İTHALATSIZ YAPAMAZ HALE GELDİK
İTHALATSIZ YAPAMAZ HALE GELDİK
TİSK, Türkiye’nin artık ithalât yapmadan üretim, dolayısıyla ihracat yapamaz hale geldiğini bildirdi. TİSK’in Mayıs ayına ilişkin "Aylık Ekonomi Bülteni"ne göre, dış ticaret açığının izlenen kur-faiz politikası ve yapısal sorunlar nedeniyle genişlemeye devam ettiği, açığın yılın ilk üç ayında 25 milyar dolara yaklaştığı ifade edildi, «n’deYapısal sorunlar ağırlaştı TİSK: ÜLKEMİZ ARTIK İTHALAT YAPMADAN ÜRETİM, DOLAYISIYLA İHRACAT YAPAMAZ HALE GELMİŞTİR. BU DURUM DIŞ TİCARET YAPISININ ÖTESİNDE ÜLKE EKONOMİSİNDE YAPISAL SORUNLARIN AĞIRLAŞTIĞINI İFADE ETMEKTEDİR.
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’nin artık ithalat yapmadan üretim, dolayısıyla ihracat yapamaz hale geldiğini savundu. TİSK’in Mayıs ayına ilişkin "Aylık Ekonomi Bülteni" yayımlandı. "Ara Malı İthalatının Yarattığı Sorunlar Ağırlaştı" başlıklı Bültende, dış ticaret açığının izlenen kur-faiz politikası ve yapısal sorunlar nedeniyle genişlemeye devam ettiği, açığın yılın ilk 3 ayında yüzde 96,8’lik artışla 25 milyar dolara yaklaştığı ifade edildi. Ülkenin ihracat artış hızında halen kriz öncesine dönemediği belirtilerek, ithalat bazında bakıldığında da ara malları ithalatının toplam ithalat içindeki payının yüzde 69,4, sermaye mallarının payının yüzde 16,2 ve tüketim mallarının payının da yüzde 13,7 olduğuna işaret edildi. Bu durumun Türkiye’nin dış ticaret açığının sadece kurlarla oynanarak kapatılamayacağını ortaya koyduğu vurgulanarak, "Çünkü ülkemiz artık ithalat yapmadan üretim, dolayısıyla ihracat yapamaz hale gelmiştir. Bu durum dış ticaret yapısının ötesinde ülke ekonomisinde yapısal sorunların ağırlaştığını ifade etmektedir" denildi.
Dış ticaret açığının etkisiyle cari işlemler hesabının da Mart ayında önemli oranda arttığı kaydedildi. Cari açığın OcakMart döneminde yüzde 120,5 oranında artarak 22 milyar 118 milyon dolara ulaştığı belirtildi. 2011 yılının ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 5-6, cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 7,7 olacağının tahmin edildiği bildirildi ve bunun cari açığın risk olarak algılanması için konulan yüzde 5’lik sınırın yüzde 50 fazla olduğuna dikkat çekildi. İşgücüne katılma oram ve istihdamın arttığı, işsizlik ve kayıt dışı istihdam oranının azaldığı, ancak genç işsizliğinin ağırlığını koruduğu ifade edildi. Bültende Merkez Bankasının, Mart ayından bu yana kredi arzını kısmaya çalıştığına da değinildi ve bankaların karlarından fedakarlık etme yoluna giderek kredi arzını düşürmedikleri, ancak Merkez Bankasının politikasının etkisinin faiz oranlarının yükselmesiyle sonuçlanacağının düşünüldüğü kaydedildi. Ankara/aa TİSK, Türkiye’nin artık ithalat yapmadan üretim, dolayısıyla ihracat yapamaz hale geldiğini savundu. TİSK Bülteninde, dış ticaret açığının etkisiyle cari işlemler hesabının da Mart ayında önemli aranda arttığı kaydedildi.
Kaynak: Yeniasya Gazetesi