‘İTHAL ÜRÜN KAÇAKÇILARA YARADI’
Eminönü tütüncü esnafı, TEKEL´in kapatılmasıyla ülkeye giren ithal ürünün fiyatları yukarı çektiğini söyledi. Bu durumun kaçakçılara yaradığını anlatan esnaf, kaçak ürünün Irak´ın kuzeyinden geldiğini kaydetti

Özelleştirmeler sonucu tütün sektörü yabancıların eline geçti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yabancı Kontrol Oranı verilerine göre sektördeki yabancı kontrol oranı yüzde 89’u buldu. Aydınlık Gazetesi olarak tütün sektörünün kalbinin attığı merkezlerden Eminönün’de tütüncü esnafıyla konuştuk.
Eminönü’nde tütünün kilosu 20 TL’den başlıyor 80 TL’ye kadar çıkıyor. Esnaf tütünleri; Adıyaman, Bitlis, Muş’tan alıyor. Esnafa göre en iyi tütün ise Adıyaman tütünü. Eminönü tütüncü esnafının çoğunluğu Diyarbakırlı. Görüştüğümüz esnaflar, tütünlerin çoğunu Adıyaman’dan aldıklarını bunun nedeni ise kalite ve erişebilirliğe bağladı. Ancak farklı zamanlarda gelen tütünlerinden tadı da farklı olduğundan tütünde istikrarsızlığa yol açıyor. Tüketici kaybına neden olabiliyor.
‘ZAMLAR TÜTÜNE YÖNELTTİ’
Yaklaşık 10 yıldır tütüncülük yapan Mahmut bey, yabancıların hakim olduğu piyasanın kendilerini nasıl etkilediğini sorduk. Üretim ağırlığının yabancılara geçmesini ”Aslında bakarsanız daha iyi oldu. Satışlar arttı, sigaraya zam geldi” diye değerlendiren Eminönü tütüncü esnafı Mahmut bey, ”Bundan 5 sene önce sigara 3 TL iken şimdi ise 7 TL oldu. Böylece milletimiz tütüne yönelmek zorunda kaldı. Onlar zam yaparken kendilerine yapıyorlar bu da bizim işimize yarıyor” diye konuştu.
‘KAZANAN DEVLET OLDU’
Zamların sonrası kazananın ne esnaf ne de tüketici olduğunu belirten Mahmut bey, şöyle sitem etti: ”Burada kazanan devlet oluyor. Devlet vergileri yükseltiyor ondan sonra sigaraya zam geliyor. Halkımızın durumu ortada malum, mecburen istesen de istemesen de tütüne yönelmek zorunda kalıyor.”
İTHAL ÜRÜN ETKİLİYOR
Sigaraya yapılan zamların kendilerini ”biraz iyi, biraz da kötü” yönden etkilediğini anlatan Mahmut Bey, ”Sigaraya ne kadar zam geldiğinide bağlı aslında, çok geliyorsa bizim işler çok duruyor. Bir de dışarıdan gelen tüketim bizi zorluyor” ifadelerini kullandı.
MÜHENDİS TÜTÜNCÜ!
Makine Mühendisliği mezunu Emre bey ise, 8 yıldır tütüncülük yaparak geçimini sağlıyor. ”Eskiden TEKEL vardı. Şu anda ise TEKEL kapatıldı dışarıdan ürünler gelmeye başladı” diyen Emre bey, ithal ürünlerin etkisini şöyle anlattı: ”Sigaranın dışarıdan gelmesi fiyatların yükselmesine neden oldu. Böylelikle kaçak sigaranın önünü açtı. Kaçak sigaraların çoğu Kuzey Irak’tan geliyor. İçinde ne olduğu belli olmayan sigaraları ülkemize alıyorlar. Açık sigarada ise hiçbir katkı maddesi yok direk olduğu gibi halka sunuyoruz.”
‘MİLLET ZAMMA ALIŞTI’
”Vergiler yükseldi. Sigara pahalılaştı ancak millet zamma alıştı” diye konuşan Emre bey, vatandaşın altığı bir kilogram tütünün bir ay boyunca ihtiyacını karşıladığını söyledi. Tüketicinin ithale olan yönelimine işaret eden Emre bey, ”Bizim insanımız dışarıdan tüketime alıştığı için tütünün yüzüne nadir bakıyorlar” diyor.