Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Ocak 2013
KADEHLER TOKUŞURKEN

Kadehler tokuşurken Yılbaşı kutlamalarında restoran, bar ve meyhaneler tıklım tıklımdı. Kadehler doldu, boşaldı. Eğlencenin sürdüğü saatlerde, o kadehlerin üreticisi Şişecam işçileri, topluca işten atılınca direnişe geçti.

KADEHLER TOKUŞURKEN

Kadehler tokuşurken Yılbaşı kutlamalarında restoran, bar ve meyhaneler tıklım tıklımdı. Kadehler doldu, boşaldı. Eğlencenin sürdüğü saatlerde, o kadehlerin üreticisi Şişecam işçileri, topluca işten atılınca direnişe geçti

420 İŞÇİ KAPI ÖNÜNE KONULDU

İstanbul Topkapı’da 40 yıldır üretim yapan Şişecam fabrikası, Eskişehir’e taşındığı için 420 işçi yeni yılda işlerinden oldu. Yeni yıla neredeyse ömürlerini verdikleri fabrikanın önünde direnişle giren işçiler kararlı: "Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar direneceğiz!"

ŞİŞECAM’IN KIDEMLİ İŞÇİLERİ

Emek örgütlerinin de destek verdiği direnişteki işçilerden Sinan Uçar, "Biz bu fabrikanın 25 yılık kıdemli işçileriyiz, karda kışta sokağa atıyorlar" derken, Arif Erdem de şöyle konuştu: "Gençliğim burada geçti, işverenin baskısına boyun eğmeyiz"

Şişe Cam’a ömrümüzü verdik

Topkapı’da 40 yıldır üretim yapan Şişecam fabrikasının, Eskişehir’e taşınmasına karar verildi. 420 işçi ise sokağa atıldı. Yeni yıla fabrika önünde direnişle giren işçiler kararlı: Biz bu fabrikaya ömrümüzü verdik. Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar direneceğiz

Fabrikalarının Eskişehir’e taşınmasıyla dün itibariyle iş akitleri feshedilen Topkapı Şişecam işçileri, yeni yılı, yıllarca emek verdikleri Şişecam fabrikasında karşıladı. Direnişteki işçileri emek örgütleri de yalnız bırakmadı. İstanbul Topkapı’da bulunan Şişecam fabrikasının Eskişehir’e taşınması kararıyla birlikte iş akitleri feshedilen ve altı gündür fabrikada direnişlerini sürdüren Kristal-İş Sendikası üyesi 420 işçi, yeni yılı aileleriyle birlikte fabrika önünde karşıladı.

Emek ve demokrasi güçleri, gün boyu devam eden ziyaretlerle işçileri yalnız bırakmadı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, DİSK, KESK, TÜMTİS, yöneticileri ve sosyalist partilerden temsilciler, direnişteki işçilere destek verdi.

ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!
Gazetemize konuşan işçiler, yıllar boyu bu fabrikada özveriyle çalıştıklarını, emekleriyle Şişecam’ı bugünkü durumuna getirdiklerini, ancak taşınma kararıyla birlikte patron tarafından sokağa atılmak istendiklerini söyledi. Bunu asla kabul etmeyeceklerini belirten işçiler, mevcut hakları korunarak Eskişehir’deki fabrikaya ya da başka bir Şişecam fabrikasına alınana kadar direnişlerini sürdüreceklerini açıkladı.

BEYAZ YAKALILAR ESKİŞEHİR’E GİTTİ
İşçiler, fabrikada çalışan beyaz yakalı çalışanların Eskişehir’deki fabrikaya geçirildiğini, üstelik bu çalışanlara yüzde 5 zam önerildiğini ve kendilerine 3 ay barınmaları için Eskişehir’de otel ayarlandığını anlattı. Mavi yakalı işçilere ise sokağa atılmak dışında hiçbir seçeneğin tanınmadığını söyleyen işçiler, Şişecam patronunun bu kararında, hükümetin istihdam politikalarının, Teşvik Yasası’nın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sanayi tesislerini şehir dışına çıkarma yönündeki tavrının etkili olduğunu ifade etti. Şişecam işçileri, şunları dile getirdi:

