IUF’DEN SENDİKALARA REFERANDUM ÇAĞRISI
ULUSLARARASI Gıda İşçileri Federasyonu (IUF), işyerlerinde yaşanan anlaşmazlıkları çözmek için referandum önerdi. Tekgıda-İş ile Öz Gıda-İş arasında çoğunluk itirazlarının yaşandığı işyerlerinde referandum çağrısı yapan IUF´e Tekgıda-İş olumlu yanıt verirken, Öz Gıda-İş´ten yanıt gelmedi.

IUF’den referandum teklifi Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF), Tekgıda-İş Sendikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında anlaşmazlıkların yaşandığı işyerlerinde referandum yapılarak işçilerin kararına saygı gösterilmesini istedi. IUF’in teklifine göre her iki sendikada da referandumda çıkan sonuçlara itiraz etmeyeceklerini baştan kabul etmelere gerekiyor. nunda yüzde 50 artı bir çoğunluğu sağlayacak sendika o işyerinde toplu görüşme yapacak yetkili sendika olarak tanınacak. Son olarak ise iki sendika referandum sonucunu temyiz etmeyeceklerini baştan kabul edecek.
ÖZ GIDA-İŞ’TEN YANIT GELMEDİ
İki sendikaya da bu öneriyi götüren IUF Genel SEKRETERİ Ron Oswald, Tekgıda-İş’in kabul etmesine rağmen, konuyla ilgili Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF), Türk-iş üyesi Tekgıda-İş Sendikası ile Hak-İş üyesi Öz Gıda-İş Sendikası arasında yaşanan anlaşmazlık ve çatışmalara karşı iki sendikaya da sorunlarını referandum yoluyla çözme çağrısı yaptı. Yaklaşık 126 ülkede örgütlü Gıda, Tarım, Orman ve Turizm Sendikalarının üye olduğu ve 10 milyona yakın üyeyi temsil eden IUF, Türkiye’deki üyesi Tekgıda-İş ile Hak-İş arasında başta Çaykur olmak üzere bazı işyerlerinde yaşanan üye kapma mücadelesine karşı bir protokol önerdi. Küresel sendika, bu mücadelenin işçilere ve sendikalara zarar verdiğini belirterek iki sendikaya da sorunları referendum yoluyla çözmeyi teklif etti.
SONUCA İTİRAZ OLMAYACAK
Sendikalara gönderilen mektupta hem Tekgıda-İş’in hem de Öz Gıda-İş’in gıda işkolunda örgütlü oldukları bütün işyerlerinde çalışanların tercihine dayanan sistemi kabul ettikleri hatırlatılarak, dört maddelik bir protokol önerildi. Bu protokole göre; Anlaşmazlık olan işyerinde çalışan işçilerin yüzde 20 ya da 25’inin referandum yapılmasına destek vermesi gerekmekte. İkinci olarak, gerekli yüzdeye ulaşılması ve ihtiyaç duyulması halinde IUF temsilcisi yapılacak gizli oy sayımına gözcülük edebilecek.
IUF Genel SEKRETERİ Ron Osvvald, Türkiye’de gıda sektöründeki sendikalar ile görüşmeler yaptı. da-İş’ten bir yanıt alamadıklarını belirterek, "Önerinin kabul edilmesi halinde Türkiye’de rekabetten doğan sendika çatışmalarının referendum ile çözülmesinin önü açılacak" diye konuştu. Tekgıda-İş Sendikasının 55 yıldır örgütlü olduğu Çaykur’da Öz Gıda-İş örgütlenme çalışma yapmış ancak başarılı olamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çaykur’da 3 bin üyesi olan Öz Gıda-İş’e yetki verince 9 bin üyesi olan Tekgıda-İş mahkemeye giderek 4 yıl sonunda yetkiyi Yargıtay’dan geri almayı başarmıştı. Küresel gıda sendikaları federasyonu IUF’e üye olmak isteyen Öz Gıda-İş, Çaykur konusunda yardım isteği sonucunda gelen referandum önerisine ise örgütlü olduğu Ülker gibi işyerlerini kaybetme endişesi nedeniyle henüz yanıt vermediği iddia ediliyor. (İstanbul/EVRENSEL)