, haklılıklarını dünya aleme duyurana kadar oradalar. İçlerinde gencecik kadınlar var. Önce işten atılmışlar, sonra aynı şirketin İstanbul’daki fabrikasına “sürgün” edilmişler, bıçaklı sopalı saldırılara uğramışlar “vazgeçmeyeceğiz asla” diyorlar. Çadırlarında soba yanıyordu 15 Şubat’ta yanlarına gittiğimizde, ama önlerinde bahar var. Bahar ve Esra’dan dinliyoruz, vazgeçmemenin öyküsünü…

 

 

Kendinizi tanıtın, nasıl başladınız çalışmaya, neden çıkarıldınız, niçin buradasınız?

Adım Esra Baysal, 22 yaşındayım, dört yıldan beri deri sektöründe çalışıyorum. Babam Savranoğlu’nda 18 yıl görev yaptı, güvenlikte çalışıyordu. Emekli oldu ama çalışmaya devam etti. İçeride iş sağlığı iş güvenliği yoktu, şartlar çok kötüydü, bu nedenle sendikaya üye olmaya başladık, ben de sendikaya “evet” diyenler arasındaydım. Sendikaya üye oldum diye babamın bile işine son verdiler. Oysa babamın sendika ile hiçbir bağlantısı yoktu. “Buradaki fabrikayı kapatıyorum sizleri oraya yollayacağım.” diyerek bizleri İstanbul’a yolladılar. Bunun beraberinde bize tazminatlarımızı da sundu patron, “Size tazminat vereyim, işyerinden ayrılın, sendikadan çıkın.” dedi. Biz kabul etmedik. “Tazminat istemiyoruz, biz işimize devam edeceğiz yalnızca daha sağlıklı bir ortamda daha iyi çalışma koşulları altında çalışmak istiyoruz.” dedik. İstanbul’a gittik, orada 13 gün çalıştık. Fakat orada da, “Fabrikayı işgal ediyorsunuz.” gerekçesiyle işimize son verdiler. Tazminatsız bir şekilde kapıya koydular. Akabinde buradaki fabrikayı açtı ve tekrar işçi çalıştırmaya başladı. Bunu duyduğumuzda buraya gelerek çadırımızı kurduk. Yaklaşık 200 günü aşan bir süredir buradayız, direnişimizi geceli gündüzlü sürdürüyoruz.

 

İçeride ne iş yapıyordunuz?

İçeride deri boyuyorduk. Kadınlar genellikle deri boyuyordu, derilerin ağırlığı da 60-70 kilo arasında değişiyordu ve bunları biz kaldırıyorduk. İki kadın karşı karşıya geçiyor, çuvalları uçlarından tutarak kaldırıyorduk. Önceden 15 kadındık, şimdi ise 60’a yakın kadın var içeride. Şu anda içeride kaç kişi çalışıyor bilemiyorum, ama biz 103 kişi kadardık. Tabakhane, boyahane gibi bölümler vardı. Tabakhanede erkekler, boyahanede de kadınlar çalışıyordu genellikle.

 

Kadın erkek arasında ücret farklılığı var mıydı?

Yok, ücret farklılığı yoktu. Hatta bir yıllık çalışan da, beş yıllık çalışan da, hepsi aynı ücreti alıyordu. Hepimiz asgari ücret alıyorduk. Ama mesailerle birlikte bu durum biraz değişiyordu. Bizim istediğimiz sorulmaksızın mesaiye kalıyorduk…

 

Bir kadın olarak direnişte olmak ne anlama geliyor?

Deri sektöründe kadın olarak çalışmak çok zor, ama direnişte olmak daha da zor. Biz genel olarak gündüzleri buradayız, geceleri erkek arkadaşlarımız kalıyor çadırda… Saldırılar oluyor, gece 25 kişilik içeride çalışan bir işçi grubu bizim çadırımıza saldırdı. Bir gün biz nöbetteyken içeriye iş görüşmesi için gelen bir kadına “Nereye gidiyorsunuz?” diye sorduğumuzda kadın bize bıçak çekti. Polis çağırdık, polis kadının elinden bıçağı aldı. Kadın şikayetçi olmadı, biz de olmadık. İşveren sonra bu kadını çağırmış işe almış ve kadın patronun yönlendirmesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuş… “Benim yolumu kestiler, vurdular.” diye. Bir saat geçmeden emniyet geldi, bizi aldı ben ve dört arkadaşım, üç kadın, bir erkek olmak üzere 24 saat gözaltında kaldık. İki saat bekledik mahkemeye çıkmak için. Hâlâ mahkememiz devam ediyor…

 

Direniş nasıl gider sizce, ne umuyorsunuz?

Tabii ki içeriye girmeyi, uygun koşullarda insan gibi çalışmayı istiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz…

 

Sendikalı bir kadın olarak dışarıda direniyorsunuz, diyelim ki yarın sendika üyesi olarak içeriye girdiniz ve çalışmaya başladınız, temsilci olmak, sendikada aktif görev almak ister misiniz?

