İZMİR İŞÇİLERİN YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA
İZMİR İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonunun hazırladığı rapora göre, İzmir Savranoğlu ve Billur Tuz fabrikasında çalışan işçiler fabrika içerisinde kullanılan kimyasallardan zarar görüyor. İşçiler çocuk sahibi olamıyor ve çoğunluğu çeşidi akciğer hastalıklarına yakalanıyor.
Savranoğlu ve Billur Tuz’da tehlikede!
İzmir Savranoğlu ve Billur Tuz fabrikasında çalışan işçiler, fabrikada kullanılan kimyasallar nedeniyle çocuk sahibi olamıyor ve çoğunluğu çeşitli akciğer hastalıklarına yakalanıyor.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu’nun bir araya gelmesi ile oluşturulan İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonu, İzmir Barosu’nda yapüğı basın açıklaması ile 243 gündür direnen Savranoğlu Deri İşçileri ve 87 işe geri dönme mücadelesi veren Billur Tuz işçileri ile ilgili hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşülar.
Sağlıklı çalışma koşulları için sendikalı olduktan sonra işten atılan işçilerin, işverenin kâr hırsı sonucu kötü koşullarda çalıştırıldığını söyleyen komisyon üyeleri, aylardır direnen işçilerin mutiaka kazanacağına inandıklarını ifade ettiler.
Komisyon adına basın açıklaması yapan KESK dönem sözcüsü ve BES Şube Başkanı Ramis Sağlam, Savranoğlu Deri ve Billur Tuz işçileri farklı işlerde, farklı işyerlerinde çalışsalar da, mücadelelerinin ortak olduğunu ifade etti. İşçilerin mücadelelerinin, ülkenin her köşesinde şahit olduğumuz, sendikal örgütienmeye yönelen saldırılara karşı olduğunu söyleyen Sağlam, işçiler ve sendika temsilcileri ile yüz yüze yaptıkları görüşmeler sonucu çıkardıkları raporu kamuoyuna açıkladıklarını belirtti.
ÇALIŞMA SÜRELERİ 18 SAATİ BULUYOR
Sağlam "Bu raporlarda, Savranoğlu ve Billur tuz işyeri özelinde de olsa yaşanan problemlerin ortak olduğunu, İstanbul Esenyurt’ta n işçinin yanarak ölmesi ile sonuçlanan iş cinayetlerinin ve her geçen yıl artan iş cinayederinin aslında önlenebilecek iken gerekli tedbirlerin alınmamasından meydana geldiğini göstermektedir. Savranoğlu Deri’de deri tabaklama işi ağır ve tehlikeli işler kapsamında olmasına rağmen, kadın işçiler çalıştırılmakta, işçilerin periyodik sağlık kontrolleri yaptırılmadığı gibi günlük 18 saate varan çalışma saaderi uygulanmaktadır. İşyerinde kullanıldığı tespit edilebilen kimyasallar, işçilerden korunmadığı gibi, hiçbir önlem alınmadan çevreyi de kirlettiği gözlenmiştir. Tehlikeli kimyasallarla korunmasız temas ve işyerinde havalandırmanın da bulunmaması nedeniyle tozlu ve havasız ortamda çalışılması sonucunda işçilerde yaygın akciğer hastalıkları tespit edilmiştir. Kullanılan kimyasallardan dolayı işçilerin el ve vücudarında asit yanıkları bulunmaktadır. Yine aynı nedenle genç erkekler çocuk sahibi olamamakta, işçilerin çoğunluğu astım tedavisi görmekte, saçları dökülmektedir. Söz konusu maddelere ne denli yoğun maruz kalındığı, işçilerin günlerce işlem yaptıkları maddelerin renginde tükürmeleri ile çarpıcı bir biçimde gözlenmiştir, "dedi.
İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonu bir basın açıklaması yaparak, Savranoğlu Deri ve Billur Tuz işçileri ile ilgili hazırladıkları raporu açıkladı.
İŞ SAĞLIĞI DEĞİL İŞÇİ SAĞLIĞI İSTEDİLER
Billur Tuz’da ise taşeronlaşma ile gelen esnek çalışma, düşük ücret, uzun çalışma saaderi, sektörden kaynaklı işçi sağlığını etkileyen sorunlar yaşandığını söyleyen komisyon sözcüsü Ramis Sağlam, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle organ kaybı ile sonuçlanan iş kazalarının yaşandığını söyledi. İki fabrikanın direnen işçilerinin bir kez daha işçi sınıfının örgütlenmesinin önündeki engelleri hatırlattığını söyleyen Sağlam, bu engellerin tümünün kaldırılmadan, esnek işgünü ve esnek istihdam olmak üzere esnekleşme adı altında üretim sürecini kuralsızlaştıran tüm uygulamalara son verilmeden, taşeron sistemi yasaklanmadan, İşçi sağlığı ve güvenliğini, "iş sağlığı ve güvenliği" adı altında verimliliğe indirgeyen, merkezine kârlılığı koyan anlayış terk edilmeden iş cinayederinin son bulamayacağını açıkladı.
İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi olarak sınıftan yana tüm kişi ve kurumları Savranoğlu Deri ve Billur Tuz işçilerine yönelik bu saldırıya karşı; Savranoğlu ve Billur Tuz işçileri ile dayanışmaya, bu işletmelerin ürünlerini kullanmamaya, sermayenin saldırısını Billur Tuz ve Savranoğlu özelinde teşhir etmeye çağıran Sağlam, meclis olarak çalışmalarına İzmir’deki diğer işçilerin sorunlarını da ekleyerek devam edeceklerini söyledi.
GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARI HER YERDE
Basın açıklamasında direnişteki işçiler ile birlikte yer alan Deri-İş ve Tek Gıda-İş İzmir şube yöneticileri ise işe iade davalarında yargı sürecinin çok uzadığını, dört ayda verilmesi gereken kararın 8-9 ayda çıktığını söyleyerek, sermaye ile yargının iş birliği içinde olduğunu iddia ettiler. Benzer sorunların sadece bu fabrikalarda değil İzmir’deki neredeyse tüm fabrikalarda ve ülkede de yaşandığını söyleyen sendika başkanları, kazanmak için işçiler ile birlikte mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söylediler.