Yirmi yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. İşyerim AVM’ye taşınıyor. Zaten şehir değiştirerek işe gidiyorum. AVM şartları daha ağır gelecek. İşyeri taşınırken tazminatımı alabilir miyim?
İşyerinin taşınması 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. maddesine göre çalışma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelmektedir ve işçinin bu değişikliğe onay vermesi şartına bağlanmıştır. İşyerinin taşınması genellikle işçinin kıdem tazminatını alarak iş sözleşmesini sona erdirmesini mümkün kılmaktadır.
Yargıtay’ın bazı kararlarında, işyerinin başka bir ile, ilçeye ya da büyükşehir belediyesi sınırları dışına taşınması nedeniyle işçi tarafından iş sözleşmesinin feshi haklı fesih olarak değerlendirilmektedir. Şöyle ki, bu kararlarda işçinin eski işyerine kıyasla yeni işyerine ulaşmasının daha fazla zaman alması, yeni işyerine servis sağlanmaması gibi iş şartlarının ağırlaşıp ağırlaşmadığına da bakılmaktadır.
Eski tarihli bir kararda büyükşehir belediyesi sınırları içindeki işyeri naklinin iş şartlarında esaslı değişiklik sayılmayacağı yönünde değerlendirme yapılmıştır.
İş sözleşmenizde işyerinin taşınması durumunda yeni işyerine gideceğinize ilişkin bir hüküm bulunmadığını varsayarsak, işvereniniz, işyerinin taşınacağını size yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bildirim tarihini izleyen altı işgünü içinde bu değişikliği yazılı olarak kabul etmemeniz durumunda yeni işyerine gitmek zorunda değilsiniz. Bu durumda işten çıkarılırsanız normal olarak hem ihbar hem de kıdem tazminatına hak kazanacağınızı söyleyebiliriz.
Ancak, işyerine şu anda da şehir değiştirerek gittiğinizi belirtiyorsunuz ve 20 yıl gibi uzun bir kıdeminiz var. Durumunuzun dava konusu olması halinde işyerinizin taşınmasının "çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik" sayılıp sayılmayacağını bilmek mümkün değil. Konuyu bir avukata danışmanızda yarar var.