YALNIZ DEĞİLİZ, DİRENECEĞİZ!
Kristal-İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Sinan Uçar: Bizler bu fabrikanın ortalama 25 yıllık kıdemli işçileriyiz. Biz fabrikamızın Eskişehir’e taşınmasına karşı değiliz. Ancak bizlerin iş akti feshedildi ve Eskişehir’deki fabrikaya yeni işçiler alınmak isteniyor. Bu fabrikaya yıllarca emek veren 420 sendikalı işçinin sesine kulak verilmiyor. Biz bu fabrikaya ömrümüzü verdik. Yaş ortalamamız 45. Bizim üniversitede, lisede okuyan çocuklarımız var. Torunları olan arkadaşlarımız var. Bizi bu karda kışta sokağa atmak istiyorlar. İşimizi, aşımızı İşçilerden

Hacı Çelebi, "Dört çocuğum var benim, oğlum boyum kadar, görüyorsunuz. Ekmeğimiz için direniyoruz"dedi. kaybedersek bu yaştan sonra iş bulamayacağımız açık. Bizim Şişecam’dan, Şişecam’ın ise bizden başka alternatifi yok. Daha dün sıcacık olan fabrikamız bugün soğuk. Ama ömrümüzü verdiğimiz bu fabrika, haklarımızla işimize geri döneceğimiz güne kadar, bizim direnişimizle ısınacak. Biz bu yola baş koyduk, ölmek var dönmek yok!

Alparslan Özgüç: 16 yıllık işçiyim. 2 yıl önce fabrikanın taşınacağını öğrendik. Ama biz işverene öyle güvendik ki, emeğimizden gelen gücümüzü kullanmadık, işi durdurmadık, hiçbir şey yapmadık. Güvendiğimiz dağlara karyağdı. Biz Kristal-İş üyesiyiz, başaracağız. İnsanlar, kurumlar bizi desteklemeye geliyorlar, yalnız değiliz.

BİZİ BURAYA AİLELERİMİZ GÖNDERDİ
Arif Erdem: 15 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Gençliğim burada geçti, burada evlendik, hep beraberdik. Bundan sonra da beraber olacağız. Hem hükümetin hem de işverenin baskısına boyun eğmeyeceğiz.

Mehmet Uçar: 23 yıldır buradayım. Yeni yılı burada, ailelerimizle birlikte direnişte karşılıyoruz. Bizi buraya çocuklarımız, eşlerimiz gönderdi. Fabrika taşınacak, biz de ya oraya ya da diğer fabrikalara haklarımız korunarak geçmek istiyoruz. Beyaz yakalılara Eskişehir’deki fabrikaya geçmeleri teklif edildi. En zorumuza giden de bu oldu, bizim yıllardır verdiğimiz emekler hiçe sayıldı. 1 Ocak itibariyle iş akdimiz feshedilecek. Haklı taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz.

ŞİŞECAM’I BUGÜNLERE BİZ GETİRDİK
Bahri Akbudak: 17 yıldır çalışıyorum. Hiç unutmam ilk yıllarda o zamanla fabrika müdürü, ‘Bu fabrikanın namusu sizden sorulur’ demişti bizlere. Şişecam’ı Şişecam yapan bizleriz. Çok zorumuza gidiyor.

Deniz Akbulut: Bizim tek suçumuz üretmek. 19 yıldır buradayım ben. Şişecam’ı biz büyüttük, bugünlere getirdik. Hiçbir bayram günü evimizde değildik. Hastamız oldu, bıraktık, işe geldik. Bu fabrikada zarar etmedi, kapanmıyor, taşınıyor. Ama bu fabrikaya ömrünü vermiş işçileri sokağa atıp, Eskişehir’de istihdama dayalı işçi alıyor.

Yolcu Şimşir: 14 yıllık Şişecam işçisiyim. Fabrikamız kapanmıyor, taşınıyor. Siz taşınsanız çoluğunuzu çocuğunuzu geride bırakır mısınız, sokağa atar mısınız? Biz aynı haklarla başka bir fabrikaya geçmek istiyoruz, başka da bir talebimiz yok.

ÇOCUKLARIMIZIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU
Kamil Karataş: 8 yaşında çocuğum var. Psikolojisi bozuldu. Bugün bana tebligat geldi, eşimle tebligatı konuşurken çocuğum duydu. Bana ‘Baba, sen işsiz mi kalacaksın, biz parasız mı kalacağız, arkadaşlarım simit yerken ben alamayacak mıyım, yiyemeyecek miyim?’ diye sordu. Öyle kötü oldum ki…Ağlamak istedim, ağlayamadım. Biz Şişecam’ın büyümesi için bugüne kadar her türlü fedakarlığı yaptık. Çocuğumuz hastalandı, bıraktık geldik. 16 yılımı verdim bu fabrikaya. Bu muydu karşılığı?

Fahri Uçar: 25 yıldır buradayım. Biz yıllarca gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık. 2 çocuğum var benim, biri üniversiteye gidiyor, diğeri de başlayacak. 2 yılım kalmıştı emekliliğime. Emekli olamadım. Sonuna kadar direneceğiz.

KARAR HÜKÜMET POLİTİKALARI SONUCU
Hacı Çelebi: 19 yıldır bu fabrikadayım. Dört çocuğum var benim, oğlum boyum kadar, görüyorsunuz. Ekmeğimiz için direniyoruz. Bu olanlar yanlış hükümet politikalarıyla çok ilişkili. Hükümet, istihdam yaratmaya yönelik bir yasa çıkardı. 29 yaşın altındaki işçileri işe alan işverene kredi kolaylığı sağladı, ‘İşsizlik fonundaki paralarla bu işçilerin 5 yıllık sigortasını ben ödeyeceğim’ dedi. Eskişehir’de bizim gibi deneyimli işçilere ihtiyaç var, ama işveren bu olanaklardan yararlanmak için bizi sokağa atıyor. Genç işçileri işe alıp, bizden toplanan paralarla verilen kredilerden yararlanmak istiyor.

Mahşuk Akmermer: Biz ne krizler atlattık bu fabrikada. Şimdi ortada kriz yok, küçülme yok. Ortada bizim alınterimiz var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüm bacaları, sanayiyi şehrin dışına çıkarma kararı aldı. Bu gibi nedenlerle taşınıyor fabrika, parasızlıktan filan değil. İşveren memuruna ‘Benimle Eskişehir’e gelir misin’ dedi, ama bize demedi. Beyaz yakalılara yüzde beş zam verdi üstelik, bir de orada barınmaları için 3 aylığına otel tuttu. Ama bizi sokağa atıyorlar.

BOŞALAN FABRİKA NE OLACAK?
Şişecam Topkapı İşyeri Baştemsilcisi Sinan Uçar, kapatılan Topkapı’daki Şişecam fabrikasının ne olacağına dair kesin bir bilgileri olmadığını söyledi. Topkapı’nın rant açısından değerli bir yer olduğuna dikkat çeken Sinan Uçar, fabrika arsasına rezidans veya iş merkezi yapılacağına dair duyumlar aldıklarını söyledi.

DİĞER HABERLER
SENDİKADAN BEKLENEN
SENDİKADAN BEKLENEN

Yıl 1965. 1952 yılında kurulan Türk-İş’in yönetiminde genel başkan olarak Seyfi Demirsoy ve genel sekreter olarak Halil Tunç var. Bu ikilinin yönetiminde Türk-İş altın yıllarını yaşıyor.

ASGARİ ÜCRETTE SİHİRLİ SAYI 25 AMA HANGİ 25?
ASGARİ ÜCRETTE SİHİRLİ SAYI 25 AMA HANGİ 25?

Ekonomi Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe, Ankara Günlüğünde asgari ücretle ilgili masadaki rakamları kaleme aldı.

İSTANBUL’DA YAŞAMANIN MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİ 4’E KATLADI
İSTANBUL’DA YAŞAMANIN MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİ 4’E KATLADI

İstanbul Planlama Ajansı, ekim ayı rakamlarına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti asgari ücretin 4 atına çıktı. Buna göre bir ailenin yaşama maliyeti 10 ayda 20 bin liradan fazla artış gösterdi.

EMEKÇİNİN GÜNDEMİ ASGARİ ÜCRET
EMEKÇİNİN GÜNDEMİ ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına kısa süre kala zam tartışmaları yoğunlaşmaya başladı. Emekçi komisyondan çıkacak karara odaklandı.