Anayasal haklarını kullandıkları ve sendikalı oldukları gerekçesiyle Cargill işvereni tarafından işten çıkarılan 14 işçiye yurt içinden çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve toplumun çeşitli kesiminden duyarlı vatandaşların desteklerinin yanı sıra yurtdışından da 14 işçinin işe geri alınması ve sendikal örgütlenme haklarını kullanmaları için destek her geçen gün artıyor.
İşten çıkarılan işçilerin işe geri alınması yönündeki çağrılarımızın Cargill işvereni tarafından yanıt bulamamasından sonra sendika olarak konuyu uluslararası boyuta taşıdık ve üyesi olduğumuz uluslararası sendikal federasyonlara konuyu aktardık. Bunun üzerine sendikamızın üyesi olduğu Uluslararası Gıda ve Tarım İşçileri Sendikaları Federasyonu IUF bünyesinde bulunnan dünyanın çeşitli yerlerindeki sendikal yapılara Cargill CEO’su David Mclennan’a ve Cargill genel merkezine durumu anlatan ve işten çıkarılan 14 işçinin geri alınması yönündeki talepleri içeren mektup yazmaları çağrısını yaptı. Bu çağrı üzerine IUF üyesi sendikalar Cargill CEO’suna ve genel merkezine mektupları gönderdi. Bunun yanı sıra Hollanda Gıda İşçileri Sendikası FNV, Hollanda Cargill yönetimine işten çıkarılan işçilerin işe geri alınmasının talep edildiği bir mektup yolladı ve Hollanda Cargill yönetimini bu konuyu detaylıca görüşmek için toplantıya davet etti.
Son olarak da IUF, bu konunun daha fazla duyurulması için sosyal medya kampanyası düzenliyor. Sosyal medya kampanyasına IUF bağlı tüm sendikalar ve üyeleri katılacak. Ayrıca IUF konuyla ilgili sitesinde destek mesajı yayınladı. IUF sitesindeki mesaj aşağıdaki şekildedir:
CARGILL 14 İŞÇİYİ HEMEN İŞE GERİ AL!
Sendika örgütlenmesi yürüttükleri için 14 işçi , 17 Nisan 2018 tarihinde, Bursa-Orhangazi’deki Cargill-Turkey’de işvereni tarafından haksız yere işten çıkarıldı. Daha önceki yıllarda Cargill Türkiye’de sendikal örgütlenme yürüten 7 işçi mahkeme tarafında sendika faaliyeti nedeniyle görevden alındığı sonucuna varmasıyla işe iade davalarını kazanmış ancak Cargill işvereni 14 işçiyi daha işten çıkarmıştır. Bu 7 işçi 2015 yılında davalarını kazanmasına rağmen, Cargill, bu durumu şirketlerin sendikal örgütlenmeyi engelleme konusunda kullanmaları için işçileri geri almak yerine para cezası ödemeyi tercih etti.
Cargill’deki tüm bu işten çıkarmalar, çalışanların örgütlenme özgürlüğünü koruma, örgütlenme ve toplu iş sözleşmelerine katılmalarını sağlayan temel ILO Sözleşmeleri 87 ve 98’i ihlal etmektedir. Bu işten çıkarmalar aynı zamanda, çalışanlarının bir sendika tarafından temsil edilmesini içeren OECD Yönergelerine ve ILO Sözleşmeleri 87 ve 98’inci maddelere aykırıdır. Dünyanın dört yanındaki IUF üyeleri örgütlenme özgürlüğü hakkını kullanırken işten çıkarılan 14 işçiye destek olmak için Cargill ile iletişime geçmektedir. IUF ve üye sendikaları, Cargill-Türkiye’de olumlu bir karar alıncaya kadar destek vermeye devam edecek.