Sendikacı olmak istemiyorum. Ben bir işçiyim, daha fazlası beni aşar.” diyorum. Ama burada çok şey öğrendik, yetiştik adeta. Eskidan slogan atamıyordum. Şimdi hiç takılmıyorum, canıyürekten atıyorum. Neyi neden söylediğimi de biliyorum artık. Dile kolay, 200 gündür bu işin içindeyiz. Kazanımla sonuçlanmasını istiyoruz. Sonrasını o zaman düşünürüz.

 

Siz içerideki çalışma koşullarını biraz anlatır mısınız?

İsmim Bahar Aslan bir buçuk yıldır içeride çalışıyorum, bekârım. İçeride çalışma koşulları çok ağırdı, deri sektörü kadınlar için zor bir sektör. Bizler sendikaya üye olduktan sonra pek çok baskı ile karşılaştık. Kadın arkadaşlarımızın önünde pantolonunu indiren adamlar oldu.

 

Bunun adı cinsel tacizdir ve suçtur, biliyorsunuz değil mi?

Evet tabii, taciz edildik, suç bu. Ama kime şikayet edeceksin? Ustaların gözü önünde yaşadı arkadaşlarımız tacizi ve onlar göz yumdular. Arkadaşlarımız işverenin yanına çıktı. İşveren “Kanıtınız nerede bana kanıt gösterin, kanıtınız yok.” dedi. Hepimiz şahittik ama bir şey yapılmadı.

 

İçeride kadın tuvaleti, soyunma odalarınız var mıydı?

Erkek tuvaleti ve kadın tuvaleti önce yan yanaydı. Soyunma odalarının ise üstleri açıktı. Servisimiz yoktu. Gece yarısı tek başımıza tekin olmayan yollardan geçip gidiyorduk. Çünkü giriş saatimiz belliydi ama çıkış saatimiz belli değildi. Burada köle gibi çalışıyorduk. Ama ben de İstanbul’daki Kampana’ya gidenler arasındaydım, oradaki şartlar buradan da kötüydü. İnsanız biz, insanca koşullarda çalışmak istiyoruz… Bizim ne farkımız var başkalarından?

 

Niçin çalışıyorsunuz?

Çalışmak zorundayım ben, evi geçindirmek için çalışmam lâzım. Babam vefat etti. Ben eve bakıyorum, o nedenle çalışmak zorundayım. Üç kardeş birden sendikaya üye olduk. Ablam şu anda İstanbul’da sürgünde. 23 yaşında ve yalnız yaşıyor, bilmediği, görmediği yerlerde, herkesten, aileden uzakta. İstanbul’da iki kişiler, her şeylerini kendileri karşılıyorlar. Servisleri yok. Onları yıldırmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar, ama onlar çalışmaya devam ediyorlar. Annem bizi destekliyor. “Sonuna kadar gidin.” diyor. 8 kardeşiz biz. En küçük kardeşim 15 yaşında, ben 19 yaşındayım. Okuyordum, çalışmak zorunda olduğum için okulum yarım kaldı. Liseden terkim.

 

Siz direnişin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Direniyoruz. Kazanmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz. Sonu ne olursa olsun. Kazanacağız…

Esra: İşveren bizi sendikalı olarak işe tekrar almasa bile öyle bir fabrikanın orada bulunmasını istemiyoruz. Bu fabrika çevre ve insan sağlığı açısından da tehlikeli bir yer. Menemen’deki belediyelerin buraya el atmasını istiyoruz. İçerideki bütün zararlı maddeler Menemen Ovası’na akıtılıyor. Ciddi çevre sorunları var.

Kadınların yanımızda olduğunu görmek bizi gerçekten de sevindirdi. Kendi hemcinslerimizi görmek bizleri mutlu ediyor…  [n.a.]

 

DİĞER HABERLER
BUGÜN 23 NİSAN
BUGÜN 23 NİSAN

“Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diyen M. Kemal Atatürk’ün yolunda, biz 23 Nisanlarla büyüyenler; koşullar ne kadar çetin, imkanlar ne kadar yetersiz olursa olsun, cumhuriyeti bütün değerleri ile koruma kararlılığından asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kararlılığımız her 23 Nisan’da daha da güçlenecektir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramımız kutlu olsun.

İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA
İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA

ILO’ya göre aşırı sıcaklığa bağlı yaralanmadan kaynaklı 1 yılda 18 bin 970 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’
İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’

İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine son talebiyle İstanbul Kadıköy’de eylem yaptı.

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI
TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI

Asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklamalarıyla ilgili olarak “Enflasyonu durdurmadan verilen paranın hükmü kalmıyor” değerlendirmesini yaptı.